Samhain

Samhain vieren vol Magische Spiritualiteit, Kleuren en Kristallen

Samhain collage tekst

Samhain, Halloween, Allerheiligen, Allerzielen

Samhain (uitgesproken als saah-win of saah-ween) is een festival van de Doden, wat ‘eind van de zomer’ betekent. Samhain wordt gevierd aan het einde van de oogst en we duiken in de diepten van de duisternis. Het markeert de start van het winterseizoen – het koudste deel van het jaar.

Nu beginnen de donkere weken van het jaar. De relatie van het feest met de kringloop van de natuur is heel duidelijk. Na het rijpen van de vruchten en het aanmaken van zaden sterven de planten nu. Alles vergaat behalve de nieuwe zaad die de nieuwe kringloop in zich draagt. De levenskracht trekt zich terug na binnen nu met toenemende kou.`
Dat betekent ook voor ons dat we ons terugtrekken na ons binnenste om krachten te verzamelen voor een toekomstige nieuwe begin.
Deze overgang wordt ook gevierd als het begin van het spirituele nieuwe jaar en daarom de bijnaam “Heksen Nieuwjaar” heeft gekregen.

Traditioneel markeerde Samhain een tijd om landbouwgereedschap weg te doen en zich terug te trekken binnenshuis. Zonder het werk om te planten, gewassen te verzorgen en te oogsten, hadden mensen tijd om na te denken over en plannen te maken voor de toekomst, na te denken over hun voorouders en het verleden en tijd door te brengen met geliefden die hun heden vullen. Branden werden aangestoken om zwervende geesten onderweg te helpen, en offers werden gegeven in de namen van de goden en de voorouders.
Moderne heksen zien Samhain als een tijd om de dood te vereren en de cyclus van wedergeboorte te eren. We gaan een periode van duisternis in als de winter nadert.
Het geloof is ook dat er een dunne sluier is die de wereld van de geest scheidt van de fysieke wereld en die de dunste is in Samhain. Hoewel de sluier dun is, kunnen dode voorouders bezoeken.

Samhain wordt op verschillende manieren gevierd, in de loop van meerdere dagen en nachten, en omvat meestal een reeks solo-riten, evenals ceremonies, feesten en bijeenkomsten met familie, vrienden en spirituele gemeenschap.
Voor ons op het  noordelijk halfrond vieren veel heidenen Samhain vanaf zonsondergang op 31 oktober – 1 november.
Ook zijn er die Samhain in het dichtstbijzijnde weekend vieren of op de Volle of de Nieuwe Maan die het dichtst bij deze tijd ligt of iets later, om samen te vallen met het astronomische middelpunt tussen Herfst Equinox en Winter Solstice.

Je kunt vieren hoe je ook kiest. Hier zijn een paar manieren om deze tijd van het jaar te versieren en te vieren.

Neem een meditatieve natuurwandeling
Breng de tijd door met het kijken naar de bomen het hele jaar door en zie ze als een symbool van je eigen leven. Kijk naar alle paden die we nemen als een boom takken in vele richtingen heeft en de cyclus van groei en verval als ze zich ontwikkelen en door de seizoenen gaan. Nu hebben veel bomen hun bladeren verloren. Die zullen ontbinden en hun prachtige voedingsstoffen en energie terug naar de aarde brengen. Net zoals onze voorouders hun energie hebben teruggegeven aan de aarde voor ons en we in de toekomst één zullen worden met de aarde .

Versier een Samhain-altaar
Zorg er tijdens je meditatieve wandelingen voor dat je prachtig gekleurde gevallen bladeren, eikels, kale takken, herfstbessen enz. verzamelt. Verzamel alles wat je vindt dat iets voor je betekent en brengt vreugde in je hart. Andere dingen om te gebruiken voor decoratie:

 • Schedels, skeletten, geesten
 • Oogst voedsel zoals pompoenen, wortels
 • Noten en bessen, donkere broden
 • Een hoorn des overvloed gevuld met een overvloed aan fruit en groenten
 • Cider, wijn of mede

Rondom je huis pompoenen voor bescherming
Plaats pompoenen zowel buiten als in uw huis. Pompoenen staan voor geluk en waarzeggerij . In de Gaelische traditie werden uit rapen angstaanjagende gezichten uitgesneden om de ongewenste doden en laag vibrerende geesten weg te jagen als de sluier het dunst is. Hier zijn vele legenden over. Dit waren de voorlopers van jack-o-lantern.

Maak een altaar voor verloren geliefden
Vier geliefden en eer je erfgoed door foto’s van geliefden op een prominente plaats in je huis te plaatsen. Dit kunnen foto’s zijn van degenen die je goed kende en goed vond en die je niet kende maar nog steeds deel van jezelf bent.

Reflecteer en mediteer op je voorouders
Steek kaarsen aan voor je voorouders en breng ze goodies (zoals de dingen die je verzamelde tijdens wandelingen) die hun deel symboliseren in de cyclus van het leven , terugkerend naar de natuur en de aarde. Denk gedurende deze tijd na over hoe geliefden deel van je uitmaken, of je ze nu kende of niet. Mediteer op hen en onthoud wat ze je leven hebben gebracht. Als ze je vreugde brachten, neem dat dan mee, als verdriet onthoud wat je van hen hebt geleerd.

316230_194438483956064_168245_n

De heksen nieuwjaar is de laatste keer dat we leven en groei hebben. De winter brengt een koude, donkere “dood” met zich mee, die op een later tijdstip moet worden besproken. Voor nu is het belangrijk om de levende, groeiende energie te oogsten terwijl deze de laatste adem uitblaast en één blijft met de natuur. Als we daar vanaf komen, worden we ziek en boos. We raken uit balans en kunnen niet helder denken. Denk aan je plaats in de natuur en de cyclus waar je deel van uitmaakt. Denk aan degenen die voor je zijn gekomen, denk na over hun leven en wat ze hebben gegeven aan je leven.

Kristallen
Deze gekozen stenen zijn nuttig kunnen bij het omgaan met de vele emoties en thema’s van dit seizoen: Mosagaat, Amethist, Bloedsteen, Granaat, Hematiet, Jade, Maansteen, Obsidiaan, Pyriet, Bergkristal, Rookkwarts.

Thema’s

Aafkomst, begin, rouw, verandering, moed, dood, einde, elfen, jacht, andere werelden, behoud, reïncarnatie, rust, overleving, wijsheid
Magische: confrontatie, genezing, hoop, onderlinge afhankelijkheid, liefde, voorbereiding, bescherming, bevrijding van oude banden, vernieuwing
Wat te doen: divinatie

Kleuren

 • Zwart: donkere helft van het jaar, verdriet, naderende winter, rouw, nacht, bescherming tegen het kwaad, slaap
 • Bruin: voorouders, verval, aarde, feeën volk, genezing, winterslaap, natuur, wortels
 • Gray: neutraliteit, rust, stilte, stormen, de sluier
 • Oranje: bondgenoten, verandering, geneugten, de haard, innerlijke warmte, voeding, transformatie, overgang
 • Geel: verandering, harmonie, gezondheid, hoop, licht, optimisme, overgang
 • Zilver: de godin, het innerlijke zelf, spiegels, de maan, schaduwwerk

Dus voor straks:

Happy Halloween

Ik wens je een fijne Samhainviering!

lees ook over de opleiding
Kus de heks in je wakker

Bronnen: Mumble, Sarah, Tanja en heel veel Pythia