Pendle Hill & Speldenmagie

afb1-45

Het gebeurde in de Engelse streek Lancashire op 18 maart 1612.
John Law, een marskramer,  wandelde in de buurt van Colne-field bij Pendle Hill op weg naar de eerstvolgende herberg om zijn waren te gaan verkopen.
Ongelukkig genoeg ontmoette hij Alizon Device, die graag metalen spelden (grotere spelden of pinnen die wij nu kennen) van hem wilde kopen, maar hij wilde haar niets geven. Zij werd erg boos en net toen hij haar passeerde  zakte John in elkaar door een beroerte.

Elf mensen overleden als gevolg dat John Law op Colne-field was die dag.

Zijn ruzie met een tienermeisje veroorzaakte een van de meest dramatische en gruwelijke hekserij gevallen in de Engelse geschiedenis.
Justitie kwam erbij en ene Roger Nowell, vredesrechter, die het niet zo op deze familie had vanwege een regelmatig conflict met wat familieleden van Alizon .
Alizon zelf, haar oudere broer James, haar zus Jennet (ongeveer negen jaar oud), haar moeder Elizabeth en haar grootmoeder Elizabeth Sothernes werden na een reeks van grimmige ondervragingen door Roger Nowell en zijn meedogenloos vervalst bewijs schuldig bevonden.
Alizon en haar familie beoefende openlijk magie op een praktische manier om met dagelijkse problemen om te gaan, zoals  ziekte, pech en ongeluk in de liefde.
Maar er was heel weinig bewijs dat ze van de misdaden waarvan zij werden beschuldigd hadden begaan, maar hun magische beroep en de hulp van bovennatuurlijke krachten, die Roger Nowell oprecht geloofde waren boosaardig.
Op 20 Augustus dat jaar werden ze opgehangen, waarvoor ze eerst te voet naar Lancaster moesten. Zij hebben dus ca.50 mijl moeten lopen naar hun dood.

afb1-49Speldenmagie

Het is duidelijk dat Alizon zeer vastberaden was om het bezit komen van een aantal metalen spelden en John vond dat zij ze niet zou moeten hebben. Metalen spelden werden vroeger in hekserij en in veel bezweringen gebruikt. Misschien herkende John hierdoor de heks in haar en wilde niet meewerken. En ongelukkigerwijs kwam door zijn beroerte de bekentenis, natuurlijk een heksenvloek, aan Roger Nowell wat hem hielp de voor hem lastige familie uit de weg te ruimen.

afb1-50Speldenmagie waren een belangrijk gebruik in spreuken voor bescherming, voor genezing, voor waarzeggerij, geluk te brengen, te vervloeken, om een vloek te keren, en voor de liefde magie.

Als je een speld vond of nu vind brengt dit geluk :
See a pin and pick it up,
All the day you’ll have good luck.
See a pin and let it lie,
Sure to rue it by and by.

En mijn oma zei :
Een speld
brengt geluk en geld!  (En dan moest je er op spugen)

Pendle Hill in 2012

Ruim 400 jaar later brachten wij een bezoek aan Pendle Hill.  Bevlogen door het landschap van Lancashire, waarvan ik al op mijn 9de jaar riep dat ik daar heen moest en wist niet waarom. Voor mijn gevoel daar de verbondenheid van dit gebied en het thuiskomen gevoel in een vorig leven.
De verhalen en mooie plaatsjes eromheen roepen wel een sfeer op.
Nog niet zolang geleden is tijdens het afbreken van een 17de eeuws huisje vlakbij Barley een skelet van een  kat gevonden, die was ingemetseld om boze geesten te weren.

Nu in de stad Colne kun je je niet zoveel voorstellen, maar zeker wel de dorpjes om Pendle Hill heen.  Wil je deze dorpjes bekijken, waar de Pendle Witches woonden,  start je eerst in de plaats Barrowford richting Fence, Higham, Newchurch (leuke heksenwinkel), Roughlee, Barley, Downham, Rimington, Gisburn, Blacko en volg je weg rond Pendle Hill, een heuvel die op een strijkijzer lijkt vind ik.
Ontdek in het mooie landschap lieflijke dorpjes, bos,  watertjes, herbergen, torens, (spook)kerkjes en laat de verbeelding spreken en voel vooral het onrecht wat hen is aangedaan. En ze wonen er nog steeds: the Pendle Witches. Wij hebben  er velen ontmoet.

De foto’s zijn allemaal gemaakt door mijn lieve echtgenoot Peter en de onderste door mijzelf.

br-pendle-witches