Ostara kleuren of Paaskleuren

Ostara collage tekst

Met Ostara , op 21 maart het oude traditionele Pasen, versier ik mijn altaar met deze zachte lentekleuren dat het herleven en ontwaken van de natuur symboliseert. Daarbij komt ook een rood geschilderd ei tussen, dat mooi opvalt tussen alle pastels. Rond deze tijd geven Heksen elkaar een rood geleurd ei, dat geluk brengt. Rood staat voor het bloed, wat gaat stromen en nieuw energie geef, maar ook je beschermt tegen negatieve energieën.

Dus met deze hele mooie kleuren kun je nu je altaar meer versieren. Vier je geen Ostara, dan kun je met Pasen op 16 en 17 april, je huis mee versieren en je paas ontbijt tafel mee dekken.
Het zijn vooral pastelkleuren die wij rond deze feesten zien: zacht geel, wit, roze, groen en blauw

Geel wordt als kleur geassocieerd met zon, licht, leven en lentebegin. Kijk maar naar de gele kuikentjes, witte lammetjes enz. In combinatie met jonge groen, roze bloesem, zacht blauwe lucht.

In veel huizen staan dan vol met versierde takken vol lintjes en strikjes, geschilderde eieren en kuikentje, hazen en kipjes om deze symboliek in huis te halen. Want we willen allemaal:

“Een nieuw gelukkig begin voor jou, mij en het hele gezin”

Paaskleuren in de kerk zijn Liturgische kleuren. Deze kleuren die je rond Pasen terug ziet kun je zien in de kansel- en altaar kleden in de kerk, maar ook vaak in de kleding van de voorganger, b.v. door een stola. Dat zijn:

  • Wit: de glans van God en de heiligen, de kleur van reinheid en onschuld, de kleur van Christus.
    Te gebruiken op de grote feesten van de Heer: Pasen en de vreugdetijd daarna, hemelvaart.
  • Paars: kleur van rouw, boete, inkeer. Te gebruiken in voorbereidingstijden zoals de 40-dagentijd voor Pasen. Daar kan nog bij komen Roze, een verzwakking van paars, de kleur van de getemperde boete. Deze kleur kan worden gebruikt naar de blijdschap van Pasen.
  • Zwart is in feite afwezigheid van alle kleur. Ze werd wel gebruikt op Goede Vrijdag en Stille Zaterdag.

Meer hierover lezen http://www.katholiek.org/liturgische-kleuren.php