Mother Shipton

shiptonUrsula Sontheil werd in ca. 1488 in Knaresborough, Engeland, geboren en overleed in 1561 in York. Ursula’s moeder Agatha werd op 15-jarige leeftijd  zwanger en beviel tijdens een hevige onweersbui in een grot. Ursula groeide op en haar paranormale gave werd steeds sterker en haar uiterlijk mismaakter. Men zegt dat de karakteristieke uiterlijk van de heks uit de sprookjesboeken op haar is gebaseerd. Op de rijpe leeftijd van 24 ging trad zij in het huwelijk met Toby Shipton. Zij was een tijdgenoot van Nostradamus, maar werd de waarzegster in Noord Engeland. Zij heeft tientallen buitengewoon nauwkeurige voorspellingen gedaan, waaronder de Grote Plaag van Londen, de Spaanse Armada en de Grote Brand van Londen. In 1684 verscheen een boek, die van haar hand zou zijn geweest, waarin meer dan honderd profetische berijmde coupletten in een 16de eeuwse taal, waar je o.a. dit kunt lezen:

ms1A Carriage without a horse shall go;
Disaster fill the world with woe…
In water iron then shall float,
As easy as a wooden boat.

Nog meer profetieën kun je lezen: http://www.bibliotecapleyades.net/esp_shipton01.htm

Aan de overkant van de parkeerplaats in Knaresborough wandel je een prachtig park in langs de rivier de Nidd met veel speelse eekhoorntjes. Halverwege bereik je de grot, waar Ursula of Mother Shipton is geboren.

Tegenover de grot heb je een Wishing Well, dat zo kracht blijkt te zijn, dat mensen over de hele wereld dit magische wenswater laten opsturen. Veel oude bezoekers met echt uitgekomen wensen komen terug om nieuwe te maken of willen het personeel betalen om namens hen een wens te doen.

pw 1Naast de grot is er nog een  bron en als je het water aanraakt verander je in steen. Het heet “The Petrifying Well” . Het is het oudst bezochte bron van Engeland en vanaf 1630 een betaalde attractie onder een andere naam “Druppende Bron”. Dit werd voor het eerst vermeld, doordat Henry VIII John Leiand op verkenning stuurde in 1538 en dit te beschrijven.
pw2Gedurende vele eeuwen geloofde men, dat het had wonderbaarlijke helende krachten en gebruikt om hun zieke en stervende familieleden te baden, om te douchen onder de vallende wateren en te drinken.
De magische wateren komen van een natuurlijke ondergrondse meer, ongeveer een mijl onder de grond.

Men kwam erachter, dat de voorwerpen die er een aantal maanden met dit water in aanraking kwam, versteende door een hoog kalkgehalte.
In de oude dagen was het namelijk gebruikelijk dode dieren, vogels, bont en pruiken onder het water te hangen.
Bijgelovige mensen noemde dit water betoverd en dat je erin kon verstenen.
Een kleine teddy beer heeft 3-5 maanden nodig om volledig te verstenen.
Zo hebben beroemde bezoekers in de loop der jaren voorwerpen laten verstenen, zoals schoen van Queen Mary, handtas van Agatha Christie, hoedje van David Suchet enz. wat je in een klein museum kan bewonderen.

Een aantal meter van deze bron wandel je naar de geboorte grot van Mother Shipton.
Als je je omdraait lijkt de bron een enorme doodskop.

Tot slot nog meer wijzen woorden van Mother Shipton:

The world to an end shall come
In eighteen hundred and eighty one

4596740704 ba279547b1990e13925399d5c32049f6

 We hebben er heerlijk gegeten.

Mother Shipton

foto’s van Peter en mij

Meer over het park, klik hier.