Zelf aan de slag met Mlle Lenormandkaarten

Zoekresultaten van lenormand

Minicursus in de waarzeggerskunst met Mlle Lenormandkaarten

In de loof van ruim 35 jaar heb ik veel kaartendecks van Mlle Lenormand verzameld, waar onder hele oude van rond 1900. Marie Anne Adelaide Lenormand, een populaire Franse zieneres uit het begin van de negentiende eeuw, die vooral voor veel hoogstaande personen las. Dit kwam omdat na haar dood een pak van 36 kaarten, ‘le petit jeu’ genaamd, onder haar bezittingen werd gevonden. Ook zijn er oude boeken van en over haar gevonden.

Auteur Caitlin Matthews heeft o.a. veel onderzoek gedaan naar de oorsprong van dit kaartspel. Ze zegt dat het kaartspel dat Madame Lenormand tijdens haar leven gebruikte, het Piquet-kaartspel met 32 kaarten was, een kaartspel dat dat dateert uit de 16e eeuw en dat door velen in de tijd van Madame Lenormand werd gebruikt voor waarzeggerij. Het leuk is dat ik dit ook zo heb geleerd via mijn voorouders. Dit leer je ook in mijn cursus “Creëer je eigen kaartendeck”. Matthews zei dat het kaartspel met 36 kaarten die we nu kennen als het Lenormand-kaartspel rond het jaar 1800 is uitgevonden door de Duitse zakenman Johann Kaspar Hechtel voor gebruik in een Duits familiespel, bekend als Das Spiel der Hoffnung, of ‘The Game of Hoop.’
Marie Anne Lenormand stierf in 1843 en ze las voor mensen uit heel Europa. Zij leidde een buitengewoon leven en werd  een uiterst succesvolle waarzegster in haar salon in Parijs.

De cursussen die ik hierin geef gaat veel verder, maar je krijgt met de onderstaande beschrijving een idee ook om zelf wat te oefenen als je je eigen deck gaat onderzoeken, want je hebt hierbij wel een spel nodig..
Je kunt ook om de kaarten een beetje te leren kennen op deze website een Lenormand dagkaart trekken.

Trek een dagkaart en klik hier. Wil je een Art Nouveau Lenormand kaart met kleuradvies, klik dan hier.

Laten we eerst beginnen met de betekenis van de kaarten.lenormand-illustration-from-goodrich

Kaart 1-Ruiter

Traditioneel afgebeeld als een man te paard. De berijder kan van elk geslacht zijn en het paard elk soort voertuig. Het betekent dat nieuws, nieuwe mensen of nieuwe situaties onderweg zijn en op elk moment in je leven zullen aankomen. Dit kan gaan van een persoonlijk bezoek tot een van de modernere vormen van communicatie. De fundamentele boodschap van deze kaart is: ‘nieuws komt eraan’.

Kaart 2-klaverbladen

Geluk en kansen, hoop en positieve resultaten voorspellen deze kaart. De klaver in een lezing kan erop duiden dat het nu een goed moment is om een risico te nemen want de uitkomst is goed.

Kaart 3 Schip

Deze kaart geeft reizen, verkenning en verandering aan, waarbij het bekende het onbekende te zien krijgt. Het kan ook buitenlandse verbindingen vertegenwoordigen, zowel zakelijk als persoonlijk.

Kaart 4-Huis

Deze kaart vertegenwoordigt uw huis, onroerend goed of bezittingen. Ook kleine en middelgrote bedrijven en familiebedrijven worden op deze kaart afgebeeld. Het huis is een solide, stabiele kaart en een symbool van toevlucht, comfort en veiligheid.

Kaart 5-Boom

De boomkaart vertegenwoordigt iets sterk, groeiend en aardend. Het kan ook het leven, gezondheid, afkomst, spiritualiteit of religie vertegenwoordigen (wortels).

Kaart 6-Wolken

Deze kaart toont zowel lichte als donkere wolken aan de hemel. De wolken vertegenwoordigen gedachten, zorgen en teleurstelling. Het kan duiden op een onduidelijke situatie waarin sommige mogelijk essentiële details verborgen zijn, opzettelijk verborgen zijn of gewoon moeilijk zijn te zien. Deze kaart kan ook wijzen op mentale instabiliteit. Aan welke kant de wolken bij een andere kaart komen te liggen geeft de interpretatie van de aangrenzende kaart aan.

Kaart 7-Slang

Deze kaart toont een slang in verschillende slanghoudingen, afhankelijk van het dek; opgerold, opvallend, uitgerekt of hangend aan een boomtak. De slang is een kaart van leugens en bedrog, dus opgepast. Misschien is iemand die charmant, overtuigend en aangenaam voor je, maar stiekem tegen je werkt en misschien zelfs tegen je liegt. Manipulatief persoon; praat en handel voorzichtig. Dit kan iemand zijn die in het geheim gevaarlijk is en kan uw woorden of acties tegen u gebruiken.

Kaart 8-Kist

Deze kaart kan een stagnerende situatie voorstellen, of een situatie die op zijn einde loopt.
Dit kan een voorbode zijn van belangrijke levensveranderingen, zoals verhuizen naar een nieuwe stad, afstuderen, huwelijk of pensionering. Ook transformatieproces. Deze kaart kan ook iemand met een negatieve of destructieve houding en gedrag aangeven.

Kaart 9-Ruiker

Deze kaart geeft meestal een boeket of mand met bloemen weer, hoewel het ook bloemen in een tuin kan zijn. De essentiële betekenis van de bloemen is geluk, schoonheid, gratie, vreugde, een geschenk of verzoening.

Kaart 10-Zeisen

Deze kaart geeft een scherpe, plotselinge en permanente breuk met iets of iemand aan. Het is de kaart van knopen doorhakken. Resoluut. Dit kan ook duiden op een operatie.

Kaart 11-Roede

Deze kaart heeft meestal een lange zweep van gevlochten leer, hoewel er in een paar decks een rijzweep, een roede of een bezem staat afgebeeld.. De zweep is een kaart van conflicten, ruzie, tweestrijd en twijfel. Deze kaart kan ook iemand aangeven die zichzelf straft voor een echte of ingebeelde overtreding van de regels. De zweep geeft aan dat er op zijn minst problemen en spanning aanwezig zijn.

Kaart 12-Vogels

In sommige decks heeft deze kaart één vogel, in andere decks twee of meer. In sommige decks zijn de vogels gewone vogels in andere zijn het uilen. Ik heb twee Lenormand-kaartspellen in mijn bezit met twee vogelkaarten, gewone vogels en uilen. De gewone vogelkaart is een communicatiekaart; gesprekken, vergaderingen, veel geklets, ook sociale media en letterlijk Twitter. De uilenkaart heeft een meer onheilspellende betekenis; het duidt op angsten, alarmen, zorgen, vicieuze roddel of de aanpak van slecht nieuws.

Kaart 13-Kind

Deze kaart heeft meestal een heel jong kind, maar kan iedereen vertegenwoordigen, van baby tot tiener. Het kan een echt kind of een zwangerschap voorstellen, maar het kan ook goede herinneringen aan de kindertijd aangeven, of iemand met een kinderlijke gemoedstoestand. De kinderkaart kan ook iets in een vroeg stadium aangeven, zoals een romance of de oprichting van een nieuw bedrijf of een nieuwe onderneming.

Kaart 14-Vos

Net als de slang kan de vos een bedrieglijk iemand aanduiden, maar de vos wordt nauwkeuriger gekarakteriseerd als iemand die slim en sluw is, moeilijk vast te pinnen en wiens bedrog meer de vorm aanneemt van het niet vertellen van de hele waarheid, of dingen achter de schermen doen. De vos kan een listige ontwijker zijn! Ik zou zeggen: lees de kleine lettertjes bij het tekenen van het contract. Pas op!

Kaart 15-Beer

Deze kaart geeft iemand of iets groot, sterk , beschermend of verzorgend aan. In een lezing geeft de beer vaak de moeder aan. De beer kan ook  verwijzen naar een arts, het topmanagement bij een bedrijf of de politiek, de overheid en de mensen die het leiden. Soms vertegenwoordigt de beer juridische zaken, vooral in combinatie met de leliekaart. De beer kan iemand vertegenwoordigen die last heeft van overgewicht. De beer wordt meestal beschouwd als een positieve kaart.

Kaart 16-Ster

De sterrenkaart moet worden gelezen als iets dat een mens overkomt. Het kan een voorteken zijn van een mooie, blijvende toekomst. Wensen gaan in vervulling. Het kan ook de hoop, dromen, ambities of doelen van de onderzoeker symboliseren. In sommige gevallen kan het zelfs werkelijke roem betekenen om naar de persoon te komen.

Kaart 17-Ooievaar

De ooievaar geeft beweging aan; ofwel een gebeurtenis ofwel een verbetering, die een situatie oproept die tot nu toe stagneerde. De ooievaar kan ook in het bijzonder veranderingen in de privé sfeer voorspellen, zoals verhuizen, de geboorte van een kind, adoptie of het verwerven van een schoonfamilie. Het is de moeite waard om te bedenken dat de ooievaar in delen van Europa wordt beschouwd als een vogel met een goed voorteken. De ooievaar beweegt altijd mee, dus als er iets is vertraagd, zal het nu gebeuren.

Kaart 18-Hond

Deze kaart vertegenwoordigt een vriend, iemand die je goed kent, of iemand die je onlangs hebt ontmoet. Het duidt vooral op iemand die u kunt vertrouwen. Deze kaart geeft betrouwbaarheid, nabijheid en trouw aan in liefdesrelaties. De hond kan ook loyaliteit symboliseren. Deze kaart kan ook staan voor een huisdier.

Kaart 19-Toren

Deze kaart heeft een aantal betekenissen. Deze kaart wordt geassocieerd met alle instellingen van de samenleving; scholen, instellingen voor hoger onderwijs, stichtingen en religieuze instellingen. Het kan ook bedrijven, de overheid op elk niveau en wetshandhaving vertegenwoordigen. Het kan ook iets ouds of een lange levensduur vertegenwoordigen; iets met een geschiedenis. Maar ook isolement, overzicht en geduld.

Kaart 20-Tuin

Deze kaart vertegenwoordigt elke openbare plaats waar grote aantallen mensen elkaar kunnen ontmoeten, of zaken van algemeen belang. Het kan sociale activiteiten aangeven, zoals feesten of concerten, of werkplekken, als de omliggende kaarten dit ondersteunen. De tuin kan ook non-profitorganisaties of goede doelen vertegenwoordigen. Of gewoon een liefhebberij en creativiteit. De tuin kan aangename omstandigheden vertegenwoordigen. Omdat geliefden ooit alleen met elkaar konden genieten van privacy wanneer ze op een openbare plaats werden gezien, kan de tuinkaart ook de ontmoetingsplaats van geliefden of zaken van het hart vertegenwoordigen.

Kaart 21-Berg

Dit kan een obstakel zijn, een blokkade, een uitdaging, een conflict om mee om te gaan of een vijand die het hoofd moet bieden. Het kan een vertraging zijn, een vastgelopen situatie, iemand in ontkenning, of gewoon iets groots en ‘rotsvast’. De berg heeft ook associaties met buitenlandse zaken, of een persoon uit het buitenland (dat wil zeggen, de andere kant van de berg), dus reizen kan ook met deze kaart worden aangegeven.

Kaart 22-Weg/Kruispunt

Deze kaart varieert; van een enkele weg of pad tot een daadwerkelijk kruispunt in andere decks. Het kan een nieuw pad aangeven dat de aanvrager op het punt staat te volgen of net is begonnen. Of de aanvrager moet een keuze maken uit twee of meer opties. Wat voor keus dan ook, het zal een grote invloed op de vrager hebben. De kruispuntkaart kan ook veelvouden (geliefden, banen, geheime levens, enz.) of bemiddeling (echtscheiding, rechtszaken enz.) vertegenwoordigen.

Kaart 23-Muizen

Dit is een verlieskaart. Iets of iemand knaagt aan jou of je middelen. Je wordt op de een of andere manier langzaam ondermijnd. Het kan stressvolle tijden, nervositeit, angst, uitputting en zorgen aangeven. Soms kan de muiskaart problemen op het thuisfront aangeven, zoals schimmel, lekkend sanitair, bedorven voedsel of ziekten. De muiskaart kan ook psychische problemen aangeven, zoals geheugenverlies of mentale vermoeidheid, denk ook aan muizenissen.

Kaart 24-Hart

Het hart is liefde en dat is elke vorm van liefde in het hele spectrum, van romantiek tot kalverliefde tot platonische liefde tussen vrienden of collega’s. Deze kaart kan ook humanitaire of filantropische inspanningen vertegenwoordigen, of emoties in het algemeen. Het kan aangeven waar de onderzoeker veel om geeft.

Kaart 25-Ring

De ring symboliseert het huwelijk of elke andere toegewijde relatie, zoals samenleven of een andere verbinding. Deze kaart symboliseert ook allerlei contracten en deals. Deze kaart kan ook een voorstel van welke aard dan ook of een geschenk symboliseren. Aangezien het een volledige cirkel is, kan de ring ook de bevredigende oplossing van een probleem symboliseren. De cirkel is rond.

tarot-lenormand

Kaart 26-Boek

Het boek vertegenwoordigt het onbekende, het verborgen of het geheim, want het boek is gesloten. Het boek kan ook daadwerkelijk lees-, schrijf-, studiebeurs-, diepgaande kennis over een onderwerp vertegenwoordigen. Het boek kan een verrassing, een onvoorziene gebeurtenis of verborgen informatie vertegenwoordigen die de gang van zaken verandert. De aard van wat verborgen is in het boek wordt vaak onthuld door de omringende kaarten.

Kaart 27-Brief

De brief kan het verwachte nieuws vertegenwoordigen dat binnenkort zal aankomen. Het zijn ook brieven, e-mails, mediakanalen of kranten, zowel in gedrukte vorm als online. De brief is informatie op papierformaat; rapporten, aangetekende post, een factuur of juridische documenten, zoals een testament of volmacht. Het kan een nog steeds verzegeld document zijn. De brief vertegenwoordigt ook tastbare tekenen van beloning, zoals diploma’s, onderscheidingen of aanbevelingsbrieven.

Kaart 28-Man

Deze kaart vertegenwoordigt gewoon elke mannelijke persoon. Het kan de onderzoeker zelf zijn, als hij een man is, iemand in wie de onderzoeker geïnteresseerd is, iemand in zijn omgeving of iemand die op het punt staat zijn leven binnen te gaan. De man-kaart is een van die kaarten die zijn betekenis ontleent aan de kaarten eromheen of eromheen.

Kaart 29-Vrouw

Deze kaart vertegenwoordigt simpelweg elke vrouwelijke persoon. Het kan de onderzoeker zelf zijn, als ze een vrouw is, iemand in wie de onderzoeker geïnteresseerd is, iemand in hun omgeving of iemand die op het punt staat hun leven binnen te gaan. De vrouwenkaart is een van die kaarten die zijn betekenis ontleent aan de kaarten eromheen of eromheen.

Kaart 30-Lelie

De lelie is een kaart van een lang gevestigde persoon van volwassenheid en wijsheid vertegenwoordigen, een ouderling die het voordeel van hun professionele ervaring met anderen deelt. Dit kan de aanvrager zelf zijn of iemand anders, maar ook de vader. De lelie is een kaart eerlijkheid en gerechtigdheid, maar ook van vrede en tevredenheid, en kan een gevoel van voltooiing met zich meebrengen, die rust brengt in iemands leven. Deze kaart kan dus ook belangrijke levensovergangen vertegenwoordigen, zoals afstudeerders, inwijdingen, bruiloften, doopfeesten, pensionering en begrafenissen.

Kaart 31-Zon

De zon (mannelijk) brengt succes, geluk, vreugde en blijdschap. De zonnekaart heeft de kracht om eventuele negatieve kaarten in de legging te verbeteren of te overwinnen. De zon staat symbool voor glorie, roem, rijkdom, uitstraling en grootsheid.

Kaart 32-Maan

De maan (vrouwelijk) kaart kan onze emoties en moederlijke gevoelens van genegenheid vertegenwoordigen. Het vertegenwoordigt ook fantasieën, dromen, romantiek of verleiding. Deze kaart is creativiteit, verbeeldingskracht en kunst. De kaart kan ook ons spirituele leven vertegenwoordigen, vooral omdat het betrekking heeft op intuïtieve en psychische vermogens. De maan kan ook een soort eer, roem of erkenning vertegenwoordigen.

Kaart 33-Sleutel

Deze kaart geeft aan dat een situatie die is opgesloten nu wordt ontgrendeld. Er komen antwoorden, oplossingen worden voorgesteld en uitgevoerd en succes wordt behaald. De sleutelkaart geeft je nieuwe kansen en mogelijkheden. Een grote gebeurtenis of een onverwachte oplossing voor een moeilijk probleem. In sommige lezingen zou het kunnen zijn: Dit is de sleutel tot uw hele vraag.

Kaart 34-Vissen

De vis staat voor geld; ook financiële zaken, handel, handel, e-handel en zakelijke activiteiten. Het regelt ook zelfstandigheid en freelance werk. De vis staat voor overvloed, geluk en de creatieve stroom in uw projecten. De vis kan ook een kans zijn; hoe dichter de kaart bij de vrager ligt, hoe groter de huidige kans.

Kaart 35-Anker

Het anker is een veiligheidskaart. Het staat voor dingen op de lange termijn, stabiele levensomstandigheden en betrouwbare situaties die niet snel zullen veranderen. Het anker vertegenwoordigt ook de kwaliteiten moed, geloof, doorzettingsvermogen en vastberadenheid, aangezien deze kwaliteiten nodig zullen zijn om de doelen te bereiken waarnaar deze kaart verwijst. Het anker is vast en zeker.

Kaart 36-Kruis

Het kruis is lot of karma en kan een last of verantwoordelijkheid vertegenwoordigen, een ‘kruis om te dragen’. Het kruis kan verdriet betekenen, een onbeantwoorde vraag die voor altijd onbeantwoord blijft, of een moeilijke realiteit die we misschien niet anders kunnen accepteren. Het kan schuld aangeven, maar ook de mogelijkheid tot verlossing.

774a8f50ea7da80ad54b7f5b3ae2ba93

Ruim 25 jaar heb ik met heel veel plezier cursussen met deze Lenormandkaarten gegeven, die toen in Nederland nog vrij onbekend waren.  Ik heb besloten om de basis leerstof, die ik in de loop der jaren heb ontwikkeld met jullie te delen om zelf thuis met deze kaarten te kunnen oefenen.  Spreken deze kaarten je aan en zou je je verder willen ontwikkelen, dan kun je altijd een cursus volgen: Coachen met Kaarten. Daarin deel ik mijn 40 jaar ervaring in het kaartlegvakgebied.

______________________________________________________________________________

Het probleem of de situatie de baas zijn.

l2

Na het schudden trek je 7 kaarten uit de stapel alvorens je een vraag heb gesteld en leg ze zo voor je neer.

  • kaarten 1 en 2  geeft aan dat de vrager zo tegen het probleem of situatie aan kijkt.
  • kaarten 3 en 4 geeft een objectief beeld van het probleem of situatie, zoals het werkelijk is
  • kaarten 5 en 6 is een advies hoe je met het probleem of situatie het best kunt handelen.
  • kaart 7 is het resultaat.

Ster legging

Ster legging basis met nrs

  • Schudt de kaarten op eigen wijze
  • Leg de kaarten zo neer volgens het schema en duidt de reading

Teksten Pythia