Aan de slag met Kipperkaarten

banner

Minicursus in de waarzeggerskunst met Kipper kaarten

Het Kipper-kaartspel met 36 kaarten is in de jaren 1890 door de Duitse Susanne Kipper ontworpen.
Zij had de Waarzegkunst met gebruik van de Lenormand- en Zigeunerkaarten van een Zigeunerfamilie geleerd. In haar geboortestad Berlijn werd zij door haar juiste voorspellingen zeer populair. In 1890, worden de nieuwe “Karten der berühmten Wahrsagerin Frau Kipper” met gebruiksaanwijzing. Het Kipper-deck is in de loop van zijn geschiedenis het meest gebruikt in Duitsland en zijn omgeving. Hier kun je een kipperkaarten spel o.a. kopen.
Toen ik ermee ging werken was het in Nederland nauwelijks bekend en heb er velen cursussen in gegeven. Dankzij internet en de nieuwe ontwerpers zoals Regula Elizabeth Fiechter’s Mystical Kipper, Ciro Marchetti’s Fin de Siècle Kipper en het zeer modern ogende The Card Geek’s Kipper is dit spel buiten Duitsland steeds populairder geworden. Net zoals Mlle lenormand- of Zigeunerkaarten heeft dit spel 36 kaarten en valt ook onder de Sibilla-deck oftewel oude waarzeggerskaarten.

Trek een Kipper dagkaart, klik hier

De cursussen die ik hierin geef gaat veel verder, maar je krijgt hiermee een idee ook om zelf wat te oefenen, maar belangrijk is wel om van te voren een Kipper kaartendeck aan te schaffen. Bij Bol.com zijn ze verkrijgbaar.
Je kunt ook een dagkaart trekken met de oorspronkelijke Kipperkaarten uit 1890, klik hier.
De kaarten tonen mensen, maatschappelijke rollen en persoonlijke staten van zijn.
Laten we beginnen met het doornemen van de betekenis van de kaarten en je zult zien wat ik bedoel.kipper asteria

Wat betekenen deze kaarten in het algemeen:

Kaart 1 – Mannelijke Hoofdpersoon-
Deze kaart toont een man in de bloei van zijn leven en wordt gebruikt als de significator bij het lezen voor een mannelijke onderzoeker. Als deze kaart in een legging van een vrouw tevoorschijn komt, dan is deze man erg belangrijk voor haar of is haar partner

Kaart 2 – Vrouwelijke Hoofdpersoon
Deze kaart toont een vrouw van ongeveer dezelfde leeftijd als kaart 1 en wordt gebruikt als de significator bij het lezen voor een vrouwelijke consultant. . Als deze kaart in een legging van een man tevoorschijn komt, dan is deze vrouw erg belangrijk voor hem of is zijn partner

Kaart 3 – Huwelijk-
Deze kaart kan een bruidspaar of een echtpaar dat bezig is met het huwelijksleven weergeven. Het kan een echte bruiloft of verloving in het verschiet voorspellen. Het kan de onderzoeker vertellen dat ze een of andere relatie moeten aangaan, of een overeenkomst, of een contract. Deze kaart kan ook verwijzen naar een fusie van twee bedrijven of bedrijven. Omliggende kaarten zullen uitwijzen of dit ‘huwelijk’ een goede zaak is of niet.

Kaart 4 – Bijeenkomst (en) of Verkering-
Deze kaart vertegenwoordigt ontmoetingen met anderen met het doel informatie uit te wisselen, te socialiseren of aan een gezamenlijk project te werken. Het kan ook het proces van verkering vertegenwoordigen, of het nu gaat om een persoon die een ander probeert te overtuigen om met hen te trouwen, of het is een persoon die een ander probeert te overtuigen om een contract of een zakelijk partnerschap met hen aan te gaan.

Kaart 5 – Goede en wat oudere Heer
Deze kaart toont een aanzienlijk oudere man dan de man in kaart 1. Deze kaart kan worden gebruikt als de significator in een lezing voor een man van hoge leeftijd. Hij kan ook een vader zijn of een oom. Anders kan hij een echte oudere mannelijke persoon zijn waarover in de lezing wordt gesproken, en in het geval van romantische vragen zou hij zelfs ‘de andere man’ kunnen vertegenwoordigen – de rivaal van de onderzoeker.

Kaart 6 – -Goede en wat oudere Dame
Deze kaart stelt een aanzienlijk oudere vrouw voor dan de vrouw op kaart 2. Deze kaart kan worden gebruikt als een significant voor een lezing voor een oudere vrouw. Zij kan ook een moeder of een tante zijn. Anders kan ze een echte oudere vrouw zijn waarover in de lezing wordt gesproken, en in het geval van romantische vragen zou ze zelfs ‘de andere vrouw’ kunnen vertegenwoordigen – de rivaal van de onderzoeker.

Kaart 7 – Aangename brief of bericht
Met deze kaart ontvangt u binnenkort een bericht, een traditionele brief of telegram, of een e-mail, sms of WhatsApp. Het kan ook documenten, aandelen, juridische dossiers, enz. Vertegenwoordigen. Deze kaart wordt traditioneel beschouwd als een aangename boodschap, maar de omringende kaarten geven aan of de boodschap uiteindelijk positief is.

Kaart 8 – Valse Persoon-
Deze kaart stelt een vermomde persoon voor. De aanvrager wordt gewaarschuwd dat er mogelijk een bedrieglijk persoon in zijn omgeving is en dat hij voorzichtig moet zijn. Deze persoon kan een toneelkoning of -koningin zijn, een manipulator, een roddel, een liefhebber van problemen, een oplichter of een andere variatie op dat thema. Ten tweede zou deze kaart een waarschuwing kunnen zijn voor de onderzoeker dat ze hun energie inzetten voor de verkeerde oorzaak, het verkeerde plan, de verkeerde beslissing of de verkeerde houding. De omringende kaarten kunnen een hint geven in welke vorm deze ‘onwaarheid’ aanneemt.

Kaart 9 – Verandering-
Er zal een verandering of beweging in je leven zijn. Dit kan betekenen verhuizen naar een nieuw huis of werklocatie, werk vinden of een baan verliezen, een kind groeit op en gaat verhuizen, een promotie of verandering van carrière, een relatie verandert, een verandering in visie of waarden; de verandering kan vele vormen aannemen, maar komt eraan. Ten tweede zou deze kaart de aanvrager kunnen vertellen dat ze flexibeler en aanpasbaarder moeten zijn om te veranderen. Dit kan betekenen dat je iets achter moet laten.

Kaart 10 – Reis
Reizen met het openbaar vervoer, op reis gaan, voor zaken moeten reizen, op zielsreis gaan of een nieuw doel nastreven, het zijn allemaal mogelijke betekenissen, die aan deze kaart kunnen worden toegekend. Als de onderzoeker de laatste tijd veel heeft gewerkt, kan deze kaart betekenen dat het een goed idee zou kunne zijn om een pauze zou kunnen nemen en ergens heen zou kunnen gaan.

Kaart 11 – Plotselinge rijkdom of veel geld verdienen
Deze Kipper-kaart toont vaak een casinoscène om zijn punt te illustreren. Hoe dan ook, deze kaart voorspelt een grote som geld die binnenkomt, of het nu gaat om gokken, een groter dan verwachte belastingteruggave, erfenis, een verkoop of een ander middel. Hoe dichter bij de significantiekaart van de onderzoeker, hoe groter de som, maar pas op voor negatieve kaarten in de buurt; een dwaas en zijn geld gaan al snel uit elkaar.

Kaart 12-Rijke bevoorrechte jonge vrouw-
Deze kaart kan een jonge vrouw vertegenwoordigen die afkomstig is uit een bevoorrechte achtergrond en die het altijd gemakkelijk heeft gehad, maar soms kan het iemand vertegenwoordigen die rijk is aan innerlijke rijkdom. Anders is dit een kaart van succes, vreugde, plezier, creativiteit, kunst of artistiek vermogen, luxe en de fijnere dingen in het leven.

Kaart 13 – Welvarende rijke Heer
Als het een echte persoon is, kan dit iemand vertegenwoordigen die zijn rijkdom heeft geërfd, maar het is net zo waarschijnlijk iemand die zijn rijkdom heeft verdiend – een bankier, investeringsbankier, durfkapitalist, succesvolle uitvinder, effectenmakelaar , en andere variaties op dat thema. Anders wordt dit beschouwd als een gelukskaart, wat aangeeft dat er goed nieuws komt. Het is een kaart van carrièresucces, zakelijk inzicht en goed berekende risico’s. Dit kan iemand zijn die een kans wil wagen op de onderzoeker.

Kaart 14 – Bericht tot bezorgdheid
Schrik, verontrustend nieuws of een verdrietige boodschap die eigenlijk voortkomt uit een misverstand is wat deze kaart voorspelt. Miscommunicatie. En het is misschien tijd om iets los te laten. Misschien maak je het erger dan dat het is en weet dat uiteindelijk er iets goeds voor in de plaats komt. Deze kaart kan ook duiden op somberheid of depressie. Even het niet meer zien zitten.

Kaart 15 – Succes in liefde
Deze kaart is zo positief dat het negatieve kaarten in een legging kan compenseren. Als het niet duidt op een gelukkig liefdesleven of liefde die binnenkort komt, kan het ook aangeven dat je carrière soepel verloopt, verdriet en problemen verdwijnen, loyale vrienden, plezierige romantische ervaringen, een toewijding van je liefde of een succesvol resultaat voor wie dan ook uitdagingen met familie en vrienden.

Kaart 16 – -Gedachten
Traditioneel verbeeld de kaart een man in gedachten, maar kan iedereen zijn wiens gedachten een factor is bij het lezen. De kaarten hieromheen wijzen op de aard van de gedachten. Wanneer het dicht bij een significantiekaart ligt, kan het een bedachtzame persoon aangeven, of iemand die veel denkt; mogelijk een academisch type. Het kan duiden op introspectie, zielsonderzoek, meditatie, plannen, dromen of iemand wiens gedachten overuren maken. Het haalt de meeste betekenis uit de kaarten eromheen.

Kaart 17 – Geschenk
U ontvangt een geschenk, hulp, ondersteuning, redding, middelen, een baanaanbieding, een verzoening of gewoon een reden voor vreugde. Mogelijk ontvangt u hoffelijkheid, lof of erkenning. Anders kan deze kaart betekenen dat dingen in uw voordeel werken. U hoeft niet eens in te grijpen. Deze kaart is ook een de kaarten die zo positief van aard is dat het de impact van negatieve kaarten bij het lezen kan compenseren.

Kaart 18 – Kind
Nieuws van een zwangerschap of geboorte, zaken met betrekking tot een kind of anderszins, de eigenschappen van onschuld, naïviteit, onbevangenheid en nieuwsgierigheid naar de wereld. Dit kan iets nieuws zijn, of net beginnen, of een bedrijf in de beginfase. Een kinderlijke dwaasheid tonen, kinderachtig gedragen door onwetendheid.

Kaart 19 – Doodskist
Definitief einde en een nieuw begin kaart. Kaart van transformatie.
Het kan ook een definitieve afronding betekenen, zoals afstuderen, met pensioen gaan, verhuizen naar een nieuw huis, worden ontslagen uit een baan of de einde van een relatie. Er komt iets aan een einde en er is geen weg meer terug, dus herken en erken dit, accepteer het en ga verder. Dingen kunnen niet doorgaan zoals ze eerder zijn geweest; je moet je situatie volledig heroverwegen, hoe pijnlijk dat ook is.

Kaart 20 – Huis-
Huis, appartement, appartementsgebouw, flat, herenhuis, eigendom, grondtransacties, onroerend goed en gebouwen kunnen allemaal worden vertegenwoordigd door deze kaart. Meer abstract kan deze kaart de veiligheid, beveiliging, stabiliteit, gezelligheid, familie en gezinsleven vertegenwoordigen. Dit kan iemands buurt vertegenwoordigen. Deze kaart vertegenwoordigt alles waardoor men zich veilig, sterk en sterk voelt.

Kaart 21 – Woonkamer
Deze kaart vertegenwoordigt een kamer in het huis waar alleen familieleden en goede vrienden zijn toegestaan. Het soort kamer waar geheimen, persoonlijke zaken of familiezaken worden gedeeld en besproken. Dit is een kaart van privacy, privégesprekken en zaken die geheim worden gehouden voor de buitenwereld. Ten tweede kan het een klein appartement voorstellen, of een beveiligde ruimte die alleen toegankelijk is met een wachtwoord of een sleutelkaart. Dit is een kaart van privacy, intimiteit en geheimen. Het kan erop duiden dat er binnenkort iets gebeurt, traditioneel 24 uur tot vier weken.

Kaart 22 – Militaire persoon
Discipline, regime, hiërarchie, er is een goede manier om dingen te doen en op deze manier, dat is wat deze kaart vertegenwoordigt. Ook iemand met gezag, opzichter, agent. Deze kaart kan iedereen in uniform vertegenwoordigen. Ook een situatie waarin de aanvrager geen controle heeft; iemand anders geeft de bevelen. Dominant. Bij elke lezing waarbij een feit in de kaarten lijkt te verschijnen, heeft deze kaart een verificatie-effect; een soort onderstrepend effect waarbij het benadrukt: ‘dit is zo’.

Kaart 23 – Rechtbank
Beslissingen, gerechtelijke procedures, rechtszaken, juridische geschillen, justitie, vonnissen, belastingkantoren of openbare gebouwen van welke aard dan ook. Hoewel het nauw verband houdt met alle juridische of gerechtelijke zaken, kan het ook alle ontdekkingen, beoordelingen, onderhandelingen of beslissingen in een situatie vertegenwoordigen. Deze kaart kan de onderzoeker aanmoedigen om de waarheid over een situatie te ontdekken en tot een eerlijke beslissing te komen. Recht zal zegenvieren.

Kaart 24 – Diefstal
Diefstal, verduistering of verlies, materieel of emotioneel. De diefstal kan vele vormen aannemen: diefstal van tijd, moeite, geld, bezittingen, waardigheid of het voorwerp van genegenheid. Wanneer deze kaart verschijnt, moet de aanvrager weten dat ze op de een of andere manier worden beroofd. Meer abstract kan het alles vertegenwoordigen dat is weggenomen, verwijderd, gescheiden, ver weg of afwezig. Omliggende kaarten geven de aard van diefstal aan en of het verlies herstelbaar of permanent is.

Kaart 25 – Hoge eer
Hoge eer-beloningen, erkenning, lof, trofeeën, een promotie, een verhoging, succes, een goede reputatie gevestigd, een examen met vlag en wimpel geslaagd, pensionering. Wanneer deze kaart verschijnt, heeft de onderzoeker hard en mogelijk lang gewerkt, en nu verschijnen de beloningen voor al dat lange en harde werk. Dit is een geluk dat de onderzoeker heeft verdiend en verdient, dus ze moeten er volop van genieten en elk jaloezie volkomen negeren.

Kaart 26 – Groot Geluk
De allerbeste kaart in het spel. Wanneer deze kaart tijdens het lezen opduikt, komt een groot geluk, mogelijk onverwacht, de onderzoeker tegemoet. Dit is buitengewoon veel geluk, triomf, rijkdom, liefde, vruchtbaarheid en wensen die uitkomen. Als de onderzoeker een moeilijke, uitdagende periode in zijn leven heeft doorgemaakt, is deze kaart een blije geruststelling dat de duisternis achter hen is en het daglicht is gekomen; dingen verbeteren. Deze kaart is zo positief dat hij eventuele negatieve kaarten in een legging kan compenseren.

Kaart 27 – -Onverwacht geld
Een douceurtje, een extraatje, een kleine som geld komt onverwachts binnen, soms uit een verrassende bron. Het betekent misschien niet veel voor de gever, maar betekent veel voor de ontvanger. Dit is een verrassende kerstbonus, een verlaagde maandelijkse factuur, een beloning voor het doen van een vriendelijkheid of een variatie op dat thema. Dit kunnen ook contracten en algemene zakelijke aangelegenheden zijn. Voor mij betekend het ook iemand die voor zijn doen een klein gebaar jou iets van grote waarde geeft.

Kaart 28 – Verwachting
Wachten, anticipatie, geduld, wensen, hoop, dromen. De betekenis van deze kaart is duidelijk; nu is het tijd om stil te zijn, niet te handelen. Deze kaart moedigt de onderzoeker aan om rustig op te letten terwijl hij wacht tot er zich dingen ontwikkelen. Dit is geen situatie waarin je dingen tot stand kunt brengen. Je moet wachten tot het universum in actie komt. Traditioneel wordt deze kaart geassocieerd met het idee ‘wacht drie maanden’.

Kaart 29 – Gevangenis
Dit kan daadwerkelijke opsluiting zijn, van levenslang in de gevangenis tot ’s nachts vastgehouden worden. Dit kan ook een asiel zijn, een revalidatiecentrum, een detentiecentrum, een jeugdzaal of een militaire kazerne. Meer abstract kan het elke afgesloten, verboden of beveiligde plaats vertegenwoordigen, dus dit kan ook een bank zijn of een geheime onderzoeksfaciliteit. Maar ook je eigen gevangenis creëren , in je isolement komen, eenzaamheid, belemmering, dwangmatig. Het kan een periode van stilstand voorspellen, waarin bewegingen beperkt zijn en geduld nodig is.

Kaart 30 – Rechtspraak
Deze kaart vertegenwoordigt juridische zaken en alle zaken waarover een ambtenaar moet beslissen. Dit kunnen rechters, advocaten, rechtbankpersoneel of zelfs de bestuurder-examinator bij de afdeling motorvoertuigen zijn. Deze kaart kan een rechtszaak voorspellen waarbij de onderzoeker betrokken is of binnenkort zal zijn. Deze kaart brengt de ongemakkelijke connotatie met zich mee dat het lot niet volledig in eigen handen is – het welzijn van de onderzoeker is afhankelijk van de beslissing van een officiële persoon.

Kaart 31 – Onwel zijn
Een periode van slechte gezondheid voor de onderzoeker of iemand die hem na aan het hart ligt. Het kan van alles zijn, van verkoudheid of griep tot de mazelen of de waterpokken. Deze kaart zou kunnen zeggen dat een bezoek aan een zorgverlener in orde is, omdat er iets mis is. Even niet lekker in je vel. Als de onderzoeker in goede gezondheid verkeert, worden ze aangemoedigd om uit te rusten en het rustig aan te doen.

Kaart 32 – Tegenslag
Deze kaart zegt duidelijk dat de onderzoeker moeilijke tijden tegemoet gaat, als die er nog niet zijn geweest. Moeite hebben met het vinden van een baan of de baan die ze hebben is niet genoeg om de kosten van levensonderhoud te dekken, wat hun leven extra stress bezorgt. Of ze worden geconfronteerd met obstakels na obstakels om een doel na te streven, waardoor ze worden uitgeput. De omringende kaarten zullen meer zeggen over welke omstandigheden en wanneer er hoop is op bevrijding uit deze ongelukkige situatie.

Kaart 33 – -Bezorgdheid
Hoe ze ook naar de wereld kijken, deze kaart zegt dat de onderzoeker of iemand in zijn omgeving persoonlijk twijfels, zorgen, verwarring, angst, depressie, onvermogen om te focussen of iemand anders lijdt van een dozijn andere slechte gemoedstoestanden. De kaarten eromheen kunnen meer zeggen over wat deze gemoedstoestand heeft veroorzaakt en vertel ondertussen niets overhaast te doen.

Kaart 34 – Arbeid, Bezigheden
Deze kaart kan vertegenwoordigen wat de onderzoeker doet voor de kost, of een boeiende hobby die zo’n toewijding vereist, alsof het een taak voor hen is. Dit is de kaart van de doe-het-zelver, de freelancer, de externe werker. Deze kaart kan ook tuinieren en lichaamsbeweging vertegenwoordigen, zoals sport. Vaak is het werk dat door deze kaart wordt aangegeven iets waar de aanvrager van geniet, hoewel het niet goed betaalt.

Kaart 35 – Een lange weg
Dit is een lang pad, een grote afstand of een lange periode. Traditioneel wordt deze kaart de ’twee jaar geduld’-kaart genoemd. Dit kunnen grote afstanden zijn of een lange periode zijn. Er kunnen geen snelle resultaten worden verwacht. De aanvrager wordt aangemoedigd om geduldig en volhardend te zijn. Er kunnen dingen gebeuren achter de schermen waarvan ze zich niet bewust zijn, wat van invloed zal zijn op de uitkomst, maar deze dingen moeten in hun eigen tijd gebeuren.

Kaart 36 – Hoop, groot water, horizon
Deze kaart vertegenwoordigt de beste hoop van de onderzoeker en hun grootste, helderste dromen. Of deze goede hoop of grote, heldere dromen ooit werkelijkheid hangt af van de kaarten eromheen. Dit kan ook daadwerkelijke reizen naar verre bestemmingen vertegenwoordigen. Dit is ook een kaart van spiritualiteit en het verruimen van iemands geest, dus de onderzoeker kan worden aangemoedigd om hun perspectief te verbreden of hun spiritualiteit op de een of andere manier te koesteren.

collage 1

Ruim 25 jaar heb ik met heel veel plezier cursussen met deze Kipperkaarten gegeven, die toen in Nederland onbekend waren.  Ik heb besloten om de basis leerstof, die ik in de loop der jaren heb ontwikkeld met jullie te delen om zelf thuis met deze kaarten te kunnen oefenen.  Spreken deze kaarten je aan en en zou je je verder willen ontwikkelen, dan kun je altijd een cursus volgen: Coachen met Kaarten. Daarin deel ik mijn 40 jaar ervaring in het kaartlegvakgebied.

______________________________________________________

Een leuke kleine kaartlegging

Je haalt de vraagkaart of de hoofdpersoon eruit en legt deze open op tafel. De kaarten worden geschud en er worden vier stapels gevormd.

l1

Vanaf de eerste stapel worden 2 kaarten getrokken, de eerste wordt links van de vraagkaart geplaatst en de tweede rechts van de vraagkaart.

l2

Vanaf de 4e stapel worden 2 kaarten getrokken, de eerste wordt over de vraagkaart gelegd en de tweede eronder.

l3

De 4e kaart wordt getrokken vanaf de onderkant van de 2e stapel en wordt linksboven geplaatst.

l4

De 4e kaart wordt van onderaf uit de 3e stapel getrokken en rechtsonder geplaatst.

l5

Een kaart wordt uit de eerste stapel getrokken en rechtsboven gelegd.

l6

Een kaart wordt uit de 4e stapel getrokken en linksonder geplaatst.

l7

Een kaart wordt uit de eerste stapel getrokken en rechtsboven gelegd.

l8

Een kaart wordt uit de tweede stapel getrokken en in het midden rechts geplaatst.

l9

Een kaart wordt getrokken uit de 3e of 4e stapel en wordt rechtsonder geplaatst.

l10

De lezing:

Eerst wordt de horizontaal van het kaartbeeld gelezen:

l11

Aaansluitend wordt verticaal het kaartbeeld gelezen

l12

Dan de diagonalen:

l13

Deze leestechniek stelt de gebruiker of de cliënt in staat om inzicht te krijgen in dagelijkse gebeurtenissen of gedetailleerde gebeurtenissen en om prognoses op korte termijn weer te geven

Teksten Pythia en legging Hildegard Leiding