Lughnasadh

lughnasadh tekst

Lughnasadh/Lammas vieren vol Magische Spiritualiteit, Kleuren en Kristallen

Op en rond 1 augustus op het noordelijk halfrond vieren we Lughnasadh (LOO-nas-ah). Een andere naam voor dit feest is Lammas.
Lughnasadh is één van de 4 jaargetijden feesten uit de oude kalender. Het staat in het jaarwiel tegenover Imbolc. Vrouwen en mannen vereren de Godin als bron van het leven en offeren haar het eerste graan en de eerste vruchten.
Traditioneel was deze viering het moment waarop de zonnegod klaar was met het overbrengen van zijn kracht in gewassen en nu zal gaan rusten gedurende de winter. De Graan Moeder laat de zaden van de gewassen op de grond vallen, ze begraaft ze en beschermt ze tot de lente wanneer ze weer beginnen te groeien.

Dit is een festival rond de eerste oogst en het begin van de oogstcyclus. Het is een tijd om onze harten te vervullen met dankbaarheid en de overvloed te waarderen die overal om ons heen is. Het is een tijd om ons te verheugen over de huidige oogst en de toekomstige oogsten te vieren.
De tijd van de verwachting en vervulling, zwaar werk over lange tijd heeft veel dingen in ons laten rijpen – nu kunnen we oogsten en kijken wat het heeft opgeleverd.

HOE TE VIEREN?

 • Ga naar buiten
  Het belangrijkste dat je op een van de heidense feestdagen kunt doen, is naar buiten gaan. Elke Sabbat is gebaseerd op hoe de aarde door de jaren heen verandert. Maak een wandeling en geniet van de laatste zomerdagen, voordat u zich terugtrekt in de wintervakantie. Probeer als je kunt een boerenmarkt te bezoeken.
 • Mediteer op Overvloed
  De aarde heeft zoveel lente en zomer zoveel nieuw leven gebracht. Bedenk wat voor nieuwe dingen er in je leven zijn gekomen en in welke mate je dankbaar moet zijn. Breng je geest in lijn met je lichaam en je hart met je ziel, zodat je de energie van dit seizoen kunt oogsten en blijvende welvaart van allerlei aard kunt aantrekken in je leven. Terwijl de aarde voortdurend groeit en groeit, jij ook. En hoe meer je de natuur eert, hoe meer je jezelf openstelt voor de welvaart die aanwezig is in jou en rondom je.
 • Versier je Altaar
  Een van de beste manieren om in de sfeer van het seizoen te komen, is om je altaar te versieren. Gebruik de kleuren van het komende transformatie seizoen zoals oranje, geel, goud en lichtbruin. Drapeer een doek in een van de kleuren, knoop bijpassende linten om en geef aan hoe de kleuren van de aarde zullen veranderen. Lichte kaarsen in de kleur van veranderende bladeren. Probeer sandelhout, rozen of kamille wierook te verbranden. Misschien wilt u seizoensgebonden bloemen toevoegen: zonnebloemen, goudsbloemen; kruiden: munt en salie; granen: tarwe, haver en rogge; en late zomerproducten: maispompoen, bonen en appels. Kristallen voor uw Lughnasadh-altaar kunnen citrien, aventurijn, helder kwarts en tijgeroog zijn.
 • Maak een Graanpopje of Graan Moeder
  Je hebt nodig graanhalmen. Lavendel, smalle linten in goudgele tinten, een schaar en bindgaren.
  Bind een bosje graan- en lavendelhalmen bij elkaar met de halmen naar beneden. Bind vast in het midden. Buig de bovenkant om naar het midden en zet vast. Verdeel de onderkant in twee benen. Neem een bosje halmen en zet deze om en om met bindgaren vast tegen de achterkant van het lijfje, als twee armen, met de aren als handen. Versier het poppetje met linten.
  Traditioneel zou men hun graanpoppetje bewaren tot Samhain of Imbolc en de zaden ervan planten om ze terug te brengen naar de aarde.

  stropopje

 • Creëer je Besom
  De Besom is de bezem is van de traditionele heks. (West-Germaans besom/besmon verwant aan Nederlands: bezem). De bezem wordt gebruikt voor het vegen van een ceremoniële ruimte om het zowel fysiek als energetisch te reinigen. Lughnasadh is een perfecte gelegenheid om de gevallen twijgen te verzamelen en gedroogd stro en kruiden om te gebruiken voor de borstelharen. Op internet kun je veel vinden om zelf een bezem te maken.  Zelf versier ik een bestaande bezem.
 • Bak iets
  Een van de hoofdthema’s van deze Sabbat is de oogst van graangewassen. Of je je eigen groeide of meel kocht uit de winkel, zorg dat je wat brood maakt om te vieren. Misschien wilt u ook een taart bakken met alle seizoensgebonden vruchten van dit seizoen.
 • Maak contact met geliefden
  Elke Sabbat is een geweldige kans voor jou om contact te maken met je vrienden en familie. Nodig ze uit voor al je Lughnasadh-vieringen.
 • Spreek spreuken
  Als de zon begint aan zijn lange rustperiode, wil je misschien zijn overgebleven kracht gebruiken in toverspreuken en charmes. Elke magische manier van werken die zich richt op succes en overvloed zou goed werken in deze tijd van het jaar. Of je nu wilt doorgaan in je carrière, liefde in je leven wilt brengen, of je gezondheid wilt vergroten, zorg dat je deze spreuken nu gebruikt.
  Aan deze krachtige middelen wordt veel aandacht besteed in mijn workshops “Heksen” voor Levensgeluk.

7837e2ec8e4f4c0422f9de9523ac0f3e

Nog meer informatie

Kristallen
Voor Lughnasadh die kunnen helpen bij het omgaan met de vele emoties en thema’s van dit seizoen zijn Citrien , Topaas, Carneool , Onyx , Bergkristal , Obsidiaan , Rode Jaspis , Aventurijn , Robijn en Tijgeroog.

Thema’s

Spirituele focus:
Dankbaarheid, overvloed, zegeningen, de noodzaak en onvermijdelijkheid van zowel leven als dood, viering, oogst, reflectie, introspectie, onderscheidingsvermogen, opoffering.

Magische focus:
Welvaart! , dankbaarheid, overvloed, kracht, groei, bescherming, eerbied voor voorouders, offers brengen in ruil voor zegeningen, persoonlijke transformatie, communiceren met de doden

kleuren

 • Geel – zonne-energie, geluk, transformatie
 • Bruin – aarde energieën, kracht, bescherming, rijkdom, dieren
 • Goud – verlichting, succes, goddelijke kracht, oogst
 • Groen – overvloed, welvaart, vruchtbaarheid, groei, rijkdom, leven, gezondheid, vegetatie

Bron: Mumble, Claudia en Pythia

Gepubliceerd in Blog