Kleurinspiratie – Lavendel

kleurinspiratie lavendel

In de zomermaanden bloeit de lavendel, een van mijn lievelingsbloemen. Ooit was lavendel gewijd aan de Griekse Godin van toverij Hekate, de dochter van Asteria,  en werd het kruid beschouwd als bescherming tegen negatieve krachten. De paarse kleur geeft aan dat dit een spiritueel kruid is. De magie van Lavendel trekt liefde en geluk aan, maar lavendel heeft nog heel wat andere eigenschappen en toepassingen.

De geschiedenis
Bij de ouden Grieken en Romeinen werd Lavendel vanwege haar heerlijke geur als favoriete baadmiddel gebruikt. De naam Lavandula is afkomstig van het Latijnse woord “lavare” dat “wassen” betekent.
Er is bewijs dat het kruid al 4000 jaar voor Christus werd gebruikt door mensen in het oosten.
De oude Egyptenaren waren ook grote liefhebbers van lavendel en waren de eerste, die hiermee handel begonnen te drijven. De farao Toetanchamon werd met een parfumkruik lavendel aan zijn zijde in de graftombe gelegd.
De Griekse schrijver Padanius Dioscorides was verantwoordelijk voor de vermelding van het medicinaal gebruik van lavendel in de eerst eeuw na Christus.
Hildegard van Bingen (1098-1179) zou lavendel in een elixer bij hoest hebben aanbevolen. Verder schreef ze in haar boek Physica dat wanneer iemand die veel luizen heeft aan lavendel ruikt de luizen zullen doodgaan.
Lavendel was ook in de Middeleeuwen een populair strooikruid vanwege haar insecten werende capaciteit en haar langdurige geur. Mensen gebruikte o.a. lavendel in “dievenazijn” om tegen pest te beschermen.

De kleur
De kleur Lavendel is een gevoelige kleur en vertegenwoordigt spirituele wijsheid.
Lavendel is soms minder teer dan het lijkt en kan heel sterk zijn, waardoor je weer in je kracht komt. Het is de kleur van het herstel na ziekte, ook de kleur die je kunt gebruiken om je lichaam te ontgiften. Lavendel zegt: Ik was je schoon! In dit geval kun je ook etherische olie lavendel verdampen.

De geur
De geur van lavendel verdrijft negatieve gedachten en je zielshuishouding komt weer in evenwicht.
Leg de gedroogde bloemen in bosjes, in reukzakjes of reukkussentjes tussen kleren om ze een aangename geur te geven en om motten te verdrijven.
Om reukkussentjes te maken: wrijf de bloempjes van de stengel wanneer de lavendel droog is en doe dit in een pasklaar kussentje.

Lavendelgeurige laden om je kleding te laten geuren: Kies een stuk sierpapier uit, bijvoorbeeld restant behang en knip er een stuk uit ter grote van de onderkant van de lade. Bestrijk de onderkant van het papier met een dunne laag lijm en bestrooi deze met een dikke laag gedroogde lavendel bloemen. Laat dit drogen en schud de bloemen eraf die niet vastzitten. Leg het met de bloemen naar beneden in de lade.

U kunt ook een paar druppels etherische olie toevoegen aan het laatste spoelwater voor geurig wasgoed of haar. Ga je naar Frankrijk op vakantie, neem dan Eau de Lavande mee terug. Dat is daar bijna overal te koop zelfs in de supermarkt. Ik gebruik het als ik mijn bed heb verschoond door wat lavendelwater op mijn onderlaken te sprenkelen.