Keltische maan(d): Wilgmaan

Deze maan, die duurt van 15 april tot 12 mei, staat voor helende krachten. Open je hart en verwoord je emoties.
Zij is op zijn volst op 27 april a.s. Deze maan wordt ook roze maan, spuitend gras maan, zaaimaan, haasmaan of eimaan genoemd.

De regenachtige maand van de Wilgmaan laat zien hoe je opgekropte emoties kunt loslaten om je verdriet te ervaren. Tranen zijn helende krachten. Door moeilijke, pijnlijke gevoelens onder woorden te brengen, verlost je van onbewuste angsten die je ervan zouden weerhouden je dromen waar te maken. De Wilgmaan was een helende maand voor de Kelten die zich in hun dampende sauna’s (zweet – huizen) voorbereidden op Beltane en zo letterlijk voorjaarsschoonmaak hielden.

Magie die in de Wilgmaan wordt uitgevoerd verbindt zich met water, de maan en helende krachten.
.

Waterboom
De Wilgmaan is ideaal voor maanmagie en het loslaten van het verleden. Voer tijdens de wassende maan herstel- en zorgbetoveringen uit en tijdens de afnemende maan betoveringen om problemen los te laten. Drink extra water voor afstemming op de Wilgmaan en een betere aansluiting met de watermagie van de boom.

Genezing en Zegening
De wilg, die doortrokken is van de kracht van de maan, heeft altijd een sterke band met hekserij gehad. Zo was de traditionele heksenbezemsteel een wilgentak en waren toverstokjes voor maan-magie van wilgenhout.

Gebroken harten
Door de nauwe band met de maan en de getijden is de wilg ook sterk verbonden met liefdeskwesties. Volgens een oude, Engelse traditie moesten afgewezen geliefden een wilgentakje uit een oude liefdesbetovering in hun hoed dragen.

Geluksboom
Ook geloofde men dat afkloppen op wilgenhout pech op een afstand zou houden. De bladeren en de bast van de boom konden worden gebruikt voor geneeskrachtige wierook en kruidenbuiltjes.

De Wilgmaan is de perfecte tijd om maankracht en -energie te verzamelen wensbetoveringen, waarzeggen, healing en bescherming.

Wilgwaarzegging
Een oude traditie kan een toekomstig huwelijk voorspellen.
Door zijn waterassociatie met de maan is de wilg een goede boom om je intuïtie te verdiepen. Probeer onderstaande traditionele ‘wilgwerkwijzen’ bij het toepassen van je buitenzintuiglijke waarneming.

 • Gooi bij nieuwe maan je schoen in een wilgenboom. Als hij vast komt te zitten, zult je binnen 12 maanden trouwen, maar als hij op de grond valt, blijft je vrijgezel.
 • Je kunt dit nog acht keer proberen als je niet direct het gewenste resultaat krijgt!
 • Slaap op de nacht van vollemaan met wilgenbladeren onder je kussen. Dit bevordert paranormale dromen.
 • Om geesten te kunnen zien, helpt het als je tijdens afnemende maan wilgenschors en -bladeren met sandelhout verbrandt.

Genezingsamulet
Gebruik deze betovering tijdens de Wilgmaan om te herstellen van een persoonlijk verlies of een gebroken hart.

Je hebt nodig:

 • witte wensbuidel
 • wilgenbladeren
 • wilgenbast
 •  maansteenkristal
 1. Verzamel de bast en de bladeren tijdens vollemaan. Laat als dankoffer een haarlok achter.
 2. Houd de maansteen omhoog en zeg: “Moeder Maan, laat je schittering mijn hart helen.”
 3. Plaats alle ingrediënten in het zakje, bind het met drie knopen dicht en zeg: “Laat het zo zijn.”

Nb zie deze betoveringen als inspiraties. Maak je eigen betoveringen, want jouw magie komt van binnenuit. Laat je vooral leiden wat je voelt.

Bron: BMS en Pythia