Keltische maan(d): Lijsterbes maan

wolfmaan

Uit de reeks bomen met maan(d) magie

De maanmaand Lijsterbes biedt je de gelegenheid je vastberadenheid te versterken en je dromen vorm te geven. Deze maan duurt van 21 januari -17 februari en voor dit jaar valt deze Volle maan, ook wel Oude maan of Wolfsmaan genoemd, in het sterrenbeeld Kreeft.
Op de agrarische kalender staat dit moment voor ploegen van de aarde, ter voorbereiding op het zaad. Alle magie draait nu om de grond. Het aardse oppervlak lijkt steriel, maar eronder bruist de levenskracht. Bedenk hoe je je moet voorbereiden om dit jaar het zaad van je dromen te planten.

bdb349618c68a696f504cad64ebaa7b9De witte maand.
Het Keltische vuurfestival Imbolc (2 februari) valt in de Lijsterbesmaan, waardoor deze periode wordt geassocieerd met de godin Brighid.
Ze symboliseert de moeder van de herboren zon en alle kaarsenmagie is heilig voor haar. Zoals de sneeuwklokjes die de godin verwelkomen, is de kleur wit tijdens de Lijsterbesmaan een magisch symbool. Draag witte kleding voor openheid voor je betoveringen, gebruik witte kaarsen en geniet van wit voedsel om je in te stellen op het seizoen.

De boom van volharding
De lijsterbes groeit vaak in rotsachtig berggebied. Zijn kracht om op onmogelijke plaatsen te floreren leert je volharden. De vruchten van de lijsterbes bezitten aan de onderzijde een natuurlijk pentagram, hetgeen staat voor de schoot van de Aardegodin en veiligheid. Deze fysiek attributen brengend de boom in verband met genezing en bescherming.

Lijsterbes amuletten
In stallen werden vroeger takken met lijsterbessen gehangen om het leven te beschermen tegen ziekten en zwarte magie.
De bladeren en de bessen kunnen ook worden gebruikt om voorspellingswierook te maken en het dragen van de schors zou genezend werken. De Engelse naam voor lijsterbes, ‘rowan’, is in zijn betekenis als amulet var dezelfde stam afgeleid a s het woord ‘rune’. Runen van lijsterbeshout zijn bijzonder krachtig.
Gebruik de nieuwe energieën van de zon en de magie van Brighid om de kracht van de Lijsterbesmaan op te vangen en betoveringen voor geluk en voorspoed uit te voeren.

Het wiel van Brighid
Dit beschermende amulet symboliseert de wassende energieën van de zon en kan in huis worden opgehangen om geluk aan te trekken.

 • Zoek twee rechte lijsterbestakken. Laat in de boom een dankoffer achter zoals een streng haar of een lint.
 • Vorm met de takjes een kruis en zeg: “Geesten van dit bos, ik breng je samen voor het heil van allen.”
 • Bind nu de takjes samen in de vorm van een kruis en zet ze vast met rood garen. Terwijl je dit doet, visualiseert je een krachtig wit licht.
 • Houd het amulet op de zon gericht en zeg: “Zegen dit Wiel van Brighid.”

Als je hout van een boom gebruikt, laat dan als wederdienst een offer achter.

Kaarsenmagie91b5e01d7e1ec1cff49e82aac5cb24532067192br1-512-512v2_hq
Combineer de magie van de Lijsterbesmaan met de kaarsenmagie van Imbolc.

 • Vul een potje met aarde en neem een witte kaars in je rechterhand. Concentreer je op wat je dit jaar wilt laten groeien.
 • Zet de kaars in de aarde en zeg:
  “Moeder Brighid, ik ver zoek je mijn droom vorm te geven. Laat hem groeien met uw gezegende licht”
 • Steek de kaars aan en zie de vlam groter worden door de kracht van de zon.
 • Roep via kaarsenmagie om de hulp van de godin. Plant daarna als dank een zaadje op je lievelingsplekje en laat je wens groeien.

Magische Spiegel
Gebruik deze meditatie en een magische spiegel om je paranormale vermogens te versterken.

 • Plaats op een tafel een ronde spiegel omringd door lijsterbesbladeren en -bessen en drie witte kaarsen. Sluit je ogen en zeg: “Vrouwe, open mijn innerlijke ogen voor een heldere blik.”
 • Concentreer je op het midden van je voorhoofd en richt je ademhaling op die plaats.
 • Open je ogen half en kijk in de spiegel. Concentreer je op je adem en registreer de beelden in je geest. Regelmatig oefenen versterkt je gave.

Laat je inspireren door de groeiende energie van de Lijsterbesmaan en ruim je huis op – en je leven.

Afstemmen op de maan
Gebruik de groeiende kracht van de Lijsterbesmaan in je leven en maak een nieuwe start met onderstaande voorstellen.

 • Begin onmiddellijk met de voorjaarsschoonmaak. Nu het lichter wordt en je energie toeneemt, zult je plaats moeten maken voor nieuwe groei. Wil je van je huis een mooie magische krachtplek maken, dan kun je zeker deze cursus volgen, lees meer en klik op deze link
 • Organiseer een etentje ter ere van de Lijsterbesmaan. Laat je gasten witte kleding dragen, dineer bij kaarslicht en eet zaden als bonen, peulvruchten en noten.
 • Zoek de eerste sneeuwklokjes van het seizoen en doe een wens als je er een vindt.
 • Knoop een wit lint aan een lijsterbes en noem de namen op van degenen waarvan je houdt. De boom zal genezende vibraties naar hen uitstralen.

Bron: bms en Pythia