Vier de seizoenen!

seizoenen workshop

. . .  en kom in je element. 

Ik doe de deur open. De betoverende gast van verre schrijdt binnen. In haar handen de gaven – gaven van uren en verziende momenten, gaven van ochtend en avond, gaven van lente en zomer, de gave van herfst en van winter. Ze moet alle hemelen hebben afgezocht voor zulke zeldzame geschenken. — Abbie Graham

Wat is de energie van de seizoenen in een notendop.

De Lente is het seizoen van de energie: nieuw, fris en vol beloften. Deze tijd voelt vaak als een nieuw begin. In de zomer groeit de natuur, het is tijd van warmte en energie. En van inspiratie. De herfst is vergelijkbaar met de schemering op een dag. Het is tijd om te oogsten, om de balans op te maken en daar lessen uit te trekken. Het is tijd van aandacht en acceptatie. De winter kun je vergelijken met de nacht. Het is het seizoen van afscheid nemen en van het opruimen van materiële en immateriële overbodigheden. Sommige dieren houden in deze periode een winterslaap om tot rust te komen en hun energie te laten terugkeren. Zo kun jij de winter ook kunnen beschouwen: als een periode om binnen te zitten en letterlijk tot “inkeer” te komen.

Wat zijn seizoenen?

De natuurlijke rotatie van de aarde rond de zon vormt de basis voor de astronomische kalender, waarin we seizoenen definiëren met twee zonnewendes en twee equinoxen.
Terwijl de aarde rond de zon beweegt, draait ze in een enigszins gekantelde positie (op een as die 23,5 graden is gekanteld vanuit een rechte, verticale positie). Deze kanteling is de oorzaak van onze seizoenen, omdat gedurende het jaar verschillende delen van de planeet in de richting van of van het zonlicht af gericht zijn. Meer of minder zonlicht en warmte hebben invloed op de lengte van elke dag en de gemiddelde dagtemperatuur in verschillende seizoenen, evenals op de hoeveelheid neerslag.

Vier het leven!
Lente is fris ontwaken – Zomerse bloei in duizende kleuren – Herfst loslaten in goud – Winterse witte stilte – Pythia

Elk seizoen zijn eigen kleur

Kijk eens naar buiten! Hoe kun je zien welk seizoen het is? Aan  de bomen, aan de bloemen, aan het weer, aan de kleren van de kinderen, én aan de kleuren van bladeren en bloemen of van ijs en sneeuw? Ieder seizoen heeft specifieke kenmerken en kleuren. Over de speciale kleuren van ieder seizoen heb ik ook samengesteld bij een kleurenanalyse.

 • We vieren de Lente! Om ons heen verschijnen nieuwe plantjes uit de vruchtbare grond. Na de sneeuwklokjes zie je de krokussen, narcissen en hyacinten om je heen, de eerste blaadjes komen aan de bomen en alles lijkt te trillen van opwinding. De donkere dagen zijn voorbij en je kunt het eerste nieuwe leven eindelijk zien.
  Kun je deze energie vooral voelen? Waarin zou je dit neer willen zetten? Wat kun jij doen om je wensen een goede start, een vruchtbare bodem mee te geven? Dit is de tijd om de laatste resten oude energie los te laten en de voorwaarden te scheppen voor een goede oogst. De kleuren zijn lichtgroen (kleine blaadjes), geel (narcissen/krokus-en/citroenvlinder), lichtblauw (lucht), wit, roze (bloesem aan de bomen) en lichtpaars of lila (seringen, krokussen).Lees ook: De kwaliteit van Lente

Reinig je ruimte

 • We vieren de Zomer! De natuur heeft naar dit moment toegeleefd. De bloemen zijn op hun mooist en wij kunnen nog even van hun bloeiende pracht genieten voor ze al hun energie weer stoppen in het maken van de zaadjes voor volgend jaar.
  Vanaf nu zorgt de warmte van de zomer ervoor dat de oogst rijpt. In deze zonnige tijd staan we even stil en kijken naar binnen en om ons om te zorgen dat het goed gaat. Je hebt hard gewerkt aan je toekomst en veel energie in je plannen gestopt, nu is het tijd om te schiften.
  Wat heb je niet meer nodig? Wat was eigenlijk toch niet zo belangrijk? En wat zijn de dingen waar je echt voor gaat.
  De kleuren zijn donkergroen (grote bladeren en gras), rood (rozen, bessen, aardbeien), oranje (afrikaantjes/ Oostindische kers), donkergeel (zon/zonnebloemen) en blauw (lucht ). Lees ook: De kwaliteit van Zomer

Leer de magie van een kruidenwis

 • We vieren de Herfst! Vanaf nu worden de dagen korter en kouder. Prachtige kleuren zijn te zien aan de bomen en gevallen bladeren. De natuur bereid zich voor op enkele maanden welverdiende rust.
  Ook voor ons breekt de tijd van het stille genieten weer aan. Je hoeft niet meer te rennen en te vliegen. De oogst is bijna binnen, je bent je bewust van je rijkdom en je kunt de energie voor activiteiten op een lager pitje zetten.
  Wat zou je los willen laten en wat is ervoor nodig om jouw dromen de winter door te helpen? De kleuren zijn bruin, oranjegeel, bruinrood en okergeel (bomen die verkleuren), wit, geel, rood, paars en oranje (paddenstoelen) en bruin (kastanjes, beukennootjes). Lees ook: De Kwaliteit van Herfst
 • We vieren de Winter! In de natuur komt alles tot rust en geleidelijk aan gaat de energie weer stromen. We keren naar binnen en hoe maken we ons huis gezellig. Dit is zeker de tijd van bezinning. Hoe kun je je wensen extra aandacht en energie geven? Het orakel is zeker van belang in deze tijd.
  Wanneer je diep in je eigen hart kijkt, wat is er dan echt belangrijk? Wat wil jij extra kracht meegeven in het nieuwe jaar, waar laat jij je licht op schijnen? De kleuren zijn wit, geelwit en blauwwit (sneeuw en ijs), donkerbruin (takken), blauw (lucht). Lees ook: De kwaliteit van  Winter

Maak een reis door de heilige nachten

Lees ook

Kleurenanalyse

Kleding en seizoenkleuren

De natuur vieren met het jaarwiel.

In een Heksen- en Druïdejaar worden de seizoenen gevierd  met eigen feesten van Keltische of Germaanse oorsprong.  De meeste feesten zijn overgenomen door het later ingevoerde christendom. Zo werd het feest van de Godin Ostara: Pasen (vlg Duits Ostern en Engels Easter) Of het Julfeest, de winterzonnewende, werd Kerstmis met een andere invulling: geboorte van het christus kind Jezus, hoewel er na latere nieuwe berekeningen men werd overtuigd dat Jezus ergens in de eerste helft van september moet zijn geboren.

De overgeleverde feesten hadden altijd en speciale, met de natuur verband houdende aanleiding, magische momenten om te bidden of dankbaar te zijn.
Alle feesten zijn kleurrijk en het geeft een krachtige energie om mooie seizoenkleuren toe te voegen. Lees meer bij de feesten zelf.

Wheel of the Year

IMBOLC

OSTARA – ALBAN EILIR – LENTE EQUINOX

BELTANE

LITHA – ALBAN HEFIN – MIDZOMER

LUGHNASADH

MABON – ALBAN ELFED – HERFST EQUINOX

SAMHAIN

YULE – ALBAN ARTHAN – MIDWINTER