“Heksen” in de Randstad.

Voel jij je aangetrokken tot de natuur, krijg je heldere ingevingen of heb je helende kwaliteiten?
Maak je zelf al intuïtief kruidenmengsels of verzorg je rituelen voor jezelf en anderen?
Dan wordt er al snel gezegd: “Je bent een Heks”.
Een benaming die je met trots mag dragen, maar helaas nog steeds bij velen een smet op ligt.
En de heks in jou wilt verder, maar hoe. Je hebt geen tuin om je kruiden te verbouwen of een aparte ruimte om je rituelen te doen. Je woont midden in een woonwijk op 1 hoog met een balkon van 1 x 1 m2 . Hoe dan?

Wat is heks zijn?
Voor mij is heks een heel krachtige spirituele energie, die in een persoon resoneert met de kwaliteiten die bij een persoon past. Een oeroude wijsheid, een gave met een missie. Die met magie vanuit haar/zijn hart werkt met beide voeten op de grond en met de juiste intentie.
Zo heb ik het geleerd uit de lijn van mijn voormoeders.

Open staan voor alles wat mogelijk is. Andere denkwijze hebben en geen hokjes. Iedereen heeft een gave. Als kind maakte ik al kennis om anders te denken. Dit voorrecht had ik half jaren 50. Ik leerde op mijn 10de jaar met waarzeggerskaarten te werken, het ‘zicht’, kruidenmiddelen te maken voor schoonheidsverzorging, engelen aanroepen en doden te begeleiden en nog veel meer uit de traditionele hekserij. Later heb ik veel bijgeleerd en eigen gemaakt.
Maar er was ook een andere kant. Mijn oma en ik werden veel gemeden.
In de jaren ’70 vorige eeuw kreeg je meer verandering en “het alternatief” werd populair. Het woord heks is nog steeds een label met taboe.
Het voordeel nu is dat er door veel mooie en bekende media heksen in Nederland ruimte hebben gekregen. Heksen zijn zichtbaar geworden, maar dat kan nog steeds beter

Als Crone, de ervaren heks in mij, werk ik nog steeds met licht en donker, dus lichtwerk en rouwbegeleiding. Ik gebruik daarbij kleur, weerkaatsing van het licht, en kaartlegkunde. Hierin geef ik als Helpende Heks Omtover consulten en Individuele Magische lessen om deze oude mooie kennis niet verloren te laten gaan. Kleurentrainingen zijn alleen nog op afspraak.
Daarnaast hebben we een kleine Coven om bij te blijven en onze seizoensfeesten vieren.

Voor mij is belangrijk: liefde voor de natuur, kracht en magie uit de woorden en helder zicht door luisteren naar je intuïtie.
En vooral de wet van aantrekking, de kracht van dankbaarheid en de pracht van de Godin, die dit voor mij mogelijk maakt.

Hoe je een magisch leven in de stad kunt leiden:

 1. Werk met wat je in je omgeving tegenkomt.

Steden kunnen een schatkamer zijn voor het goed getrainde oog. Let op onkruid waarvan je weet dat je het in je magie kunt gebruiken, bloemen, veren van lokale vogels, mooie pakjes of potten die je misschien opnieuw kunt gebruiken. Ook in steden worden allerlei dingen achtergelaten en zelfs als iets niet zomaar rondslingert, geven veel plaatsen je graag allerlei spullen gratis of bijna gratis. Denk aan houten wijnkisten, kringloopverkopen, projectresten en meer.

 1. Leer hoe je je magie kunt aanpassen voor een kleinere ruimte.

Wonen in een stedelijk gebied betekent vaak wonen in een kleine ruimte. Weet je waar deze heks geen ruimte voor heeft? Een ketel, een bezem, een groot altaar of een enorme verzameling rituele voorwerpen. In plaats daarvan moet je het doen met de ruimte en de hulpmiddelen die je hebt. Creëer altaren op planken of misschien zelfs gewoon als wandkleed. Haal het meeste uit vensterbanken, kastplanken en, als je echt geluk hebt, je balkon.

 1. Verander je alledaagse voorwerpen in magische voorwerpen.

Deze is vrij eenvoudig. Als het iets is dat je al bezit en regelmatig gebruikt, kun je er waarschijnlijk magie mee doen. Verander je slow cooker in een ketel, gebruik schoolspullen om sigils te maken, charmeer je sieraden, gooi magie op je make-up en gebruik je koptelefoon om naar meditaties en heksenmuziek te luisteren terwijl je onderweg bent.

 1. Creëer je eigen groene ruimte.

Als je meer groene ruimte nodig hebt, wordt het tijd om uit te zoeken hoe je die zelf kunt creëren.
Maak een kring van planten in je woonruimte als meditatie plek. Als een Grove.

Als je een balkon hebt, kun je helemaal losgaan met containertuinen. Dan is het geen probleem om je kruiden te verbouwen. Hergebruik plastic containers, houten kisten, pallets, canvaszakken, potten, alles wat je maar kunt pakken dat vuil vasthoudt en niet te snel uitdroogt.
Als je geen balkon hebt, kijk dan eens in bloembakken. Onderzoek wat je binnen kunt laten groeien en zet hangende plantenbakken in je woonkamer. Als je huis niet veel natuurlijk licht krijgt, overweeg dan om planten met weinig licht te kiezen of te investeren in een kleine kweeklamp.
En kleine planten in de vensterbanktuinen kunnen echt helpen: zoals citroengras, rozemarijn, munt, aloë, slangenplant, wortels, bieten, sjalotten, sla, spinazie, knoflook, bieslook, peterselie, oregano, tijm en goudsbloem.

Nog wat eenvoudige tips van mij voor stadsheksen en vooral degene die in een appartement wonen:

 • Als je geen wierook kunt branden i.v.m. overlast, maak dan je spuitbare wierook, een verstuifflesje met een laagje alcohol. Ik gebruik jonge jenever met een paar druppels etherische olie mengen en aanvullen met mineraalwater, in de lucht te spuiten om als wierook te werken
 • Vul een pot of glas met gewoon water en bewaar het op balkon om het op te laden met de wind, geluid en de geur van de regen buiten. Werkt als regen en stormwater.
 • Zeezout vermengd met regen-/stormwater kan een uitstekende vervanger zijn voor zeewater.
 • Maak maanwater in je vensterbanken. Gebruik het voor reiniging, schoonheid, waarzeggerij, helderheid, bescherming en zuivering
 • Nog meer watervervangers: als je geen sneeuw kunt verzamelen, is gemalen ijs uit je vriezer voldoende.
 • Bescherm of beveilig je appartement: spuit maanwater, zout water of spuitbare wierook je appartement, plaats tekens onder de deurmat, meubels, in kasten, enz.; plaats kristallen verborgen of open, veeg het stof richting deur of ramen naar buiten.
 • Glow in the dark-sterren op je plafond kunnen net zo goed werken voor visualisatie en bij meditatie. Vaak zijn de sterren in het echt heel moeilijk te zien.
 • Als je om wat voor reden dan ook een kaars moet branden neem dan kleine kaarsen of verjaardagkaarsen. Ze smelten snel en creëren niet veel rook of rokerige geur
 • Open je raam zodat de wind en lucht van buiten je kunnen helpen energie te krijgen en negatieve energieën binnenin te verwijderen.
 • Leuke plekken om sigils te plaatsen: onder meubels, in zeep gesneden, op shampooflessen, op je make-up, in telefoonhoesjes, in schoenen, onder verband, ingenaaid in kussenslopen en dekens, achter foto’s in lijstjes, sleutels en sleutelhangers, achter spiegels of in medicijnkastjes, op medicijnflessen en waterflessen.
 • Droommagie is een andere vriend van de stadsheks! Gebruik kristallen, sigils, kruiden, enz. in de buurt van je bed voordat je gaat slapen, drink wat kamille, koop een droomdagboek, bewaar het en een pen bij je in de buurt. Schrijf ’s ochtends je dromen op, je gedachten, hoe je je voelt (moe, verfrist, duizelig, enz.) en interpreteer ze.
 • Thee- en koffiemagie is geweldig, maak je eigen theemelanges met de kruiden die jij lekker vindt. Of koop gewoon eenvoudige groene of zwarte thee en voeg suiker, melk, enz. toe, afhankelijk van je bedoelingen
 • Slowcooker magie. Ook wel crock-pot genoemd, de Moderne Ketel: brouw en kook er de hele dag mee, vul je appartement met de geur van de kruiden en het voedsel om het te vullen met de energieën waarmee ze corresponderen en je krijgt een heerlijke maaltijd om bij thuis te komen!
 • Spreukenboeken en grimoires zijn krachtige hulpmiddelen: Gebruik een notitieboekje of ordner voor een leuke grimoire en versier deze aan de binnenkant zoveel je wilt. Print foto’s uit van de natuur, dieren, planeten, sterren, plaatsen, kristallen, enz. die je niet kunt openen/betalen en gebruik ze in jouw handwerk.
 • Betover en laad je potten, pannen, koekenpannen en ander kookgerei op om elke maaltijd magisch te maken
 • Wandelingen maken. Ook al is het een stad, er is nog steeds natuur. Duiven die rondvliegen, bloemen in potten buiten de winkels, gras dat groeit in de voortuinen, etc. Geniet ervan, ook al is het niet een wild, uitgestrekt bos waar je nog steeds verbinding kunt maken met de lokale natuur.
 • Ruim zwerfvuil of afval op dat je buiten ziet, in de stad zien we het allemaal. De natuurlijke wereld om je heen zal het waarderen dat je helpt. Neem een tas mee als je gaat wandelen of reizen en vul deze met wikkels die je op de grond ziet liggen.

De meeste tips komen in de individuele opleiding voorbij, die nog meer gericht is op jouw persoonlijke heks energie. Lees meer bij Kus de Heks in je wakker (link)

Bron: Avery en Pythia