Hoe de Hedgewitch het dorp helpt

Waar de bebouwing van het dorp eindigt staat een dikke haag. Een heg van meidoorn, met hagelwitte bloemen in het voorjaar en dieprode bessen in de herfst – maar altijd met flinke stekels. In de heg wonen tientallen dieren: vogels hebben er hun nest, egels slapen er overdag, vlinders leggen er hun eitjes en alle mogelijke kruiden groeien tussen de grillige takken van de heg. De mensen uit het dorp gaan het liefst niet voorbij de heg, maar de Haagheks heeft precies daar haar levende medicijnkastje. Ze vindt er alles wat ze nodig heeft voor haar eeuwenoude recepten waarmee ze ziekte bezweert en onheil verjaagt uit het dorp.
De kennis die ze nodig heeft, kreeg ze van kinds af aan al van haar grootmoeder die het weer van haar grootmoeder leerde – en ze vulde dat aan met wat ze zelf ontdekte aan werking van kruiden, spreuken en handelingen voor de krachtigste rituelen.

Zo ongeveer moet het zijn gegaan in vroegere tijden. En daar komt ook de Schotse term ‘Hedgewitch’ vandaan: heggeheks. De Hedgewitch beweegt zich op de scheidslijn van dorp en buitenwereld, van alledaags en mysterie, van licht en donker. Ze kent de weg of vindt die met haar magische technieken.
Wie tegenwoordig belangstelling heeft voor hekserij woont meestal gewoon in een prettig appartementje met centrale verwarming of in een gezellige eengezinswoning. Ook dan kun je je bewegen tussen de werelden, als de wijze vrouw die voorbij de heg gaat.

De Hedgewitch
De woorden  hedge en hag hebben dezelfde wortel. De uitdrukking “one who sits on the hedge” geeft aan dat iemand die zich op de grens tussen de bekende en onbekende werelden bevindt en fungeert als een kanaal tussen de twee werelden (afkomstig uit tijden dat de haag het dorp van het ‘grote onbekende’ scheidde). Hedge heksen zullen vaak veel tijd doorbrengen in veranderde bewustzijnstoestanden, of het nu gaat om keukenmagie, genezing of werken met de Godin. Ze hebben de neiging om een zeer persoonlijke relatie met hun Godin te hebben, meestal ontwikkeld gedurende een zeer lange tijd  –  Door: Louise P. Hedgewitch & Midwife – The Pagan Federation

Ik ben zo’n hedgewitch. Ook mijn wijsheid is niet zomaar een samenraapsel van kunstjes die je op internet en in korte workshops leert. Het is een levenswijze die voortdurend aandacht en verdere ontwikkeling vraagt. Het betekent leven en werken als priesteres, zieneres en genezeres.

Voor de traditionele hekserij die ik kan overdragen legde ik de basis met een jarenlange training tot moderne Druïdess, Sjamanisme, Reiki en traditionele hekserij. Omdat ik graag gebruik maak van de magische werking van kleur word ik ook wel Kleurenwijzeres genoemd, een erenaam, want de heks is van oorsprong ook werkelijk de ‘wijze vrouw’ waar je welkom bent met je zorgen en problemen.

Mijn manier van werken is puur persoonlijk. Technieken en inzichten die ‘eigen’ en passend voelen voor mij zet ik in en geef ik door aan anderen, op mijn manier. Ik voel of de inzichten die me aangeboden worden in oude boeken, bijzondere opleidingen en intensieve trainingen voor mij Awen hebben. De vonk van inspiratie. Awen herkennen leerde ik in mijn opleiding tot Druidess.

AWEN
Een vonk van inspiratie die aangewakkerd en gedragen wordt door de goddelijke Adem.
Awen herken je als een klein inzicht of een kleine ingeving, die je leidt naar het meesterwerk dat in jezelf verborgen was en nu tevoorschijn kan komen.
Awen is een woord uit het Welsh, Cornish en Bretons dat (poëtische) inspiratie betekent.
In de Welshe traditie verwijst het naar de goddelijke inspiratie van barden, een muze.
Awen is de adem van inspiratie, wind van de geest, of adem van het goddelijke dat inspiratie geeft. Awen kun je vergelijken met wat in andere culturen chi, ki, prana: universele levenskracht wordt genoemd.

Dit kun jij ook leren in een van mijn cursussen in de serie “Schud de Heks in je wakker”, een cursusprogramma dat ik al meerdere jaren geef. Binnen de leercyclus ‘Kus de Heks in je wakker’ werk je aan jouw persoonlijke, spirituele en intuïtieve ontwikkeling als nuchtere solitaire heks.

In de training “Omtoveren” heb ik die kennis nog meer uitgebreid en verdiept.  In ‘Omtoveren’ ontdek je je krachten als magische vrouw opnieuw, zodat je de ruimte voelt om gelukkig te zijn met jezelf en het leven dat bij jou past.

Schud de Heks in je wakker, een mooie en krachtige training

Awen: de kracht van Drie
In een Magisch Consult maken we gebruik van Awen – de goddelijke vonk van inspiratie die je helpt te herkennen wat bij jou past. Awen is de kracht die voorbijgaat aan dualiteit en de nieuwe werkelijkheid mogelijk maakt door tegenstellingen te overstijgen.
Daarom wordt Awen als symbool weergegeven met drie puntjes en drie stralen, omgeven door drie cirkels.
Het getal drie is in veel religies een heilig getal. Het is het concept waarbinnen twee tegenstellingen samenkomen, net zoals in het oosterse yin yang symbool.
Er zijn verschillende betekenissen voor de drie: lichaam, geest en ziel – land, zee en lucht – liefde, wijsheid en waarheid –  bovenwereld, middenwereld en onderwereld – kindertijd, volwassen en oude wijze – maiden, mother en crone.

afbeeldingen: Elisabeth Sonrel