Mindfulness

Open aandacht – Gericht op Geluk

Nieuw onderzoek laat een verband zien. Eten met aandacht verkleint mogelijk het risico op diabetes en hart- en vaatziekten. Tot die conclusie komen onderzoekers van de University of California. Eerder onderzoek toonde al aan dat mindfulness kan helpen bij het maken van bewuste eetkeuzes. Deze nieuwe studie suggereert dat het effect van mindful eten nog groter kan zijn. Samen met haar collega’s bestudeerde onderzoeker Jennifer Daubenmier bijna 200 volwassenen met obesitas. Na 18 maanden hadden deelnemers van het mindfulnessprogramma ruim 1,5 kilo meer gewicht verloren dan de controlegroep. Ook vonden de onderzoekers bij de deelnemers van de mindfulnesstraining significant betere bloedglucose- en cholesterolwaarden, wat de kans op diabetes en hart- en vaatziekten kan verkleinen. Als Gewichtsconsulent zal ik hier zeker aandacht aan besteden.

Open Aandacht

Een bewuste, open en vriendelijke aandacht die vrij is van veroordelingen noemen we mindfulness. Dit is de kern van aandachtgerichte therapie.

Mindfulness based cognitive therapy – ook wel MBCT of Aandachtgerichte cognitieve therapie genoemd – is een nieuwe, effectieve vorm van psychotherapie. Het is een combinatie van Mindfulnesstechnieken en cognitieve therapie. Met Mindfulness based cognitive therapy leer je de werkelijkheid te accepteren zoals die is, zodat innerlijke rust en vrede wordt bereikt. Dit maakt Mindfulness een uniek en uiterst werkzaam therapeutisch middel.

Mindfulness is nooit afhankelijk van wat er in iemands leven gebeurt. Het is enkel een houding die de cliënt te allen tijde kan aannemen. In feite heb je niets nodig om mindful in het leven te staan. Het is een natuurlijke houding die we kunnen aannemen als we niet bezig zijn met problemen of andere dramatische zaken. Mensen die mindful zijn, zijn volledig in het hier-en-nu.

Gericht op Geluk

De meeste therapievormen zijn erop gericht problemen te verminderen en dat is niet eenvoudig. Ze vormen een integraal onderdeel van ons bestaan. We lossen op wat we kunnen en wat niet valt op te lossen zullen we moeten accepteren.

Veel mensen met problemen zeggen dat ze gelukkiger zouden willen zijn. Als er meer momenten van geluk zouden zijn, dan wordt de last van hun problemen een stuk draaglijker. Mindfulness bij uitstek geschikt om dat doel te bereiken. Mindfulness richt zich namelijk – veel meer dan andere therapieën – op hoe je gelukkiger kunt worden en zorgt ervoor dat problemen het leven niet langer beheersen, zodat ruimte ontstaat voor vrede, geluk en heling.

Mindfulness helpt:

  • om je niet te veel te laten meeslepen in het jachtige bestaan.
  • om te leren luisteren naar hoofd en hart.
  • bij het omgaan met lastige emoties op een eenvoudige en effectieve manier
  • om te leren loslaten wat je beter los kunt laten.
  • ook om moeilijke zaken op te lossen, te verwerken en een plek te geven.

Het begeleidend programma in een persoonlijkheidsworkshop is geschikt voor:

  • Mensen die (meerdere) depressies hebben doorgemaakt en die herhaling willen voorkomen.
  • Mensen die veel stress ervaren en hierdoor lichamelijke klachten ontwikkelen.

Wat leer je:

  • Je leert om je aandacht goed te richten zodat je beter in staat bent om processen in uw hoofd op te merken.
  • Je leert negatieve gedachten te herkennen voordat ze je grip op je krijgen. Zo kun je depressie en uitputting tegengaan.

Tegelijkertijd met het trainen van aandacht ontwikkel je een accepterende en niet-oordelende houding tegenover negatieve en positieve ervaringen.

Een ander belangrijk effect van Mindfulness is dat je leert om één ding tegelijk te doen. Dit kan een goed gevoel geven omdat je dat wat je doet ook intenser ervaart. Je raakt minder snel uitgeput omdat je niet meer het gevoel hebt in een race te zijn verwikkeld.

Mindfulness ontwikkelen kun je alleen door dagelijkse oefening en toepassing. Juist door toepassing in het dagelijks leven en vooral ook onder minder gunstige omstandigheden krijgt Mindfulness betekenis.

Deze waardevolle mindful tips worden alleen nog verwerkt in mijn Reikicursussen

Reiki

Opleiding Kaartlegmedium