Ritme van de Maan

Maanboekje bij Kus de Heks in je wakker

Nieuwe maan
Zichtbaarheid vanaf de aarde:  0%
Bijpassend kristal:   Aquamarijn
Sleutelwoorden:   Schone lei, potentieel,     dromen waarmaken

De nieuwe maanfase markeert het begin van een gloednieuwe maancyclus en begint 1 tot 3,5 dag na de asgrauwe maanfase. Vanuit de aarde is haar gezicht tijdens deze fase niet te zien, omdat de maan nu in een gelijke positie staat met de zon. Maar vergis je niet: ook al kunnen we haar niet zien op aarde, de maanenergie is tijdens deze fase wel sterk voelbaar.

nieuwemaanwensen
De energie die vrijkomt tijdens de nieuwe maanfase, geeft je een heldere kijk op je wensen en doelen. Het is een periode om vooruit te kijken, plannen te smeden en nieuwigheden uit te nodigen in je leven. De beste manier om dit te doen is met nieuwemaanwensen: dit zijn intenties die je zet tijdens de start van de maancyclus.
Er zijn drie gouden regels om jouw maanwensen te formuleren: 1  Je kunt alles wensen wat je maar wilt: zolang je er   maar écht in gelooft 2  Maak je wens zo concreet mogelijk en begin met   kleine stapjes 3  Focus je op wat je echt wilt, het universum hoort   namelijk geen nee of niet

wassende maan
Zichtbaarheid vanaf de aarde:  1 tot 38%
Bijpassend kristal:   Rozenkwarts
Sleutelwoorden:   Moed, vooruitgang en     vertrouwen

3,5 tot 7 dagen na de nieuwe maanfase schuift de maan door naar de wassende fase. Ze begint nu aan haar reis richting de volle maan, en laat haar gezicht beetje bij beetje aan de aarde zien. Er is letterlijk weer een sprankje licht aan de horizon na een periode van duisternis tijdens de nieuwe maan, dit geeft moed en vertrouwen: precies waar deze maanfase om draait.

De maan neemt tijdens de wassende maanfase toe in sterkte en kracht. Haar energie zet de komende dagen ook jouw dromen kracht bij, en zoals een bloemknop langzaam opengaat en opbloeit tot een prachtige bloem, zullen ook jouw dromen toenemen in kracht en vorm. Het is daarom de ideale tijd om je dromen na te jagen.

Deze fase doet ook een beroep op je vertrouwen om je leven zelf vorm te geven. Probeer daarbij te vertrouwen op je intuïtie, de connectie met jezelf én met het goddelijke. Houd vertrouwen in je vermogen om te manifesteren; ‘zolang je het gelooft, kun je het bereiken’.
Tijdens de wassende maanfase staan de zon en de maan in harmonie. Maar ook in deze fase zonder tumult, is het belangrijk om bezig te blijven met je wensen. Misschien heb je wat minder zin om de oefeningen er bij te pakken, en rust je liever uit. Uiteindelijk zal je beloond worden voor je harde werk, wanneer je ook tijdens deze fase je beste beentje voor zet. Keep on moving, en houd moed.

eerste kwartier
Zichtbaarheid vanaf de aarde:  50%
Bijpassend kristal:   Carneool
Sleutelwoorden:    Uitdagingen, zelfvertrouwen      en vastberadenheid

Het eerste kwartier, of first quarter moon, begint 7 tot 10,5 dagen na de nieuwe maan. Tijdens deze fase schittert ze als halve maan aan de hemel, en zien we de helft van haar gezicht. De maan vordert haar reis nu van de nieuwe maan tot aan de volle maan, en is nu precies halverwege. Deze tussenfase kan voor ons op aarde aanvoelen als een periode van stilstand,  maar niets is minder waar….

Tijdens het eerste kwartier mag je je afvragen of je écht wilt vasthouden aan je wensen. In deze periode wordt er vastberadenheid van je gevraagd, maar ook flexibiliteit. Als een droom of wens heel veel moeite kost om te manifesteren, en het wil maar niet lukken, dan mag je jezelf afvragen of deze wens wel bij je past. Als je in je hart weet dat je niet meer enthousiast bent over je wens, laat het dan gaan en focus je op wensen die wel bij jouw ware zelf passen.
Voel je je nog steeds geïnspireerd en enthousiast over je nieuwemaanwensen? Dan is dit ook de tijd om er 100% voor te gaan. Zie de obstakels of hindernissen waar je in deze periode misschien tegenaan loopt als een vriendelijk zetje in de rug om te investeren in je wensen. Probeer niet bij de pakken neer te zitten, als het nu niet gaat zoals je had gehoopt. Probeer alle lessen mee te nemen en in te zetten als tool om je wensen aan te scherpen.

In de fase van het eerste kwartier staan de zon en de maan in ‘een vierkant’. Dit betekent dat de maan net ver genoeg staat om in conflict te komen met de zon, in een hoek van 90 graden.
Deze conflictenergie is de reden waarom we tijdens het eerste kwartier onrust voelen, of dat uitdagingen op ons pad lijken te komen. Problemen die nu opduiken, vragen om specifieke acties. Bekijk elke situatie dus goed, en probeer een passende oplossing te vinden.
Conflicten, obstakels en uitdagingen in deze periode zorgen ervoor dat je misschien sneller de neiging hebt om op te geven. Maar om de vruchten te plukken van je manifestatie is het belangrijk om door te zetten en de moed niet op te geven.

springende maan
Zichtbaarheid vanaf de aarde:  59 tot 96%
Bijpassend kristal:   Tijgeroog
Sleutelwoorden:   Bijstellen, aanscherpen, aanpassen

De springende maan is de laatste fase voor de volle maan, en begint 10,5 tot 15 dagen na de nieuwe maan. De maan straalt steeds helderder aan de hemel, en terwijl ze groeit in omvang is ook haar energie steeds sterker te voelen. De zachte yin energie, die voelbaar was tijdens de vorige fase, verandert nu in de actieve yin energie: tijd voor actie!
De maan baant zich in de springende maanfase gestaag een weg richting haar volle gedaante. Misschien heb je het gevoel er bijna te zijn, maar nog niet helemaal. Neem dan de tijd om je wensen nog eens te herzien. Waarschijnlijk heb je je wensen nu vrij helder, maar misschien merk je dat er een kleine aanpassing nodig is; dan is dit dé tijd om je koers bij te stellen. Door je plannen nu te herzien, investeer je meer energie in je manifestatievermogen en zet je je wensen extra kracht bij.

De springende maan wordt ook wel ‘Gibbous moon’ genoemd. Gibbous betekent letterlijk ‘overvloedig’, dit is een mooie omschrijving van de energie in deze maanfase. Waarschijnlijk loopt je leven nu over van mogelijkheden en kansen die je kunt benutten. Het is ook een mooie tijd om te investeren in je dromen, en je wensen kracht bij te zetten, of om nieuwe plannen in het leven te roepen.
Nu we steeds dichter bij de volle maan komen, wordt de maan groter in vorm én energie. Terwijl de maan groeit en groeit, voelen wij onze emoties ook intenser. Deze energie-impuls werkt als een katalysator tijdens het manifesteren van je wensen. Blijf dus zoveel mogelijk bezig met je wensen en let op de signalen van het universum. Probeer de moed erin te houden, als je dromen nog niet uit zijn gekomen, en let op subtiele hints. Misschien zijn je dromen al dichterbij dan je denkt.

volle maan
Zichtbaarheid vanaf de aarde:  100%
Bijpassend kristal:   Zonnesteen
Sleutelwoorden:   Vastbeslotenheid, vergeving,     dankbaarheid en overgave

De maan straalt nu in volle glorie aan de hemel, en wanneer je vanavond naar boven kijkt (mits het niet bewolkt is) zie je een prachtige, heldere bol. Deze fase begint zo’n 15 tot 18,5 dagen na de nieuwe maan en staat symbool voor het hoogtepunt van de maancyclus.

Je hebt de afgelopen maanfasen hard werk verzet, en tijdens de volle maanfase pluk je eindelijk de vruchten. Het is nu tijd om je zegeningen te tellen; wat heb je al bereikt? Zijn je wensen als bij toverslag uitgekomen? Dan is het tijd voor een feestje, vier je prestaties! Maar misschien heb je minder ‘geluk’ en lijken je wensen nog ver weg of zelfs buiten bereik. Dit heeft eigenlijk niets met geluk te maken, maar alles met ‘perfecte timing’. Je wilt (logisch) meteen resultaat zien van al de bergen die je de afgelopen tijd hebt verzet. Maar soms weet het universum dat de tijd nog niet rijp is, en dat het beter is om even af te wachten. Durf dan te vertrouwen op deze goddelijke timing, en weet dat jouw tijd écht komt.
Een van de belangrijkste sleutelwoorden tijdens de volle maan is overgave. Om verder te kunnen, moet je durven loslaten en vertrouwen op het pad dat voor jou is uitgestippeld. De yang-energie die overheerst tijdens de volle maanfase, helpt je om echt afscheid te nemen van situaties of personen die je in de weg staan. Om los te laten is het belangrijk om liefdevol te vergeven, zonder een schuldige aan te wijzen. Probeer vrede te vinden in jezelf, en het te laten gaan. Loslaten is hierbij een geschenk van de volle maan, om verder te groeien tijdens de volgende maanfases.

De volle maan is het hoogtepunt van de maancyclus; ze staat nu op haar krachtigst. Ook wij ervaren deze explosie van maanenergie en ook emoties beleven we tijdens deze fase intenser. Al die extra emoties en energie kunnen er ook voor zorgen dat je je onrustig voelt en ’s nachts ligt te woelen in je bed. Als je tijdens deze periode vaak vergeefs schaapjes telt, is het verstandig om op tijd naar bed te gaan. Een paar druppels lavendelolie op je kussen kan ook wonderen verrichten; de geur van lavendel kalmeert namelijk je geest en brengt je lichaam tot rust. Je kunt deze energieboost natuurlijk ook in je voordeel gebruiken, door overdag extra actief te zijn, en je s’avonds niet ligt te stuiteren van de energie. Toch een nachtje overgeslagen?

afnemende maan
Zichtbaarheid vanaf de aarde:  97 tot 62%
Bijpassend kristal:   Citrien
Sleutelwoorden:   Aanvaarden, herschikken en     ontspannen

3,5 tot 7 dagen na de volle maanfase ademt de maan langzaam uit en schuift ze door naar de fase van de afnemende maan. Haar energiepiek neemt af en geleidelijk lijkt de maan elke nacht een stukje te slinken, terwijl ze zicht terugtrekt in de donkerte. Ook jij mag je terugtrekken in je binnenwereld en reflecteren; wat heb je de afgelopen tijd geleerd?

Tijdens de volle maanfase heb je een hoop energie verbruikt, en nu tijdens de afnemende fase is het tijd om op adem te komen. De komende dagen mag je je terugtrekken in je eigen cocon, terwijl je langzaam weer op krachten komt. Als we in seizoenen zouden spreken, dan zou de afnemende fase de wintertijd van de maancyclus zijn. Plan zoveel mogelijk rustmomenten in voor jezelf en laat je werk, waar het kan, even liggen. Misschien voel je je in deze fase niet ‘nuttig’ genoeg, maar deze fase van rust is minstens zo belangrijk als alle ‘actieve’ maanfases. Wanneer je elke maanfase de ruimte geeft en je leert samenwerken met de verschillende maanfasen, zal ook jouw levensflow soepeler verlopen.

Probeer te accepteren dat je bent waar je bent, en dat dat goed is. Als je moeite hebt met overgave of loslaten, probeer dan de mantra te zeggen ‘Ik ben trots op wat ik bereik’, en probeer het écht te voelen.
De maanenergie kabbelt tijdens de afnemende fase rustig voort, houdt nooit op met stromen. Er is dus nog genoeg energie om mee te werken, ook in deze fase van kalmte. Wanneer je rust neemt ontstaat er ruimte om te reflecteren op de vorige maanfasen; wat heb je tot nu toe geleerd?
Al deze ervaringen maken van jou een ware leermeester, voor jezelf en voor anderen. Het is nu dan ook de uitgelezen tijd om al jouw wijsheden te delen; wie weet kun jij niet alleen jezelf maar ook anderen inspireren!

laatste kwartier
Zichtbaarheid vanaf de aarde:  50%
Bijpassend kristal:   Kwarts
Sleutelwoorden:   Evalueren, evenwicht en vertrouwen

7 tot 10.5 dag na de volle maanfase, schuift de maan door naar het laatste kwartier. We bevinden ons nu precies op de helft tussen de pracht en praal van de volle maanfase en het potentieel van de nieuwe maanfase. Op de eerste dag van het laatste kwartier laat de maan precies de helft van haar stralende gezicht zien. Maar in aanloop naar de asgrauwe maanfase zal ze haar licht beetje bij beetje doven en trekt ze zich langzaam terug in de duisternis.

Het laatste kwartier is de een na laatste fase van de huidige maancyclus en valt precies tussen de fase van de volle maan en de fase van de nieuwe maan. Je geduld wordt op de proef gesteld in deze afwachtende fase, en het is daarom niet ondenkbaar dat je je wat onrustig of ongemakkelijk voelt de komende dagen. Nu we steeds dichterbij de nieuwe maancyclus komen, is het van belang om zaken die je niets brengen zoveel mogelijk los te laten. Zo creëer je ruimte om nieuwe wensen te manifesteren tijdens de volgende nieuwe maanfase.

In de vorige maanfase heb je afstand genomen van dingen die niet meer bij je passen of jou zelfs in de weg stonden, en nu mag je daar nog een extra stapje in zetten. Het is tijd om te evalueren en pas op de plaats te maken; wat mag je achterlaten in de huidige maancyclus?
De maan vormt nu het laatste vierkant dat ze in deze huidige maancyclus zal maken met de zon. De emotionele maan botst nu weer met het egoïstische karakter van de zon, en dat zorgt voor conflict. De ene kracht botst op de andere; wie zal er winnen?

asgrauwe maan
Zichtbaarheid vanaf de aarde:  40 tot 5%
Bijpassend kristal:   Bloedsteen
|Sleutelwoorden:   Herstellen, uitrusten,     accepteren

Het laatste sikkeltje van de afnemende maan, een nagel met de bolle kant naar links – althans, op het noordelijk halfrond, symboliseert een tijd van overgave en actief afscheid nemen van het oude. Een tijd om te herstellen en uit te rusten. Accepteer het leven zoals het komt, ontspan en besef dat alles een eigen tijd heeft, dat alles precies op het juiste moment gebeurt.

In de laatste dagen voor de nieuwe maan, als de maan bijna is verdwenen, is het een goed moment om schoon schip te maken. Dat kun je natuurlijk doen door een intensieve schoonmaaksessie, maar je mag de denkbeeldige bezem ook door andere aspecten van je leven halen. Wat maakt je blij en wat niet; laat alles wat zwaar voelt achter in deze maancyclus.

Loslaten is in deze fase uiterst belangrijk. Als er relaties in je leven zijn die niet werken, dan is dit hét moment om het los te laten. Ook wanneer drama of ruzies die zich hebben afgespeeld, met iemand met wie je de relatie wél wilt voortzetten, is dit de juiste tijd om opgekropte frustraties en emotie los te laten. In de laatste fase heb je ook goed inzicht in welke manifestaties wel of niet voor je hebben gewerkt. Het is daarom nu ook een goede tijd om te bedenken wat je in de volgende maanfase wilt manifesteren.

De asgrauwe maanfase wordt ook wel de balsemieke maan genoemd, dit is afgeleid van het woord balsem; iets wat herstelt of geneest. Je mag deze periode extra lief zijn voor jezelf, het is tijd voor een adempauze. Probeer ook trots te zijn op alles wat je de afgelopen maanfasen hebt bereikt; waar sta je nu, aan het einde van de maancyclus?

Maanwater maken