Magie van Dieren en Meditatie

asteria magie dierenHier zijn wat betekenissen en eigenschappen, als er een bezoek, droom of visioen is. Wat zouden deze dieren  je kunnen vertellen.

 •  Aal – dit waterdier is erg moeilijk te vangen, vandaar de term ‘zo glad als een aai’. Sommige aalsoorten zijn gewapend met elektriciteit op vijanden af te weren – camouflage, ongezien observeren, ontsnapping bij gevaar, elektrische energie.
 • Adelaar – een vogel die bekend staat om zijn wijsheid en lange leven. De adelaar kan op grote hoogte vliegen en zich er toch van bewust zijn van wat zich beneden op de aarde afspeelt. Hij weet gebruik te maken van luchtstromingen om te zorgen dat hij bereikt waar hij naartoe wil. Hij is gewapend met messcherpe klauwen en snavel. Als hij naar beneden duik t is zijn aanval uiterst snel – snelheid, kracht, wijsheid, scherp zicht, verlichting van de geest, genezing, creatie, kennis van magie, vermogen om verborgen spirituele waarheden te zien, boven de materie uitstijgen om het spirituele te kunnen zien, vermogen om het algemene patroon van dingen te zien, connectie met spirituele gidsen en leraren, grote kracht en balans, gracieuze waardigheid, vermogen om het grote geheel te zien, connectie met hogere waarheden, intuïtieve en creatieve geest, respect voor gebiedsgrenzen, gratie bereikt door kennis en hard werken.
 • Beer – over het algemeen is de beer een dier dat zich met zijn eigen zaken bemoeit, maar is levensgevaarlijk als de jongen verdedigd moeten worden. Hij is ingesteld op de seizoenen, weet wanneer de winterslaap begint en wanneer hij zich daarop moet voorbereiden. Ais hij wordt aangevallen staat hij op de achterpoten om boven zijn kwelgeest uit te torenen – de beer was heilig voor Callisto (wat beer betekent), een andere naam voor Artemis, Diana, het maagdaspect van de Godin, introspectie, genezing solitair, verandering, communicatie met geesten, visioenen, verdediging en wraak, emoties, wijsheid, dood en wedergeboorte, transformatie, astrale reizen, wezen van dromen sjamanen en mystici.
 • Bij – bijen zijn zich bewust van hun sociale positie en verplichtingen, ze werken samen voor het algemeen welzijn van dé korf – connectie met de godin Diana, een maagdaspect van de Godin, vrouwelijke krijgerenergie, reïncarnatie, communicatie met overledenen, helpen van aardgebonden geesten naar de plaats waar ze horen, concentratie, welvaart.
 • Das – dit dier is erg fel en vasthoudend. Ondanks zijn geringe groot vecht hij met veel grotere vijanden in niet-aflatende moed. Tijdens deze gevechten trekt hij zich terug in een hol of tegen een wand, zodat hij beschermd is van achteren – bewaarder van verhalen, uitgesproken zelfexpressie, agressiviteit, wraak, eenduidigheid van geest, passie, list, doorzettingsvermogen, beheersing, tegengif voor passiviteit en slachtofferrol.
 • Dolfijn – dit zeewezen is extreem intelligent met de vaardigheid om in de eigen taal met anderen van zijn soort te communiceren. Het dier gaat een poging tot contact van mensen niet uit de weg, hij is vriendelijk en staat bekend om zijn hulp aan verdrinkende zwemmers – wijsheid van de zee, bescherming van zeevaarders, snelheid, voorzichtigheid, verandering, wijsheid, balans, harmonie, communicatieve vaardigheden, vrijheid, vertrouwen, begrip van de kracht en het ritme van het leven, gebruik van adem om intense emoties vrij te laten, magie met het element water.
 • Draak – de draak in de Keltische mythologie was een solitair levend, slinks wezen. Hij wist wat ware kennis en rijkdom inhield en verzamelde beide – draken zijn wezens van de Godin, van scheppingskracht en oerenergieën, drakenmagie is geen lichtzinnige zaak, er komt enorm veel krachtige energie bij vrij, draken staan voor diepe spiritualiteit en zijn extreem seksuele, intelligente, directe, emotionele, waarheidsminnende, van zelfliefde vervulde wezens. In legendes over de hele wereld wordt melding gemaakt van het feit dat het onmogelijk is te liegen tegen een draak. Ze kijken dwars door je heen en halen je innerlijke potenties en gevoelens naar boven. Voordat je een draak oproept, weet dan datje sterk in je schoenen staat om waarheden over jezelf onder ogen te kunnen zien. Draken, zo vertelt de mythe ons, leggen eieren. Dit staat voor het groeien en tot volle wasdom komen van mogelijkheden, gaven en krachten, die op het juiste moment naar buiten komen om hun werk in de wereld te doen. Een draak zonder vleugels staat voor het zelf of ego als een doorgaans onvoorspelbare kracht. Gevleugelde draken staan voor het vermogen om boven obstakels uit te stijgen en ze te overwinnen. Bij elk element hoort een draak, die de krachten van dat element vertegenwoordigt. Een bondgenootschap met een draak is zeer krachtig en vreugdevol en zal al je levens lang duren.
 • Eekhoorn – dit wouddier leeft in harmonie met de seizoenen, hij werkt ijverig tijdens de oogst o zijn voorraad op te bouwen voor de winter en houdt dan winterrust. Hij ontsnapt aan gevangenneming door een hoger niveau in de bomen op te zoeken – voorraad opslaan, vooruitdenken, rust nemen tijdens tijden van weinig beweging, waarschuwing, verandering, ontwijken van gevaar door er boeven uit te stijgen.
 • Eenhoorn – fabeldier. De legendes vertellen dat alleen degenen die rein van hart zijn in de buurt van een eenhoorn kunnen komen. Vanwege zijn hoorn een fallische bondgenoot van de maagdelijke Godin, hij wordt immers getemd doordat hij een onbedwingbaar verlangen heeft zijn hoorn in haar schot te leggen, lik tussen spirituele en fysieke rijken.
 • Egel – deze kleine wezens prikken maar zijn niet dodelijk van nature. Wanneer ze aangevallen worden rollen ze zich op tot een bal tot hun vijand opgeeft en weggaat – wijsheid van vrouwelijke ouderlingen, vruchtbaarheid, verdediging tegen negatieve invloeden, levensvreugde, begrip van weerpatronen.
 • Ekster – net als kraaien houden deze vogels van glimmende voorwerpen. Het is een bijdehand, onbeschaamd dier met een schorre roep – begrip voor balans tussen licht en donker, zien in donker, gebruik van ritueel in het dagelijks leven, communicatie, begrip voor boodschappen van de geest, profetie, intelligentie, geluk, gebruik van de stem.
 •  Fazant – in staat zijn door het ego hen te bewegen, kleurgebruik voor genezing, uitbereiding van het zelfbewustzijn, begrip voor het gebruik van het ritueel
 • Griffioen – mythologisch fabeldier – de beschermende griffioen symboliseert magie en grote kracht, omdat zijn compositie bestaat uit lichaamsdelen van meerdere dieren leert hij de heks/sjamaan hoe zijn/haar mentale en emotionele compositie in elkaar zit.
 • Haan – elke haan denkt dat hij de beste is en gedraagt zich als zodanig – stemkracht, taalkundigheid, pikt antwoorden op die anderen ontgaan, ontwakende kracht bij zonsopgang, bescherming van familie en gemeenschap, horen van de innerlijke stem.
 • Haas – een timide dier dat vaak bij het licht van de volle maan eet. De haas leidt een vredig bestaan tenzij hij in de val wordt gelokt. Dan zal hij elke beschikbare verdedigingsmethode gebruiken om zijn vrijheid te herwinnen – de haas was het totemdier van koningin Boudicca, en van de laatste Keltische stamkoninginnen die tegen de Romeinen in opstand kwam. Voorspelling, vruchtbaarheid, creatie, snelheid, een wezen van de maan.
 • Hagedis – dit reptiel kan zo perfect opgaan in de omgeving dat je hem niet ziet. Hij is vlug en beweeglijk. In het aangezicht van gevaar trekt hij zich meestal terug – losmaken van het ego, kracht om te regenereren wat verloren lijkt te zijn, angsten onder ogen zien, controle over dromen, bewegen door andere werelden.
 • Havik – de havik heeft een zeer scherp gezichtvermogen, weet van de luchtstromingen gebruik te maken naar zijn eigen voordeel en kan van zeer grote hoogte met snelheid aanvallen. Hij kan getraind worden om met mensen te werken – heldere blik, observatievermogen, diepgaande boodschappen van de geest, waakzaamheid, herinnering van vorige levens, moed creativiteit, wijsheid verlichting, in staat zijn het grote geheel te zien, waarheid, ervaring, wijs gebruik maken van kansen, overwinnen van problemen.
 • Hert – verlegen dieren die in staat zijn onopvallend op te gaan in de omgeving, snelle renners met scherpe ogen, altijd alert op gevaar – als witte hinde of witte bok was het hert vaak een boodschapper uit een andere wereld in de Keltische mythologie, het volgen van zulke dieren leidde vaak tot het ontmoeten van bovennatuurlijke wezens, vriendelijkheid in woord, gedachte en aanraking, goede luisteraar, elegantie en waardering voor de schoonheid van balans, begrip voor datgene wat nodig is om te overleven, dankbaarheid en geven, in staat tot zelfopoffering voor het algemeen welzijn, connectie met woudgodinnen, het volgen van alternatieve paden in de richting van het gestelde doel.
 • Hond – honden staan bekend om hun devotie voor de eigenaar, maar ook voor een scherpe reukzin, scherp gehoor, en de bereidheid om een spoor kilometers ver te volgen – volharding, gezelschap, bescherming, liefde, heelt de emotionele wonden van mensen, begrip voor de dualiteit van twijfel en vertrouwen, onvoorwaardelijke loyaliteit, kennis van al het sensuele, ruikt gevaar op een afstand.
 • Kat – de kat is sterk onafhankelijk en zorg zowel voor zichzelf als voor de jongen, De kat weet wanneer hij zich een uitweg uit slechte situaties kan vechten en wanneer hij moet vluchten omdat hij geen kans maakt, onafhankelijkheid, bescherming, vindingrijkheid, genezing, steelsheid, nachtelijke activiteit, zien van het onzichtbare, liefde, assisteert bij meditatie, maanmagie,
 • Kikker – de kikker is nog het meest bekend om zijn gezang in de lente. Deze dieren zijn in staat heet stil te zitten, bijna helemaal onzichtbaar wordend in de omgeving. Zijn springen, overlappen grote gebieden per keer – een herinnering aan de algemene verbintenis met alle leven, zanger van de liederen die de oeroudste waterige beginsels vieren, transformatie, reiniging, wedergeboorte, begrip van emoties, maanmagie.
 • Koe – dier van de grote moedergodin, liefde, delen in gemeenschappelijkheid, connecties met grassen en aarde.
 • Kolibrie – vermogen om te genezen, volharding tijdens lange reizen, vreugde, geluk, liefde.
 • Kraanvogel – kraanvogels bewegen met grote waardigheid – geassocieerd met Cailleach en Mannannan mac Lir, lente, licht, astrale reizen, nieuwe kennis, zien alles wat met geheimen te maken heeft, wijsheid, helpot anderen op hun pad, elegantie, uniek gebruik van de stem, doelgerichtheid, lang leven.
 • Kraai – kraaien gedragen zich als lawaaierige waakhonden wanneer vreemden of mogelijk gevaar hun territorium binnenkomt. Ze zijn listig, stoutmoedig, vrij en onbeschaamd – creatieve macht, spirituele kracht die gevonden kan worden in het oude vrouw aspect van de Godin, draagt zielen van donder naar licht, werkt zonder angst in de duisternis, begeleiding bij het werken met schaduwen, beweegt zich vrij door ruimte en leegte, gedaante verwisselbaar, is zich bewust van alles wat met ethiek te maken heeft, communicatie en brenger van contact, voorspelling.
 • Lynx – de lynx is in staat door de meeste gebieden te reizen, onder alle weersomstandigheden. Hij heeft dezelfde eigenschappen als de kat en kan net zo speels zijn – voorspelling, scherp zicht, het ontwikkelen van paranormale sensitiviteit, bewegen door tijd en ruimte, snelheid, lenigheid, verlegenheid, intelligentie, expert in jagen op vogels.
 • Merel – de merel heeft een eigen uniek lied en zingt voor de vreugde van het zingen – legendes vermelden dat de vogels van Rhiannon merels zijn, die in de wereldboom van de andere werelden leven en zingen. Sterk verbonden met het rijk der waterplanten, trancewerk, camouflage om familie te beschermen, in staat om mee te gaan op de winden van verandering.
 • Muis – de muis is een verlegen knaagdier, hij kan zich zo stil en onopvallend voortbewegen dat je hem niet ziet. Hij kan zeer snel rennen als het nodig is — verlegenheid, onzichtbaarheid, stilzwijgendheid, begrip voor details, ziet de dubbele betekenis van dingen, steelsheid, gids bij het tekenen van contracten, ontdekking.
 • Otter — otters zijn speels, vriendelijk ontzettend nieuwsgierig en hebben plezier in het leven – otters werden door de Kelten als zeer magisch gezien, vrouwelijke genezende kracht en wijsheid, verstandig en bewust zonder achterdocht, gids bij het ontdekken van talenten, paranormaal bewustzijn, betrouwbaarheid, herstel, begrip voor de waarde van het spelen.
 • Paard – het paard is een kuddedier. Het heeft een enorm uithoudingsvermogen voor lange reizen en kan zichzelf fel verdedigen. Ais je op een paard rijdt en je valt, dan zal het paard altijd proberen je te ontwijken omdat hij niet op je wilt trappen – een populair totemdier bij de Kelten en heilig dier van de godinnen Epona en Rhiannon. Het paard is symbool van vrijheid wanneer het rent, een symbool van vriendschap wanneer het samenwerkt met de mens. Kracht, doorzettingsvermogen, betrouwbaarheid, vrijheid om wild te rennen, controle over milieu/omgeving, bewustzijn van macht verkregen door samenwerking, communicatie tussen alle soorten, uitbreiding van eigen capaciteiten, vriendschap en medewerking, reizen, astrale reizen, waker over reizigers, waarschuwt voor gevaar, gids om over obstakels heen te komen.
 • Paling – zie aal
 • Raaf – raven zijn schaamteloze, uitgesproken moedige dieren. Ze zijn luidruchtig als ze gestoord worden en zeer intelligent. De raaf is niet bang voor afval, hij reist over het slagveld en pikt alle bloed en organen uit de lijken. Met zijn scherpe blik ontgaat de raaf niets – de raaf is een belangrijk Keltisch totemdier en bondgenoot van Cailleach en heilig dier van de godin Morrighan. Zij kon zichzelf in een raaf veranderen en schuimde in die gedaante het slagveld af om de geesten van overleden krijgers naar zich toe te roepen. De raaf staat in verband met alles wat dood is. Oude vrouw magie, krijgsvrouwen magie, seksuele magie, voorspelling, bewustzijnsverandering, nieuwe gebeurtenissen, welbespraaktheid, reiziger tussen de werelden, gedaanteverwisseling, gids van overledenen, Samhain, vrouwenkracht -en magie astrale reizen, waarheid, verdediging, gerechtigheid, kracht om eigen beerput open te trekken en mentaal afval onder ogen te zien. De raaf spoort je aan dingen te zien die je eigenlijk niet wilt zien, ze op te pakken en ermee te werken, als bondgenoot is de raaf een grote kracht aan je zijde, een moedige vechter en de kracht om net dat stapje verder te gaan. Vriend voor op wat voor manier dan ook gekwetste vrouwen, tijdens astrale reizen vervoert hij je naar waar je naartoe wilt en kan hij een betrouwbare gids zijn, mar wees altijd op je hoede want de raaf houdt ook van kattenkwaad.
 • Rat – de rat is zeer slim en slinks en kan zich zeer snel voortbewegen als het nodig is – volgens de Keltische traditie is de rat drager van plagen en ziektes omdat dit een manier is van de moedergodin om onbalans te corrigeren. Overvloedige reproductie, in staat om ongezien te leven, verdediging, intelligentie, symbool van vruchtbaarheid en rijkdom.
 • Reiger – veel eigenschappen van de reiger komen overeen met die van de kraanvogel. De reiger is een statig dier dat lange tijd heel stil kan blijven staan om vis te vangen. Zijn landbewegingen zijn langzaam, methodisch en waardig – alle aspecten van diversiteit, vertrouwen op eigen bron, grenzen, onderzoek, eigenwaarde, het in balans brengen van meerdere taken, waardigheid.
 • Schildpad – de schildpad draagt zijn beschermende pantser met zich mee op zijn langzame en methodische reis door het leven. Als er gevaar dreigt trekt hij zich er in terug tot het voorbij is – symbool voor aarde, contact met de kern, navigatie, geduld, eigen grenzen kennen, vrouwenzaken, vermogen om vrouwenkwalen te genezen, respect voor andermans grenzen, ontwikkeling van nieuwe ideeën, paranormale zelfbescherming, zelfvertrouwen, vasthoudendheid, geweldloze verdediging.
 • Spin – intelligent dier – symbool van het oude vrouw aspect van de Godin en de Griekse wevers van het lot, een drievoudige godin. Grootmoeder spin weefde een web van het universum, weefster van het lot, goddelijke inspiratie, gedaanteverwisseling, begrip van patronen van illusie, vrouwelijke energie voor de creatieve kracht van het leven, vrouwelijke strijdkracht, seksuele vrouwelijke kracht, dood en wedergeboorte. Tarantula; transformatie, het afwerpen van maskers, creativiteit, weeft een web om vijanden vast te zetten, verdediging van territorium, intimidatie, gebruik maken van omgeving om zich te verbergen, krachtige seksuele oerenergie. Spinnenweb: geassocieerd met het wiel van het lot, het spinnen staat voor de creatie van lotsbestemming en tijd. Het weefsel waaruit je ziel bestaat en jouw plek daarin.
 • Slang – de slang kan zich in het kortste gras verstoppen als er gevaar dreigt. Het is een geduchte jager en tegenstander in het gevecht vanwege het snelle toeslaan – begin, einde, dood en wedergeboorte, afwerpen van eigenschappen en negativiteit om verfrist aan een nieuwe cyclus te kunnen beginnen, Godin, seksuele vrouwelijke energie, tantra.
 • Stier -de beschermer van de kudde, hij zal waarschuwen door te loeien en over de grond te schrapen voordat hij aanvalt wat hij ais een bedreiging beschouwt – een symbool van kracht en potentie, de stier was in matriarchale gemeenschappen symbool van de Godin omdat de horens op maansikkels lijken. Later werd hij een symbool van zon -en krijgsgoden zoals Mithras, die geassocieerd wordt met Cybele de Griekse maangodin. Alertheid op gevaar, tevredenheid, op je strepen kunnen staan.
 • Uil – de uil is zich bewust van alles wat zich in zijn omgeving afspeelt. Soms lijkt het zelfs of zijn kop compleet in de rondte draait. Hij is gewapend met scherpe klauwen en een scherpe snavel als bescherming en voor de jacht – uilen worden geassocieerd met het oude vrouwaspect van de Godin. Het wordt Cailleach in Schots Gaelic betekend uil. De uil was ook een dier van Adams eerste vrouw Lillith. Stille en snelle beweging, scherp zicht, door maskers heen kijken, boodschapper van geheimen en voortekens, gedaanteverwisseling, verbintenis tussen licht en duister, comfortabelheid met de eigen schaduwkant, maanmysteries, maanmagie, initiatie, vrijheid.
 • Varken – Hoewel het varken fel kan zijn in het beschermen van jongen en als hij wordt aangevallen, is zijn grootste zorg in het leven eten en slapen. Hij zal lekker in de modder rollen als het warm is en spant samen met zijn soortgenoten tegen aanvallers – het varken werd beschouwd als het magische eten van de Tuatha de Danann en een dier van Mannanan mac Lir. Voor magische eigenschappen, zie wild zwijn.
 • Vis – de vis in het algemeen vertegenwoordigt overvloed, vruchtbaarheid, kinderen, harmonie, regeneratie, liefde, balans tussen verstand en emoties,
 • Vleermuis – dit wezen wordt ’s nachts geleid door een radar die hem helpt dingen te ontwijken tijdens het vliegen met grote snelheid. Hij komt alleen ’s nachts tevoorschijn, tenzij hij zich op de een of andere manier bedreigd voelt – in China gezien als symbool voor geluk en fortuin, in Europa als gezelschapsdier van de godin Hel, nachtelijke activiteit, sjamanistische dood en wedergeboorte, initiatie, overgang, zicht op vorige levens, begrijpen van verdriet, bevruchting van nieuwe ideeën, onzichtbaarheid, camouflage, in staat om ongezien te observeren, leven in een gemeenschap, fijngevoeligheid.
 • Vlinder – dit insect fladdert van bloem naar bloem, een relatief zorgeloos leven leidend. Maar sommige vlinders zijn gewapend met een onaangename geur tegen vijanden of kunnen zich perfect camoufleren tegen achtergronden – kracht van wervelwinden, reïncarnatie, transformatie, transmutatie, magie, zowel in Ierland, Cornwall, Mexico en Siberië worden witte vlinders gezien als de zielen van overledenen, het Griekse woord psyche betekent zowel ziel als vlinder.
 • Vos – de vos is een zeer intelligent wezen, in staat om vallen te ontwijken. Hij heeft scherpe pogen, oren en neus en kan volkomen geluidloos door het landschap reizen. Hij si zowel overdag als ’s nachts actief. De vos is liefdevol en speels met jongen en soortgenoten – gedaanteverwisseling, slimheid, observatievermogen, listigheid, camouflage, steelsheid, vrouwelijke moed, onzichtbaarheid, doorzettingsvermogen, vriendelijkheid, snelheid.
 • Wild zwijn – het wilde zwijn staat bekend om zijn listige en felle natuur. Hij is zeer slinks en zet vaak een val op voor hun jagers. Hij kan zichzelf verbergen in het dunste struikje door doodstil te blijven staan. Als hij razend is gemaakt zal hij niet van ophouden weten voordat hij zich van de jager heeft ontdaan of op zijn minst duidelijk heeft gemaakt dat hij met rust moet worden gelaten. Het is voorgekomen dat wilde zwijnen hun jagers hebben gedood met hun scherpe slagtanden. Als zij haar jongen opvoedt is de zeug volkomen onberekenbaar en kan ze belagers zonder waarschuwing aanvallen of haar jongen doden en opeten – zowel het zwijn, het big ais de zeug zijn dieren van het oude vrouw aspect van de Godin. Waarheid opgraven, aarde magie, kennis van vorige levens, intelligentie, listigheid, in staat zichzelf onzichtbaar te maken ten tijde van gevaar, vooral de zeug is een symbool voor de godinnen van de onderwereld zoals Cerridwen.
 • Winterkoninkje – ook al is hij klein, het winterkoninkje staat erom bekend als een bom op indringers te kunnen duiken die zijn territorium betreden tijdens de paar -en nesteltijd. Hij bouwt zijn nest doorgaans in kleine ruimtes die niet aan de wensen van andere vogels voldoen -heilige vogel van de Druïden. Zijn muzieknoten werden gebruikt om voorspellingen te doen. Op het eiland Man was het winterkoninkje een heilige vogel van de Godin. Boodschapper van de goden, levensvreugde, broer-zus relaties, stemkracht, overwinnen van angst, zien van toekomstige gebeurtenissen.
 • Wolf – een listige en intelligente jager. Hij is niet als de hond een symbool van slaafde gehoorzaamheid, maar geeft de voorkeur aan het behouden van zijn individuele vrijheid. Hij kan ongezien door de nacht reizen, ongrijpbaar voor vallen en jagers – in de Noorse traditie vertegenwoordigen willen de destructieve krachten van chaos die uiteindelijk de materie weer zullen opeisen aan het einde aller tijden, bekend als Ragnarok. Een andere heilige bondgenoot van de Morrighan, maar ook van de Griekse Hecate, De wolf en de raaf staan sterk in contact met elkaar, waar de wolf gegeten heft zul je de raaf niet veraf vinden om de restjes te verslinden. Liefde, loyaliteit, vriendschap, machtige vijand, het gehuil van de wolf verbindt deze wereld met de volgende, het overlappen van grote afstanden op zoek naar kennis en waarheid, terugkeer naar het roedel om kennis te delen, sterke familiebanden, maar ook drang naar individualiteit. Doorzettingsvermogen, seksualiteit, sociaal bewustzijn, intelligentie, betrouwbaarheid, innerlijke kracht intuïtie, het einde van een cyclus in de ogen kijken met moed en waardigheid, dood en wedergeboorte, gids in dromen en meditaties, instinct verbonden met intelligentie, vijanden te slim af zijn, standvastigheid, vermogen om zichzelf en familie te beschermen, gebruik maken van verandering, nemen van pijnlijke en afstotelijke hindernissen, het afleggen van ‘normaal’ gedrag om te groeien en leren, alleen kunnen zijn, spiritueel gezelschap, onderzoeken van schaduwen en duisternis, geloof in eigen kracht, vermogen om angst en afwijzing te overwinnen. Witte wolf; bekent als geest. De witte wolf leeft tegelijkertijd in fysieke en spirituele dimensies. Zij onderwijzen de lessen die helpen deze twee levens in balans te brengen en een brug te slaan tussen de twee werelden zodat we het doel van gebeurtenissen n situaties in ons leven leren begrijpen. Bruine wolf: zij leren ons de lessen van gezondheid en genezing. Ze leren ons de krachten van de natuur toe te voegen aan de aardse kennis van geneeskunde om een balans tussen geest en lichaam te onderhouden. Grijze wolf: verborgen lessen, door de sluier van het zicht heen reiken naar het gebied van de geest. De grijze wolf is de leraar van connecties en communicaties met geesten en hoe we ons levenspatroon kunnen uitbalanceren met behulp van onze spirituele leraren en gidsen. Zwarte wolf: de leraren van het fysieke. De zwarte wolf helpt ons balans te brengen in de verlangens en expressies van ons dagelijks leven. Ze helpen ons te focussen op problemen van ons bestaan waarin onze spirituele lessen en ervaringen ons helpen evolueren naar het volgende spirituele niveau.
 • Zalm – de zalm volgt zijn innerlijke instincten om terug te keren naar zijn geboorteplek en nieuw leven te creëren en een nieuwe generatie van zijn soort voort te brengen. Hij zal dor de ruigste wateren reizen om zijn doel te bereiken, geeft nooit op en keert nooit om – een wijs, magisch dier in de Keltische folklore. De zalm der wijsheid zoals hij ook wel werd genoemd. Het vissymbool dat later door de christenen is overgenomen stamt hiervan af, terugkeer naar de piek van oorsprong en om te regenereren, tegen de stroom in kunnen zwemmen door emotionele wateren om inzicht te verkrijgen, begrip van voorspellende boodschappen, spirituele kennis.
 • Zeemeeuw – net als andere vogels weet de zeemeeuw gebruik te maken van luchtstromingen, in dit geval boven de oceanen. Zijn vlucht is gracieus, maar hij kan een stoorzender zijn en soms zelfs een bedreiging – spirituele boodschapper, communicatie met de goden, verantwoordelijk gedrag, boven situaties uitstijgen en overzien, vriendschap.
 • Zeepaard – de kolibrie van de zee, vreugde, begrip van het belang van de paardans, vermogen om vol te houden in emotionele wateren, vaderlijke opvoeding van het nageslacht.
 • Zwaan – de zwaan is een statige vogel die zeer goed in staat is zichzelf te verdedigen. Zijn vlucht en de manier waarop hij zwemt, is pure schoonheid. Hij volgt zijn instinct voor het trekken naar andere gebieden – mystieke magische vogel uit de Keltische verhalen, ontdekken van eigen kracht, begrijpen van droomsymbolen, inde toekomst zien, begrijpen van spirituele evolutie, boodschapper van de Godin, ontwikkeling van intuïtieve vermogens, voorspelling, gratie in omgang met anderen.
 • Zwaluw – het leven in gemeenschap, begrip voor familiewaarden, bescherming, lenigheid, vermogen om te manoeuvreren, connectie met de komst van donderbuien.
Maak kennis met je krachtdier of dierentotem in een meditatie

Wil je zelf kennis maken met jouw krachtdier, die dient als spirituele gids in je leven? Dat kan met deze meditatie.

Voorbereiding

Bereid je voor door in een dieren fotoboek te bekijken. Neem er uitgebreid de tijd voor. Welke vind je aantrekkelijk? Welke spreekt je aan?
Schenk een week lang  aandacht aan je dromen en kijk of er een bepaald dier verschijnt. Maak notities.

Meditatie
(misschien kun je de tekst van te voren opnemen, zodat je je goed op je meditatie kunt concentreren)

Zorg dat je alleen bent en niet gestoord kunt worden.
Ga rechtop een kussen of stoel zitten., ontspan je, leg je handen losjes in je schoot en doe je ogen dicht en haal rustig adem. Adem in en uit. Bij elke ademhaling voel je jezelf meer ontspannen en langzaam laat je alle gedachten en beslommeringen los. Adem in en uit.

Zie jezelf in een groot veld. In de verte ziet je bergen; je gaat erheen. Je komt bij de opening van een grot. Bij de ingang staat een lamp. Je pakt hem op en gaat de grot in. Jouw lamp verlicht de warme, droge ruimte. Je voelt iets weldadigs in de buurt en nieuwsgierig stapt je verder de grot in.
Je houdt de lamp omhoog en kijkt naar het wezen dat je verwachtte. Je herkent het als je krachtdier. Je voelt een verbinding. Is het een beer, een hond, een konijn? Is het een paard of een leeuw? Is het een raaf of een uil?
Praat tegen dit dier en laat het tegen je praten. Vraag wat het jou kan leren en hoe je dit in jouw dagelijks leven kunt toepassen. Als je dat wilt, vraagt je om advies over een specifiek probleem.

Buig voor jouw nieuwe dierlijke gids. Geef jouw dierlijke gids een cadeau en neem er een aan. Vraag of hij of zij er voor je wilt zijn telkens als je leiding nodig hebt. Buig weer als je weggaat. Zet de lamp weer op zijn plaats. Keer je nog eens om, zodat je je precies kunt herinneren waar de grot is en ernaar terug kunt keren telkens als je dat wilt.

Je gaat  terugtellen van  3 naar 1, waarna jij je ogen mag openen. Je zult je dan verkwikt voelen en  je zeer bewust zijn van de gevoelens en emoties die je in de grot hebt ervaren. ( Langzaam 3,2,1). Welkom terug.

Bronnen: Verschillende onbekenden en aangevuld door Pythia (2003)