13 volle manen

Alle Manen hebben hun eigen thema en naam, die per traditie verschilt. Op de esbats wordt vaak magisch werk gedaan. Het wijden van het gereedschap en opladen van edelstenen en divinatiemateriaal gebeurt ook in deze periode.

Hier is een overzicht met haar traditionele namen die overeenkomen met de kalendermaanden of de seizoenen van het jaar. Deze namen zijn in 1508 voor het eerst vermeld in de Engelse Shepherd’s Calender en later via de eerste pelgrims en kolonisten naar de Verenigde Staten van Amerika verhuisde waar ze vermengd zijn met de traditionele indiaanse namen voor de maandelijkse vollemaan.
Erg populair is om de maanstanden in de dierenriemtekens terug te zoeken, hoewel in hele oude tijden heksen dat niet deden. Dus ik houd het ook zo. Zelf ben ik een voorstander om zelf een eigennaam aan je maandelijkse maan te geven. Dat deden zij ook, toch?

Januari

Wolfmaan, Maan na Kerstmis, Vossenmaan, Oude Maan

Oorspronkelijke betekenis is dat de maand waarin de wolven (of vossen) huilen en het is de vollemaan na Kerstmis en de eerste Volle Maan is een tijd van stilte en rust. Plan werkzaamheden voor de lente en overweeg wat je gaat doen in de tuin of op je balkon. Bedenk welke nieuwe planten je in de tuin wil hebben en welke je zult gaan verplanten. Dit is de maand om lekkere, pittige, door en door verwarmende thee te drinken en gezondheidsafspraken te plannen voor jezelf en je gezinsleden. Tref voorbereidingen voor het jaarfeest Imbolc op 2 februari.

Februari

Stormmaan, IJsmaan, Sneeuwmaan, Hongermaan

Waarvan afgeleid: Februari is de meest sneeuwrijke maand in Engeland en dan zijn de jachtomstandigheden slecht, vandaar de honger.
Tijd voor de grote schoonmaak. Wat gaat eruit en wat hou je erin, zowel in je leven als in je huis? Brand kaarsen en wierook om het huis te zuiveren en ga eens flink aan de slag met de ragebol. Verander je eetgewoontes om op een gezondere manier te leven. Stel je eetpatroon langzaam bij. Check je financiële administratie.
Maak je klaar voor een nieuwe groei van de lente.

Maart

Kraaimaan Wormmaan, Zaadmaan, Suikermaan

Waarvan afgeleid:  Als de sneeuw smelt, komen de wormen weer tevoorschijn en krassen de kraaien weer. Maak een altaar en zegen de tuin in het maanlicht. Bereid de aarde voor op planten en jezelf op verandering. Start een nieuw project, een nieuwe baan of gezinsactiviteit. Leer jezelf een nieuwe vaardigheid Probeer balans te vinden tussen licht en donker. Tref voorbereidingen voor het jaarfeest Ostara op 21 maart.

April

Roze maan, Spuitend gras maan, Zaaimaan, Haasmaan, Ei maan

De naam roze maan komt van de vlambloem of kruipflox; deze bloeit in april en is roze. En spruitend gras symboliseert de lente.
Vul je huis met licht en bloemen, maak gekleurde eieren om te decoreren en breng vruchtbaarheid en plezier. Is er vrede en harmonie in je relatie met je partner?
Zaai kruiden tijdens de Volle Maan. Begin met het planten van je tuin na de laatste nachtvorst. Maak gebruik van alle mogelijkheden die zich voordoen om veranderingen te bewerkstelligen. Tref voorbereidingen voor het jaarfeest Beltane op 30 april.

Mei

Bloemenmaan, Koren-plantmaan, Haasmaan

In mei bloeien de meeste bloemen en het is de maand om koren te zaaien.
Haasmaan staat voor vruchtbaarheid.
Nu is het tijd om het leven en de liefde te vieren. Geniet van deze tijd van vreugde en geluk. Laat de natuur maar volop gaan. Heb je geen geliefde, dan wordt het tijd om er eens op uit te trekken of een speciaal liefdesritueel te doen…

Juni

Rozen maan, bloemenmaan, aardbeien- maan Honingmaan, Moeder maan

Rozen en bloemen bloeien en in juni zijn de aardbeien rijp.
Het oude heeft plaats gemaakt voor het nieuwe. Zet je huis vol bloemen, versier er het altaar mee, maak kransen en potpourri en eer de schoonheid van de natuur.
Stuur bloemen naar iemand die je dierbaar is. Versier je altaar om de moeder te eren.
Tref voorbereidingen voor het jaarfeest Litha of Midzomer op 21 juni.

Juli

Dondermaan, bokkenmaan, Weimaan, Hooimaan, Vader maan

De vele onweersstormen in England in juli gaven deze maan haar naam. Zij is ook bekend als bokkenmaan, want in juli krijgen jonge mannetjesherten – bokken – hun gewei
Het is volop zomer. Geniet ervan, neem de tijd en relax. Tijdens een wandeling bij maanlicht kun je schelpen verzamelen om daar later mooie dingen mee te maken, een amulet bijvoorbeeld voor het jaarfeest Lughnasadh/Lammas op 31 juli. Versier je altaar om de vader te eren.

Augustus

Steurmaan, Maïsmaan

Deze maan wordt zo genoemd omdat augustus de maand is met de grootste hoeveelheid steur.
Verzamel zaadjes en droog verse kruiden voor de komende winter of vries ze in. Bekijk je kleding en vervang wat niet langer dient. Tref voorbereidingen voor het jaarfeest Mabon op 21 september.

September

Oogstmaan, equinoxmaan, wijnmaan, appelmaan

September is de oogstmaand. Deze maan wordt ook wel equinoxmaan genoemd omdat vollemaan bijna tegelijk plaatsvindt met de herfstequinox (dagen nacht zijn even lang). Drink op Dionysos, de God van de wijn en de feesten en zoon van de Maan. Kom samen met vrienden, proost met een heerlijke wijn en geniet van de gezelligheid. Vang de maanreflecties in je glas en houd het omhoog voor het uitspreken van je zegenwens. Drink in de aanwezigheid van de God en de Godin.

Oktober

Bloedmaan, Jagersmaan

Oktober was de maand waarin men op jacht ging als voorbereiding op de winter. ruim je opslagruimtes, keukenkastjes en kasten op om te vullen met voorraad voor de winter. De sluier is dun, dus maak een altaar met foto’s van dierbare overledenen en vraag hen om je te begeleiden en beschermen. Hol pompoenen uit en zet er kaarsjes in. Tref voorbereidingen voor het jaarfeest Samhain/Hallowe’en op 31 oktober.

November

Vorstmaan, Bevermaan, Sneeuwmaan

November is de laatste maand waarin bevervallen werden uitgezet en de maand waarin het begint te vriezen.
Verwijder alle negatieve energie uit je huis. Composteer dode kamerplanten, verwijder of repareer kapotte meubels en voorwerpen, gooi of repareer gescheurde tapijten en gordijnen. Ruim je huis op, vind een thuis voor of gooi weg, bijvoorbeeld: tijdschriften, boeken, papieren, kleding op de vloer en onder het bed, enz.
Dit is een fijne tijd om aan iets nieuws te beginnen. Ontwikkel je helderziende gaven met het bestuderen van een nieuwe divinatietechniek. Tref alvast voorbereidingen voor Yule. Rijg guirlandes van kastanjes en gedroogde bladeren en hang die in huis op.

December

Maan voor Kerstmis, Koude Maan, Lange nacht maan, Eïkmaan

Met volle maan voor kerstmis kun je verwachten dat het echt koud wordt.
Ga door je volgende kalender en markeer belangrijke datums, magische tijden. Blokkeringstijd voor specifieke projecten.
Maak kransen van dennentakken, pijnboomtakken, eik en ceder. Tijdens Volle Maan worden deze geofferd aan de Zon en de Maan die elkaar op de langste nacht ontmoeten. Tref voorbereidingen voor het jaarfeest Yule op 21 december. Maak versieringen in de vorm van manen en sterren en hang ze aan de takken van je Yuleboom, of maak van een oud karrenwiel een jaarwiel en versier dit met hulst en ornamenten.

Blauwe Maan

Dit is de dertiende Maan en dus de tweede Volle Maan die in een maand wordt gevierd. Als de Blauwe Maan verschijnt kun je iets geks gaan doen dat je nog nooit eerder hebt gedaan.