Geuren & Blodeuwedd

Blodeuwedd staat bekend als de Welshe maagdelijke godin van de lente, of ‘Flowerface’, en er zijn velen die geloven dat ze net zo dodelijk als mooi was.

De godin Blodeuwedd was een buitengewoon unieke godin, omdat ze door magie was geschapen uit negen verschillende soorten wilde bloemen, waaronder moerasspirea,  sleutelbloem, brem en eik.  Bloemen kunnen ons er aan herinneren dat we ons eigen leven ten volle moeten leven. Dat is misschien een uitstekende manier om naar Blodeuwedd te kijken, de bloemengodin, die niets liever wilde dan zichzelf te zijn, terwijl ze begon te bloeien, te groeien en haar leven te leiden op de manier waarop ze dacht dat het bedoeld was.  . Ze probeerde te ontsnappen aan de beperkingen die haar werden opgelegd door patriarchale heerschappij. Ze zat gevangen in een situatie die ze niet zelf had veroorzaakt, en ze deed precies wat elke andere moedige vrouw zou hebben gedaan. Ze putte uit de kracht diep in haar.
Ze stond ook bekend als ‘De negenvoudige godin van de westelijke paradijselijke eilanden’, en haar totem was de uil, een vogel van wijsheid en maanmysteries.
Lees hier haar verhaal

Wat zou Blodeuwedd heerlijk hebben geroken, denk ik wel eens. Zo ook de etherische oliën, de dragers van hemelse geuren. Deze oliën worden vaak gebruikt in aromatherapie, maar zij doen meer dan alleen geuren. Aromatherapie is een samentrekking van het Griekse “aroma”: geur & “therapia”: verzorging, behandeling.
Ontdek ook jouw innerlijke kracht met gebruik van bloemen en planten in de Aromatherapie.

Aromatherapie is zo oud als de mensheid. 

De toepassing van etherische oliën stamt volgens archeologen en wetenschappers al vanaf 3000 v. Chr. De meeste oude beschavingen hebben de heilzame werking van aromatische plantenoliën wel weten te waarderen. De oude Vedische literatuur uit India en de historische tekstdocumenten uit de Chinese geneeskunde doen verslag van het belang van geurige oliën voor het bevorderen van gezondheid en spiritualiteit. Hippocrates, die beschouwd wordt als de ‘vader van de geneeskunde’, gebruikte aromatische ontsmettingsmiddelen om Athene oliën van de pest te bevrijden en Romeinse soldaten werden versterkt door geurige oliebaden en regelmatige massage. Maar de rijkste aromatische traditie was die van de oude Egyptenaren. Van artsen uit de hele wereld wordt verhaald dat ze naar Egypte zijn gereisd om de aromatische geneeskunde van deze meesters te leren. In Egypte werden zalven, pasta’s, parfums samengesteld uit een grote verscheidenheid van bomen en planten. Vaak werden houten vaten met oliën bijgezet in de piramides en werden de doden gebalsemd met mirre en ceder. Ook werd in Arabische geschriften de kunst van het distilleren aangetroffen, een manier die nog steeds, ook nu, wordt toegepast, zij het wat verfijnder. Men zegt dat de aromatische oliën naar het Westen is gekomen ten tijde van de kruistochten. Er zijn documenten over essentiële oliën die gebruikt werden tijdens de pest in de veertiende eeuw. Maar pas tijdens de zestiende en zeventiende eeuw werd aromatherapie heel populair. De grote Europese plantkundigen, waaronder de Engelsman Nicholas Culpeper, schreven enthousiast over de voordelen ervan. Tijdens de laatste twee eeuwen hebben wetenschappers meer inzicht ontwikkeld in de scheikundige kanten van plantenolie.

De moderne baanbrekers van de aromatherapie.

Ironisch genoeg leidde wetenschappelijk onderzoek tot de groei van de geneesmiddelenindustrie en het ter ziele gaan van de plantengeneeskunde. Daarna, in de jaren twintig, raakte een Franse scheikundige, René Maurice Gattefossé, geïntrigeerd door de geneeskundige mogelijkheden van de essentiële oliën. Hij ontdekt dat lavendelolie een brandwond op zijn hand snel genas en dat veel essentiële oliën betere ontsmettingsmiddelen waren dan synthetische equivalenten. Het was Gattefossé die de term aromatherapie heeft bedacht.Dr.Jean Valnet.

Een Franse legerarts, Dr. Jean Valnet, zette het onderzoek voort door essentiële oliën te gebruiken voor de behandeling van soldaten die in de strijd gewond waren geraakt. Later gebruikte hij de oliën met veel succes bij patiënten in een psychiatrisch ziekenhuis. In 1964 publiceerde Valnet het boek Aromathérapie, dat wijd en zijd beschouwd wordt als de bijbel van de aromatherapie.

Marguerite Maury.

In de vijftiger jaren begon Madame Marguerite Maury, een schoonheidsspecialiste, met klinieken voor aromatherapie in Groot-Brittannië. Ze leerde schoonheidsspecialisten hoe ze de essentiële olie bij een massage moesten gebruiken om een behandeling te geven die voor elke individuele cliënt werd aangepast. De laatste jaren heeft de aromatherapie zich tot ver buiten het gebied van de schoonheidstherapie ontwikkeld. Het is nu een erkend en belangrijk onderdeel van de paramedische gezondheidszorg.

Toch voorzichtig zijn.

Aromatherapie is een manier om met behulp van etherische oliën zowel de psychische als ook de fysieke gesteldheid van de mens aanzienlijk te verbeteren. De olie kan op meerdere manieren worden gebruikt, welke toepassing wordt gekozen is enigszins afhankelijk van de te behandelen kwaal en de persoonlijke voorkeur. Hieronder staan wat verschillende toepassingen, die goed te doen zijn.

Belangrijk: Ga wel voorzichtig met aromatherapie om. Is de olie je onbekend, zoek dan de eigenschappen op. Bezoek bij serieuze kwalen de huisarts/aromatherapeut. Bij epileptische aanvallen, zwangerschap, gebruik van homeopathische medicijnen, hoge bloeddruk, kinder- en gevoelige huid is extra voorzichtigheid geboden. Neem nooit etherische oliën in!!!! Dit kan gevaarlijk zijn. Het is onbegrijpelijk dat in simpele begeleidende boekjes die worden aangeboden, nog steeds staat dat je etherische oliën op bijvoorbeeld een suikerklontje kunt innemen of een aantal druppels aan de thee kan toevoegen. Doe het niet!!!
Bovendien is de opname van etherische oliën het meest effectief door opname via de huid en door inhalatie.
In de aromatherapie geldt de regel: “Meer is beslist niet beter.”

Aromatherapie in het oude Egypte

Aromatherapie voor praktisch gebruik is tegenwoordig veel op internet te lezen. Dan bedoel ik over baden, huidverzorging enz.
Ook ik heb  25 jaar geleden verschillende aromatherapie opleidingen gevolgd plus een 3-jarige vakopleiding kruidengeneeskunst, waarin ook aromatherapie voorbij kwam. Om niet een groot vullende pagina te maken verwijs ik naar deze site, die ik persoonlijk leuk vind met deze tips, klik hier

Ik werk voornamelijk met en ben gespecialiseerd in etherische olieén, goede en géén synthetische, in huis en wordt uitgebreid besproken in de Cursus Hestia, huis in harmonie

Zier zijn wat tips, waarmee je al aan de slag kunt:

Verdamping

Verdamping is een uitstekende manier om een bepaalde geur door een hele kamer of zelfs een groter deel van je huis te verspreiden. Er zijn verscheidene manieren om geuren te verdampen. De populairste manier is een keramisch lampje waarop een schaaltje ligt. Dit schaaltje vul je met water waaraan een paar druppels van het luchtje zijn toegevoegd. Onderin bevindt zich een ruimte waarin een waxinelichtje wordt geplaatst dat enkele uren kan branden. De warmte van de kaars verwarmt het water waardoor de geur als een zachte nevel door de ruimte eromheen wordt verspreid. Er zijn ook geurlampjes verkrijgbaar met een klein nachtlampje erin voor het opwekken van de hitte. Deze werken net zo effectief als die met een kaarsje. Verder zijn er speciale keramische verstuivingsringen of niet-ontvlambare ringen in de handel waaraan je een paar druppels van de gewenste geur toevoegt en die je vervolgens boven op een gloeilamp kunt leggen. Ik raad het gebruik hiervan meestal niet aan omdat de olie soms door de hitte van de gloeilamp wordt verschroeid, wat een nare geur met zich meebrengt. Sommige ringen zijn echter beter dan andere, dus het kan het experimenteren waard zijn.

Eenvoudig mengsels die je in veschillende vertrekken kunt verdampen:

Slaapkamer: lavendel, roos, geranium en ylang-ylang
Kinderkamer: sterk verdunde lavendel en sinaasappel. Bij nare dromen: mandarijn
Studeerkamer: rozemarijn, pepermunt, basilicum en bergamot
Werkkamer: eucalyptus, pepermunt en rozemarijn
Woonkamer: sinaasappel, mandarijn en bergamót of den en jeneverbes
Keuken: citroen en grapefruit
Eetkamer citroen, grapefruit en mandarijn (maar niet tijdens het eten)
Badkamer: pepermunt en den of roos en ylang-ylang
Meditatiekamer sandelhout en wierookhars

Belangrijk:

  • Wil je zelf gaan experimenteren, koop een goed boek over aromatherapie. Er zijn vele goede boeken te koop.
  • Koop etherische olie van goede kwaliteit. Op het etiket moet zowel de botanische naam staan als het deel van de plant.
  • Vermijd etherische oliën die niet in ondoorschijnend glas worden aangeboden. Goede oliën worden vaal verkocht in blauwe of bruinen flesjes.
  • Goede merken zijn o.a.: Extrence,  mijn merk, maar ook Volatile.
  • Vergelijk de prijzen in diverse winkels: een flesje rozenolie voor een tientje bestaat niet.
  • Gebruik je neus: als je aan een flesje ruikt en je bespeurt een weeïge, ranzige lucht, heb je alle kans dat de etherische olie vermengd is met een goedkope draagolie en te koop wordt aangeboden als zuivere olie.
  • Natuurlijk is het zo dat de beste kwaliteit oliën tevens het duurste is. Bedenk echter, dat je slechts weinig nodig hebt om resultaat te behalen.

Bronnen: Denise, Dons, Tisserand, Roos en Pythia (1992, 1998 en 2001)