Geurige Kleuren en Magie: Lavendel

lavendel coll2

Als ik aan Lavendel denk zie ik de golvende lavendelvelden in de Franse Provence, die van juni tot augustus volop bloeien, levendig voor mij. Ik droom weg in de geur en in gedachte zweef ik er boven en zie een zweem van het mengsel blauw, paars, violet.
Het is o.a. de kleur van de droomwereld, meditatie, fantasie en inspiratie. Ook hoort deze kleur bij de innerlijke leiding uit een spirituele wereld.

Plantenboodschap: “Ik was je schoon”

Lavendula officinalis
Deze Lipbloemigen plant, of lamiaceae, is afgeleid van Lavare wat wassen betekent.
De provinciaalse drie-eenheid: Lavendel: Geest – Bonenkruid: Lichaam – Tijm: opent de Ziel

Lavendel wetenswaardigheden
Dit kruid is gewijd aan Hekate, de godin van de onderwereld.
Men zegt als je wordt nagezeten door de duivel en je gaat op een struikje zitten, dan kan hij je niet pakken. Dit kruid trekt je naar beneden voor aarding.
Lavendel was ook in de Middeleeuwen een populair strooikruid vanwege haar insecten werende capaciteit en haar langdurige geur. De etherische olie werd ook gebruikt in het huishouden om geurtjes weg te werken en om de stank in de straten te camoufleren. Er waren verhalen van een handschoenmaker uit Grasse, die lavendel olie gebruikten om het leer een geurtje te geven en nauwelijks besmet kon raken met de pest. Hierdoor gingen andere mensen lavendel met zich mee dragen om zich ook tegen de pest te beschermen. Lavendel was het onderdeel van het 4-dievenazijn. In de periode van de pest smeerden de dieven zich helemaal in en zo konden ze veilig bij de dieven roven. Ze waren dan smetvrij.
Een kruid oorspronkelijk afkomstig uit het Middellandse Zeegebied, rond het jaar 1000 door monniken in noordelijker streken geïntroduceerd. in de Middeleeuwen al in gebruik om op vloeren te strooien voor de lekkere geur en tegen ongedierte. De zeep die gemaakt werd gebruikte men tegen vlooien en luizen. In het Engeland vanaf 1568 in gebruik als badkruid, om linnen lekker te laten geuren en als geneeskruid, de Pilgrim Fathers namen het kruid mee naar Amerika. Vanaf de 17de eeuw bij lichte vormen van migraine en flauwvallen. in Frankrijk ook vanaf de 17de eeuw in gebruik in de parfumindustrie (Grasse). Tot de Eerste Wereldoorlog was er ook een aanzienlijke Lavendelteelt in Engeland. Medicinaal in gebruik tegen hartstocht, zenuwachtigheid, spijsverteringsstoornissen en hartkloppingen.

Aromatisch
Lavendel is kalmerend, verzachtend, helpt bij depressiviteit en brengt emoties in evenwicht. Lavendelolie is waardevol bij de behandeling van alle soorten verwondingen.
De olie wordt verkregen door waterdampdistillatie van de verse bloemtoppen of van de gehele plant onder lage druk. Hij is kleurloos tot lichtgeel met een zoete, bloemige kruidige geur en een houtachtige ondertoon. Het is een krachtig energetisch tonicum, dat over het algemeen een goed gevoel geeft Lavendel wordt veel gebruikt in de aromatherapie. Ook kunnen lavendelkorrels in zakjes in kledingkasten worden gelegd. De kleren worden zo geparfumeerd door de verdampende etherische olie en volgens sommigen worden zo motten geweerd. Daarnaast worden de lavendelbloemen in potpourri’s verwerkt.
In Frankrijk koop je Lavendelwater bij de supermarkt. Het is namelijk heerlijk om er je pas gewassen beddengoed mee te besprenkelen. Het ruikt heerlijk en je slaapt als een roos.

Lavendel heeft een brede werking en is te gebruiken bij o.a.:
abcessen, acne, allergieën, aambeien, blauwe plekken, brandwonden, dermatitis, eczeem, hoofdroos, insectensteken, luizen, oorpijn, ontstekingen, puistjes, wonden, zonnebrand, zwemmerseczeem, spierpijn, reuma, verstuikingen, verrekkingen, astma, bronchitis, keelinfecties, slechte adem, slijmvliesontsteking, buikkramp, misselijkheid, blaasontsteking, witte vloed, depressiviteit, hoofdpijn, migraine, nervositeit, slapeloosheid, stress, griep, verkoudheid, winterhanden, vermoeide voeten en wintervoeten. Maar wel eerst naar de dokter.

Recepten met Lavendel:

Parfumzakjes voor linnengoed
30 gr Lavendelbloemen, 25 gr iriszaad, 30 gr Gedroogde Rozenblaadjes 7 gr Kaneel en 10 gr Kruidnagels
het mengsel verdelen over zakjes die in de linnenkast worden gehangen.

Geparfumeerd badzout
Een fles met geslepen stop vullen met korrels ammoniumcarbonaat
Hieraan toevoegen een oplossing van: 3 druppels Lavendelolie, 2 druppels Rozenolie, 2 druppels Kaneelolie, en 3 druppels Bergamotolie.

Lavendelsuiker
Doe suiker en gedroogde lavendelbloemen laagje om laagje in een glazen pot
Laat dit een aantal weken staan. De suiker neemt de smaak aan van de Lavendel, en kan op deze manier culinair worden toegepast.

 Een ontspannende thee:
20% Lavendel
20% Lievevrouwebedstro
20% Lindebloesem
20% Vlierbloesem
20% Kamille

Kristallenmagie: Lavendelkwarts
Lavendelkwarts, een  combinatie tussen Rozenkwarts en Amethist, is een spirituele en liefdevolle steen, die emotionele rust geeft. Deze steen leert je om liefde te ontvangen en te accepteren. Geeft je een gevoel van geborgenheid en veiligheid vanuit de wetenschap dat alles geheeld kan worden. Lavendelkwarts zorgt ervoor dat je wat positiever in je leven staat en dat je je durft te openen voor positieve energie. Een hele fijne steen om bij je te hebben in zware periodes en periodes waarin je depressieve gevoelens ervaart.
Lavendelkwarts heeft een positieve invloed op de nieren en kan helpen bij klachten ten gevolge van een hoge bloeddruk door zijn ontspannende en troostende werking. Het is een steen die de energie in je goed laat stromen.
Op spiritueel vlak stimuleert Lavendelkwarts je paranormale gaven, verhoogt het je intuïtie en is het een zeer geschikte steen om te gebruiken bij meditaties omdat het je meditatieve staat verhoogt.

lavendelrozenkwarts

Lavendel in huis
Lavendel staat bekend om zijn kalmerende werking en is al eeuwen gebruikt voor ontspanning en als hulpmiddel om te slapen.
Lavendel is een van de meest gebruikte geuren in Feng Shui, omdat het bekend is dat een goede gezondheid en geluk bevorderd. Ook werkt deze geur prachtig in een ruimte, die is ontworpen voor ontspanning.
Een slaapkamer, een meditatieruimte, spa-achtige badkamer of kantoor zijn kamers waar u deze geur kunt gebruiken. De slaapkamer is een ideale locatie voor het gebruik van lavendel om te ontspannen en je gedachten te verzamelen.
De eenvoudigste manier om lavendelgeur te gebruiken voor ontspanning of meditatie is een geurkaars in een zacht verlichte kamer te branden.

Ook in Feng Shui, kan kleur een belangrijke rol spelen. Bijvoorbeeld, een bleke paarse kleur niet alleen ontspant en kalmeert, maar kan ook het verbeteren van je algehele geestelijke gezondheid en het bevorderen van lichamelijk welzijn.
Mijn slaapkamer is heeft de kleur lavendel. Ik besprenkel mijn pasgewassen lakens met eau de Lavande, die vrienden voor mij uit Frankrijk meenemen. Dit geeft mij niet alleen de rust om te mediteren, maar heeft mij enorm geholpen bij de hoofdpijnen waarmee ik regelmatig werd geplaagd.

Er zijn een paar Feng Shui regels die je bewust van bij het gebruik van verse bloemen moeten zijn. Plaats nooit bloemen of planten in een slaapkamer. Gebruik alleen de geur.
Vermijd ook het gebruik van gedroogde bloemen. Je kunt een plant of desgewenst verse lavendel bosjes gebruiken in een kantoor aan huis waar de energieke yang energieën gunstig zou zijn. Deze energie kan je helpen om na te denken en helderder en efficiënter te werken. Zorg ervoor dat u de bloemen op tijd weggooit zodra ze op beginnen te raken. Houd het water schoon om zo stagnerende Chi voorkomen.

Wat korte informatie uit de Kleurrijke Godinnenkracht opleiding en Kus de Heks in je wakker.