Inspiraties

d4e4d7b44e6211e70402d51d94179375

Jade

jade-met-tekst

 

Als heks, wever, en kleurenwijzeres is het mijn opdracht om magische spiritualiteit met kleur te verbinden in alle lessen voor persoonlijke ontwikkeling , die ik al vele jaren doorgeef.  Zo kwam ik mijn oude blog over Jade tegen, dus tijd om hier weer eens kleur te delen.

Jade is een heldere, lieflijke, rustgevende en serene kleur die hoort bij het hartchakra en betekent wereldlijke wijsheid, ruimhartigheid en stimuleert liefde en verzorging. Het staat symbool voor zuiverheid en sereniteit.
Jadegroen is het oprecht vanuit je hart geven van jezelf. Als ik iemand een stuk jade in handen geef, vertrouw ik hem of haar een stuk van mijzelf toe, maar zonder iets terug te verwachten.
Jadegroen biedt ruimte voor paranormale kennis.
Zie je deze kleur in de aura, dan vertelt dit over iemands grote geestelijk ontwikkeling en groei.

Ik droomde ooit dat ik een mooie Jade kralenketting kreeg aan het einde van een onrustig traject, Ik zat toen in zo’n periode. Een week later zag ik dezelfde ketting op een stenen- en mineralen beurs. Ik heb deze ketting nog en duikt op als ik haar nodig heb om mij bij te staan met geestelijke wijsheid en maakt me weer rustig. Hoe bijzonder is dat.

mijnjadeketting

De steen jade is een beschermend kristal dat de drager tegen letsel behoedt en voor harmonie zorgt. In het  Oosten staat hij voor wijsheid en rust. In Tibet en Nepal is jade een heilige steen. De ziel zou in een huis van jade wonen.

Jadewater heel goed voor de huid. Zowel uitwendig gebruiken door je ermee te wassen als bij inwendig gebruik door regelmatig een glas gesolariseerd jadewater drinken, voordat je gaat slapen of een dutje gaat doen. Ook voor depressieve mensen is dit water geschikt. Om zonnewater te maken vul je een glas met zuiver bronwater en een kleine schone echte jadesteen en laat dit een half uurtje in de zon staan.

Laat Jadegroen je helpen om tot rust te komen, wijzer te worden en je leven eenvoudiger te maken.

Meer over kleur leer je in de cursusen Kleurige workshops of de Colour Comfort methode

Afbeelding zijn van mijzelf en verschillende bronnen zonder verdere vermelding bedoeld om de kleur goed te kunnen laten zien.

d4e4d7b44e6211e70402d51d94179375

Kunst van het Kaartleggen

collage blog asteria coaching

Dat kan jij ook!

Niemand weet precies in welke eeuw met het eerst begon met het kaartlezen of Cartomancie als een kunst te beoefenen.
Zeker is wel dat heel lang geleden in donkere tijden men vaak kaarten hebben gelezen, zich eigen hebben gemaakt, via hun symboliek om zo de sluier van de toekomst te doordringen en daarin ook slaagden.
Een van de belangrijkste bronnen voor cartomantische herontdekking was Cicely Kent, die in 1924 Telling Fortunes by Cards publiceerde. Haar algemene theorie bij het voorspellen was: iedereen is helderziend en begon adviezen van de thuis cartomancie uit te schrijven en te publiceren en velen volgden om zo met haar wijze raad en eigen interpretaties (over) te schrijven en vele kaartlegboeken worden nog steeds gepubliceerd.
Toen ik door mijn oma Areke in de jaren ‘60 werd ingewijd in de oude cartomancie, die weer door haar voormoeders werd ingewijd en de kennis mondeling doorkreeg, hadden wij nog niet van Cicely gehoord, want haar boek werd pas in 1972 in het Nederlands uitgegeven.

In deze blog wil ik wat gouden tips voor het kaartleggen van oma en Cicely uit de oude Cartomancie meegeven.

Werkplek

Zorg ten eerste dat je niet gestoord wordt.
Werk altijd in een opgeruimde ruimte en creëer vooral je eigen sfeer. Brandt eventueel wierook en kaarsen voor een zuivere atmosfeer. Ook zuivere bergkristallen in de buurt zijn erg fijn, maar zoek vooral uit wat jij prettig vind. Bloemen voor je gidsen neerzetten wordt gewaardeerd.
Houd een doos tissues en een flesje Rescue Remedy binnen handbereik voor het geval de tranen komen.
Werk op een rustige ondergrond, dus geen druk tafelkleed. Verwijder alle afleiding uit de leesruimte,

Kaarten reinigen

Cartomacie blog
Enkele oude Lenormand decks rond 1900 en zelfgemaakte kaarten uit de Methode der Ouden

Omdat de kaarten een gevoelig instrument zijn, moeten ze worden gereinigd van de energie die ze hebben geabsorbeerd tijdens het fabricageproces.
Verder mag je de kaarten reinigen nadat iemand anders met jouw kaarten heeft gewerkt of als je readings minder helder worden, omdat de kaarten ‘verstopt’ raken door teveel energie.

Om je kaarten te reinigen, neem je ze eerst in je niet dominante hand (de hand waar je niet mee schrijft), want dit is de hand die energie ontvangt. Maak dan een vuist met je andere hand (dat is de hand die energie uitzendt), en tik drie keer op de kaarten. Dit haalt oude energie er uit, en nu zijn je kaarten als een schone lei, klaar om jouw eigen vibratie in zich op te nemen.
Na gebruik kun je er ook een bergkristal op leggen om weer te zuiveren.

Kaarten inwijden

Als je de kaarten de allereerste keer hebt gereinigd ga je contact maken door de kaarten stuk voor stuk vast te houden en te bekijken en te doorvoelen. Waaier ze uit en houdt de waaier tegen je hart.
Vraag dan aan je gidsen of engelen, een mooi bijvoorbeeld van Doreen Virtue:

“Ik vraag, dat al mijn readings met deze kaarten zorgvuldig mogen zijn en concreet, en dat ze een zegen zijn voor ieder die daarbij betrokken is. Help me alsjeblieft om in mijn hoger zelf te blijven, zodat ik helder de diepere boodschappen die naar boven komen, kan horen, zien, voelen en weten, zodat ik alleen Gods liefde en wijsheid aan het werk mag zijn “

Of bedenk zelf jouw inwijdingsceremonie.

Bescherming

Bescherm jezelf tegen invloeden van buitenaf.  Zet jezelf in wit licht voordat je de kaarten gaat lezen. of gebruik een andere beschermings techniek.
Zelf draag ik een labradoriet tijdens het lezen.

De lezing

Vraag aan je gids of waar je in gelooft: hulp, kracht en bescherming. Vergeet niet na afloop te bedanken
Pas nadat je je handen gewassen hebt, schud je de kaarten en praat niet tijdens het schudden.

Lees en gebruik slechts één reeks betekenissen tegelijk, probeer niet te lezen wanneer je moe bent, verdrietig , geïrriteerd of niet lekker voelt.
Houd een heldere geest voor op een reading om te voorkomen dat je je zorgen in de kaarten stopt.
Vind het niet erg dat moeilijke mensen of mensen die tegen het lezen zijn, de kaarten interpreteren zoals je ze ziet, probeer niet wat je weet over de cliënt in je lezing te passen, Jouw opdracht is om precies te lezen wat je ziet.
Bewaar een spel kaarten alleen voor je eigen lezingen dus je beïnvloedt de legging niet voor anderen.

601493_10151366235846270_365905694_nNa het consult

Als het consult is afgelopen berg je de kaarten weg op een veilige plek. Kies je een mooie doos waarin je alles bewaart. Wikkel daarbij elk voorwerp in een speciaal stofje, voorbeeld zijde met heldere kleuren. Maak tijdens elke sessie van het in- er uitpakken een ritueel.
Mocht je cliënt “zwaar” op je overgekomen zijn, d.w.z. dat je uitgeput bent wanneer hij of zij weg is, brand dan opnieuw wierook, ga even de frisse lucht in of neem een reinigende douche.

Het gaat je lukken. Veel plezier en succes!

Wil je nog meer leren over de oude cartomancie?
In deze uitgebreide cursus “Creëer je eigen waarzegkaarten en de Methode der Ouden” maak je je eigen waarzegkaarten met de kennis van mijn oma
Of kies voor een van de vele Tarot en anderen kaarten, klik hier.

d4e4d7b44e6211e70402d51d94179375

De kracht van Kleurenmagie

collagekleurenmagieblog tekst

Kleurenmagie, een beginnershandleiding om de kracht van kleur te benutten

Ben je benieuwd hoe heksen de kracht van kleuren gebruiken in hun magische praktijken?
Heb je een favoriete rode lipstick voor je eerste date? Dat is kleurmagie met als doel verleiding.
Lig je wel eens op een zomerse dag in het gras te genieten van de warme zonnestralen waarbij je je zo goed voelt? Dan gebruikte je de magische en genezende eigenschappen van groen, geel en goud.
Als heks werk ik dagelijks met de kracht van kleurenmagie zonder dat men het opvalt.
Kleur hoort bij het leven en door intuïtieve kleurkeuzes beoefen je waarschijnlijk al meer hekserij dan je denkt.

Kleurenmagie maakt gebruik van het kleurenspectrum en de intentie van elke kleur om zijn magische reactie op te roepen. Als je wilt experimenteren met kleurenmagie, kunt u verschillende kleuren in je huis plaatsen om verschillende energieën te creëren. Als je een klein budget hebt kun je bloemen in huis te plaatsen om te zien hoe ze de sfeer veranderen.
Persoonlijk gebruik ik kleurenmagie het meest wanneer ik met kaarsen werk. Ik kies bijvoorbeeld groene kaarsen voor geld en roze om wat zelfliefde op te roepen.
Ook een fijne manier om kleurmagie te gebruiken, zeg ik als oud visagist, is in bijvoorbeeld make-up. Natuurlijk hebben we allemaal favoriete kleuren die het beste bij onze stijl en huidskleur passen, maar wees niet bang om te experimenteren met glamourmagie. Kies bijvoorbeeld voor een blauwe nagellak als je overbelast bent en wat rust nodig hebt, of als je in de stemming bent om te verleiden, kies dan voor een rode nagellak. Lees om de magische eigenschappen van elke kleur te leren, samen met een tip over hoe je het in je leven kunt opnemen.

De betekenissen van elke kleur

Waar de meeste heksen over eens zijn is dat elke kleur algemene eigenschappen heeft, maar het belangrijkste aspect van elke magie dat we er een persoonlijke kracht aan geven. Maar voel je vrij om te experimenteren tot je vindt wat voor jou het beste werkt.
Dit is slechts een algemeen overzicht met enkele suggesties, die je nu al zou kunnen gebruiken.

Geel

Verbonden met overvloed en vreugde, is geel het zonlicht als je je down voelt, depressief bent heb of gewoon een sprankje zonlicht in je leven nodig hebt. Geel is een injectie van geluk. De zon is letterlijk een bron van leven.

Heksentip: Steek je hoofd uit je raam voor wat extra stralen of maak een wandeling rond het blok op een zonnige dag, zeker als je de hele dag binnen hebt gezeten.

Oranje

Oranje is verwant aan geel en is een geweldige hulp bij creatieve inspanningen. Ik beveel oranje aan als iemand bijvoorbeeld een schrijversblok heeft. Je voelt je weer creatief en zelfverzekerd. Het is altijd goed om oranje energie aan je zijde te hebben.

Heksentip: Zet een schaal sinaasappels op tafel en eet er een als je aan een project werkt en merkt dat je vast zit. Een van de snelste manieren om kleurmagie letterlijk aan je leven toe te voegen is door het eten van een kleur.

Rood

Passie wordt vaak geassocieerd met de kleur rood. Het wordt vaak gebruikt in de magie van liefde en verleiding en is geweldig om aan je leven toe te voegen als je seksleven een beetje slap is geweest, je een nieuwe geliefde wilt aantrekken, of je sexy wilt voelen. Als je een langdurige relatie hebt, belooft het aansteken van rode kaarsen of het besprenkelen van rode rozen over een bed een nacht van passie.

Heksentip: Draag een sexy rode outfit voor je volgende date en herinner jezelf eraan dat je de mooiste heks in de kamer bent en dat je geliefde geluk heeft om jou te mogen beminnen.

Roze

Roze is ook een kleur van liefde, maar het is zachter en zachter dan rood en ideaal voor zelfzorg. Als je aardig voor jezelf wilt zijn, gebruik dan roze. Je kunt ook roze gebruiken om relaties te onderhouden, om in te leven en te begrijpen. Roze is ongelooflijk helend, vooral in zaken van liefde.

Heksentip: Snij je naam en sterrenbeeld in een roze kaars met een tandenstoker, zalf het met je favoriete etherische olie en brandt de kaars dan als een zelf-liefdesbetovering.

Paars

Werk met paars om in contact te komen met je intuïtie. Paars is ook geweldig voor het toevoegen van extra power aan creatieve projecten en wordt geassocieerd met royalty’s.

Heksentip: Neem even een pauze van een project waar je mee bezig bent om rond te dansen als een koningin. Als je klaar bent met dansen, weet je weer wat je moet doen.

Blauw

Als een rustige dag op het strand is blauw een kleur van vrede en bescherming. Blauw kan ook worden gebruikt voor eerlijkheid en duidelijkheid. Om ervoor te zorgen dat je je ideeën volledig communiceert gebruik je blauw.

Heksentip: Hang een afbeelding met water bij de ingang van je huis of een blauwe schaal gevuld met schelpen op een toegangstafel om de vrede in je huis te verwelkomen.

Groen

Groen is de kleur van de aarde, groei en dus ook van aardse bezittingen. Het is ook de kleur van geld. Deze kleur die lijkt op een wandeling door het bos, het is ook de kleur van vruchtbaarheid of het starten van een nieuw bedrijf.

Heksentip: Lak je nagels groen in een tijd waarin je wat extra geld zou kunnen gebruiken.

Zwart

Zwart in kleurenmagie heeft in mijn beleving niets met zwarte magie te maken. Zwart in magie is voor mij anders dan donkere magie. Zwart in magie wordt vaak gebruikt om negativiteit buiten de deur te houden of om jezelf af te schermen tegen invloeden van buitenaf. Als je een goed getrainde heks bent is het geen slechte kleur en help deze je te beschermen.

Heksentip: Draag zwarte toermalijn ter bescherming.

Wit

Wit is een handige kleur in de kleurenmagie, omdat het kan dienen als een standaard voor elke andere kleur. Het is in wezen een schone lei. Als ik een groene kaars wilde hebben om in balans te komen en alleen maar wit had, smeerde ik m in met een beetje lindebloesemolie om dezelfde effecten te bereiken. Wit is een zuiverende kleur en geweldig voor het opruimen van oude energieën en het binnenhalen van nieuw gelukkig.

Heksentip: mediteer terwijl je een sprankelende witte bol om je heen visualiseert om als een beschermend schild te dienen.

71c31f0c32ca6d4d68b830b543ae7ab1

Met deze handige tips kun je zelf een beetje je kleurenmagie toepassen.
Wil je echt goed met kleuren werken?

d4e4d7b44e6211e70402d51d94179375

Beltane

collage

Beltane vieren vol Magische Spiritualiteit, Kleuren en Kristallen.

Beltane  of Bealtain wordt bij ons rond en op 1 mei gevierd. Het is het feest van liefdevol ontwaken.
Beltane brengt warmte en licht terug naar de wereld om ons heen. Wij vieren het uitbundige lente-zomerfeest met Beltanevuur.
In deze eerste meinacht dansen de natuurgeesten, het elfenvolk vliegt jubelend uit. En wij vliegen met hen mee. Het is het vrijgezellenfeest vóór het goddelijke huwelijk.
Traditioneel was Beltane een festival voor vruchtbaarheid en geluk voor het groeiseizoen. De drievoudige godin in haar eerste gedaante en de gehoornde god of groene man zouden een huwelijk aangaan dat liefde, vruchtbaarheid en leven bracht.
We zijn op het hoogtepunt van de lente en de zomer ligt op de hoek. Alles wordt lichter en de dagen worden langer. Op dit moment eren we vruchtbaarheid, aardse energie, seksualiteit en passie. Het is een tijd om de aarde te vieren en het nieuwe leven.

Hoe kun je Beltane vieren? Hier zijn wat tips

 • Word een baken van vreugde
  Word wakker op Beltane en wees een baken van vreugde voor anderen en jezelf. Als je jezelf in de spiegel ziet, vertel dan aan je spiegelbeeld hoe geweldig je bent. Geef complimenten aan anderen. Gebruik deze dag als een gelegenheid om willekeurige om attent naar anderen te zijn.
 • Geef een rozenkwarts
  Een mooie traditie is om een stuk rozenkwarts te geven aan iemand van wie je houdt. Deze steen werkt tegen woede, jaloezie of emotionele negativiteit. Of deze emoties nu in je relatie is geslopen of je iemand kent die ermee worstelt, rozenkwarts wordt de Liefdessteen genoemd en het zit vol met zachte, kalmerende energie.
 • Mediteer op het Hart Chakra
  Wanneer je hartchakra actief en in balans is, word je compassievoller, meer begripvol, liefhebbend tegenover jezelf en anderen, empathisch en vredig.
 • Breng tijd door in de natuur
  Maak een wandeling, alleen of met je geliefden. Let op de kleine veranderingen die je kunt zien. Lopen de bladeren op bomen en struiken? Zijn er bloemen in bloei? Is het gras groener? Als je uit bent, wil je misschien wat tekenen van de lente verzamelen. Probeer alleen dingen te verzamelen die al van planten zijn gevallen. Als je iets van een levende plant moet nemen, vraag dan toestemming en dank de plant. Zorg ervoor dat je iets nieuws plant wanneer je iets uit de natuur haalt.
 • Versier je altaar
  Tijdens je wandeling heb je misschien wat bloemen en takken verzameld. Daarmee zou je je altaar mee kunnen versieren. Meidoorn en berken zijn erg belangrijk in deze tijd van het jaar. Gebruik groene doeken en linten. Lichtrode en groene kaarsen om liefde en groei te vertegenwoordigen. Verbrand bloemige wierook.
 • Ga met je balkon of tuin aan de slag
  Vandaag is een geweldige dag om planten.  Als het nog te vroeg is voor je kun je altijd binnen zaden beginnen. Je zou kunnen beginnen met een magische kruidentuin, een bloementuin of een moestuin. Wat je ook plant, zorg ervoor dat je de magische, vruchtbare aarde-energie van Beltane gebruikt.
 • Zoek een meiboom
  Er wordt ook een meiboom opgezet, bestaand uit een kale berkenstam met een groene kroon met eromheen een bloemenkrans met kleurrijke linten. Rond die boom wordt uitbundig gedanst en gefeest met veel wijn en bier erbij.
  Deze oude traditie begon als een vruchtbaarheidsritueel, maar het blijft het heden als een leuke en feestelijke activiteit om met kleurrijke linten een tapijt om een centrale paal te weven om de lente te vieren. Er zijn plaatsen die een meiboomfestival hebben of op sommige evenementen zoals Elfia wordt dit gedaan.
 • Breng tijd door met geliefden
  De liefdesenergie van Beltane is niet alleen voor romantische partnerschappen. Zorg ervoor dat je  ook tijd doorbrengt met familie en vrienden. Ga picknicken naar een natuurgebied tussen de wilde bloemen. Neem vers en licht voedsel mee, dat doet denken aan de lente.
 • Handvasting
  Het meest bekend is de ceremonie van handfasting/handvasting. Twee mensen staan hand in hand terwijl een ander persoon rood lint om hen heen wikkelt. De ceremonie symboliseert een verbintenis, die de twee mensen met elkaar hebben. Als ze het lint eenmaal hebben verwijderd, weten ze dat ze bij elkaar blijven, zonder dat ze hun handen hoeven te binden. Handvasten kan gedaan worden voor een romantisch koppel, vrienden, ouders met kinderen of om het even welke twee mensen die willen laten zien hoeveel ze van elkaar houden.
 • Vreugdevuur van met negen houtsoorten.
  In de Walpurgisnacht werd in Keltische landen een nieuw vuur van negen houtsoorten gemaakt: eik, voor de god; berk, voor de godin; den, voor geboorte; wilg, voor de dood; lijsterbes, voor magie; appel, voor liefde; wijnstok, voor vreugde; hazelaar, voor wijsheid; meidoorn, voor reinheid. Wie samen over dit vuur springt, brengt het jaar met elkaar door!
  Een praktische oplossing zijn negen waxinelichtjes, die je elk de naam geeft van een hierboven genoemde houtsoort.
 • Vergeet niet wat  eten en drinken voor de elfen neer te zetten.

Nog meet tips die je kunt gebruiken:

Kristallen

 • Rozenkwarts, Jade , Rhodoniet , Seleniet, Serpentijn , Mos agaat, maansteen, zonnesteen, elfensteen

Thema’s

 • Spiritueel: overvloed, creatie, vruchtbaarheid, groei, liefde, paranormale begaafdheid, zuivering, seksualiteit, unie
 • Magie: overvloed, samenwerking, vruchtbaarheid, groei, liefde, manifestatie, passie, bescherming, zuivering, unie
 • Aanrader: het bouwen van heilige vuren, het geven van offers, handfasting, het beschermen van planten, dieren, mensen en bezittingen, het bezoeken van heilige bronnen, het wandelen over de grenzen van uw eigendom, het werken met elfen

kleuren

 • Bruin – dieren, aarde-energieën, familie, bescherming, rijkdom
 • Groen – overvloed, vruchtbaarheid, groei, gezondheid, leven, welvaart, vegetatie, rijkdom
 • Roze – schoonheid, samenwerking, tevredenheid, vriendschap, liefde, opvoeding, romantiek
 • Wit – maan-energieën, zuiverheid, kracht, bescherming
 • Geel – communicatie, droomwerk, geluk, zonne-energie

5f2301ddefa96c895a2f0ea2c11d5e2a

d4e4d7b44e6211e70402d51d94179375

Ostara

Pasen Asteria tekst

Ostara vieren vol Magische Spiritualiteit, Kleuren en Kristallen

Ostara, ook bekend als de lente-equinox, in de Keltische traditie Alban Eilir en de betekenis van Pasen, is het magische seizoen van de vruchtbaarheid. Deze viering staat in verband met het nieuwe leven en de jeugd. In Duitsland en  Engeland is Pasen benoemd naar de godin Ostara – Ostern, Astarte – Easter.
Ostara is de godin van het stralende licht, de wederkerende lente, de vernieuwing, beginnend leven en nieuw begin. Er werden offers gebracht als brood en eieren.
In de cyclus van het jaar heeft de drievoudige godin (jonge vrouw, menstruerende vrouw, wijze vrouw) een belangrijke rol. Met Pasen (Ostara) is de godin in de fase van de jonge vrouw.
Ostara valt tussen 19 maart en 22 maart op het noordelijk halfrond, bij ons dus. Ostara kun je meer dan één dag vieren, bijvoorbeeld een hele week. We komen eindelijk uit de koude, donkere winter in een seizoen van nieuwe groei en vruchtbaarheid. Vier alsof je hebt gewacht op een oude vriend die terugkomt van een lange reis. Een nieuw leven wordt gevierd alsof het terug keert uit een diepe slaap. De dagen worden langer en je voelt je energieker. Het lijk alsof  je en iedereen om je heen een beter humeur heeft.
Deze tijd van nieuwe vruchtbaarheid brengt betere communicatie naarmate je keelchakra zich herstelt en opent. Niet alleen de communicatie, maar ook je artistieke expressie en creativiteit. Je kunt nieuwe passies ontdekken, bijvoorbeeld tuinieren of experimenteel worden in nieuwe dingen. Laat het gebeuren, go with the flow.

Wat kun je rond deze tijd doen:

 • Geef jezelf in de lente een spirituele reiniging.
  In de winter stagneert vaak energie en kan wat negatief zijn. Dan kun je depressief zijn en je down voelen, chaotisch of emotioneel geladen. Je lichaam is een tempel, die zich heeft verborgen voor de zon en beschermt heeft tegen het kou. Doe als in de natuur, laat oude energie los en sta jezelf toe nieuwe bladeren te laten ontkiemen en groeien. Omarm de zon en maak ruimte om nieuwe energie te laten stromen.
 • Verlicht en kleur je maaltijden
  Tijdens de winter eten we warmer en zwaarder voedsel. Wanneer de lente terugkeert, is het tijd om meer vers voedsel te eten dat vol van kleur is.
  Groenten en fruitsoorten met een kleurtje zien er niet alleen vrolijk uit, ze zíjn ook gezond. Elke kleur in groenten en fruit bevat weer andere vitamines, mineralen en andere goede stoffen. Begin dus met het eten van lichtere maaltijden gemaakt van verse, lentevruchten en groenten.
 • Lente schoonmaak.
  Verzamel uw huisgenoten, familieleden of wie bereid is om met jou te gaan schoon maken. Nodig ze uit om deel te nemen aan een leuke en seizoen-vriendelijke lente schoonmaak activiteit en maak er een feestje van.
  Ga als volgt te werk: Open ramen, verwijder stof en spinrag, weg met oude meubels en dingen die niet nuttig, mooi of vreugdevol zijn, speel tijdens het opruimfeest leuke muziek, zorg voor heerlijke gezonde hapjes en drankjes tussendoor, steek kaarsen of wierook aan.
  Verwijder hiermee het oude en maak plaats voor het nieuwe.
 • Knutsel met vruchtbaarheid symbolen
  Eieren zijn een symbool van vruchtbaarheid omdat ze leven voortbrengen. Het witte ei staat symbool voor de jonge, nog niet menstruerende vrouw. Het verven van eieren was vroeger een ritueel van jonge vrouwen om hun vruchtbaarheid te vieren en het vermogen om kinderen te baren. De kleur was dan ook meestal rood als symbool voor het eerste menstruatiebloed. Heksen geven elkaar ieder jaar een roodgeverfd ei als teken van vruchtbaar en geluk, zo ook in Polen is nog steeds een oud gebruik om een rood ei te schenken aan je geliefde waarmee je toont dat je klaar bent voor een relatie. Rood is de kleur van leven en overwinning. Een andere versie is dat de gewoonte van het paasei ontstond bij de vroege christenen van Mesopotamië, die eieren rood kleurden ter herinnering aan het kostbare bloed van Christus, dat aan het kruis was voor de redding van alle mensen.
  Versier eieren met natuurlijke kleurstoffen, zoals kurkuma of bietensap of verf. Een veganistische optie is om van papier-maché eieren te maken of te kopen of houten eieren gebruiken.
  Ook de symboliek zit in het paasbrood. Maak uit zoet deeg, broodjes met een insnijding in het midden wat de vulva symboliseert voor vruchtbaarheid en wedergeboorte. Gevlochten deeg staat symbool voor de drie kanten van de godin: Jong meisje – vruchtbare vrouw – wijze vrouw.
  De haas – ook een symbool voor vruchtbaarheid – is beeld voor de permanente vernieuwing van het leven. Versier je altaar met deze ambachten.
 • Maak een lente-altaar.
  Met behulp van bovengenoemde symbolen, gebruik je heldere kleuren voor een Ostara altaar.
  Zorg ervoor dat het een plek wordt die je makkelijk kunt bezoeken. Houdt het licht en voeg kaarsen toe samen met een pentakel, godinnen en andere symbolen van bescherming en zegeningen. Het plaatsen van levende planten en bloemen moedigt je aan voor een dagelijks bezoek. Maak er een mooie, kleurrijke geheel van waar je heel blij van wordt.
 • Maak een bloemenmandala en mediteer
  Een andere activiteit wat je alleen of met anderen kunt doen. Verzamel bloemen, bloemblaadjes, kristallen en kaarsen om een bloemenmandala te maken. Speel muziek en brand wierook op de achtergrond terwijl je patronen en spiralen maakt. Hier staat een afbeelding, klik.
  Breng positieve energie naar voren tijdens je hele creatieproces. Wanneer je klaar bent ga je in meditatie zitten met de mandala en de energie die je hebt gecreëerd.
 • Maak een cirkel om de trilling te verhogen
  Ostara is een goede tijd om je aan personen of beloftes te binden. Verzamel met vrienden en familie voor samenzijn, vruchtbaarheid en overvloed. Laat iedereen een intentie stellen en delen. Het is heel belangrijk om samen te komen in deze tijd van nieuw begin om positieve energie te brengen en het samen te brengen als één. Je zult merken dat je meer gelach en vreugde in je hart hebt wanneer dit met anderen wordt gedaan.
 • Eer de eerste zon van de lente.
  Als de zon opkomt verwelkom je het door je handen omhoog te brengen met de handpalmen naar de lucht. Dit brengt de zon in je lichaam en je aura. Trek de energie van de zon door je Kroon, Derde oog, Keel, Hart, Zonnevlecht, Sacraal en Basis Chakra.
  Leg vervolgens je handen stevig op de grond om de zon terug te brengen naar Moeder Aarde. Neem hier de tijd voor. Adem liefde in, adem dankbaarheid uit. Glimlach. Deel je energie met de mensen om je heen.
 • Verbind je met dieren
  De lente wekt nieuw leven, dus vier het met nieuw leven. We weten het met de pasgeboren lammetjes. Breng jezelf naar een boerderij of een kinderboerderij, waar je misschien babygeiten, kuikens, eendjes, kalfjes, enz. vindt en breng wat tijd met ze door. Of ga op babybezoek

Mooie kristallen voor de tijd van het jaar zouden kunnen zijn:

Tijgeroog, Boomagaat, Serpentijn, Peridoot, Zonnesteen, Amethist, Groene Aventurijn, Amazoniet, Sodaliet en Obsidiaan.

Thema’s

Spiritueel: balans, geboorte, verandering, vruchtbaarheid, groeien in kracht, licht, nieuw begin, wedergeboorte, verjonging, vernieuwing.
Magie: overvloed, balans, verandering, vruchtbaarheid, groei, lust, nieuw begin, nieuwe liefde, passie, welvaart, zuivering.
Aanbevolen werkzaamheden: vreugdevuren, het creëren van buitenruimten en altaren, waarzeggerij gericht op komend jaar en het brengen van balans in iemands leven, plannen en creëren van sprookjesachtige, bloemrijke en moestuinen, het huis zuiveren en beschermen en iedereen die daar woont inclusief dieren

Kleurend8abbddc5450fa877c81f98b21ec1696

 • Groen: overvloed, rust, vruchtbaarheid, groei, gezondheid, nieuw begin, welvaart
 • Lichtblauw: kalmte, geduld, rust, begrip
 • Roze: genegenheid, tevredenheid, harmonie, eer, liefde, spiritueel, genezing, lente, tederheid, deugd
 • Zilver: de godin, intuïtie, het innerlijke zelf, nacht, psychische vermogens, ontvankelijkheid, spirituele waarheid
 • Violet: genezing, intuïtie, zelfverbetering, spiritueel bewustzijn
 • Wit: jeugd, zuivering, waarzeggerij, genezing, onschuld, vrede, bescherming, zuivering, waarheid
 • Geel: aantrekkingskracht, creativiteit, communicatie, vreugde, planning, paranormale vermogens, de zon, vitaliteit.

Voor straks:

Ostara Blessings

Bron: Tanja en Pythia

d4e4d7b44e6211e70402d51d94179375

Imbolc

Imbolc vieren vol Magische Spiritualiteit, Kleuren en Kristallen

Imbolc collage tekst

Imbolc, Maria Lichtmis, lentebegin
Reinigen en zaaien

Imbolc, 1 februari,  is misschien wel een van de meest rustige feesten van het Keltische jaar. Het is een viering van het opkomende leven en een ontwaken van de natuurlijke wereld om ons heen. Je kunt het nieuwe leven in de grond zien en je ziet al de knoppen aan de bomen verschijnen. Imbolc is een tijd om oude projecten nieuw leven in te blazen en de ideeën waar je in de wintermaanden over hebt nagedacht in te zetten.

Imbolc is ook een tijd van reiniging. Het vuil van de duistere tijd wordt nu met vers water weggewassen en met berkentakken weggeveegd. Voorjaarschoonmaak staat voor de deur en neem zelf ook een ritueel bad of ga naar de sauna.
Het is een geweldige kans om creatief te worden met je familie en vrienden en te genieten van de wonderen van het nieuwe leven.

Wat kun je doen in deze tijd:

Ontmoet de Keltische Godin Brigid
Imbolc is een belangrijke datum in het landbouwjaar. De uiers van koeien beginnen te zwellen met melk in deze tijd van het jaar, net op tijd voor de eerste geboorten van de lente. Het is wanneer boeren hun velden zouden voorbereiden op de eerste inzaaiingen en vissers na de winter weer terug zouden keren naar de zee. Brigid is een Keltische drievoudige godin van smeden, genezen, bronwater en dichters, en dichters. Ze is verbonden met haar magie als godin van vuur. Ze wordt ook geassocieerd met moederschap, vruchtbaarheid en overvloed.

bridgid doll

Maak een Brigid stro pop (Brideog)
Een manier om de magie van Brigid bij Imbolc in huis te brengen, is om een Brideog te maken (uitgesproken als Bree-jog). Om je eigen Brideogs te maken zijn gemaakt met stro of grassen gedraaid in de vorm van een pop, gewikkeld in stof om een jurk te maken en versierd met de eerste bloemen, groen uit de tuin en andere mooie dingen die je in de natuur vindt. Klik op de afbeelding hoe je zo’n popje maakt.

Maak een Brigid-kruis
bridgid crossBrigid kruisen zijn een ander ambacht dat gemaakt moet worden in deze tijd van het jaar. Laat het stro een nacht weken. Of je maakt m van papier met daarop jouw wensen of gebeden. Hang je Brigid cross op waar je maar wilt in je huis. Van oudsher werden kinderen boven hun bed gehangen en men geloofde dat een Brigid-kruis onder de matras hielp om de conceptie te helpen. Ze werden gebruikt om zaad te zegenen voor het planten in het voorjaar.

45b7651995f3f3b1ecd245d26f2e330e

Feesten en vuur
Zoals met veel Keltische vieringen, is een Imbolc-traditie het ontsteken van een vuur. Met het vuur vier je met de vuur Godin Brigid de terugkerende kracht van de zon alleen of met familie en vrienden.
In de christelijke kalender staat Imbolc bekend als Maria Lichtmis, wanneer kaarsen worden aangestoken voor de Maagd Maria. De kaars aansteken is het begin van het “aan het licht komen” en weer naar buiten treden. Het licht helpt om ons te beschermen tegen het duister.

Ruim je huis op

Imbolc is een tijd van reiniging. Dit is de perfecte gelegenheid om uw huis goed schoon te maken. Ontdoe u van alles wat uw huis rommelig maakt en stagneert de energie en boen alle oppervlakken grondig af. Als je de kou kunt verdragen, open dan alle ramen en laat wat verfrissende schone lucht door je huis stromen.
En misschien zou je iemand kunnen helpen schoonmaken die het zelf niet kan?

Alle genoemde tradities komen in de cursus Hestia waarbij je je huis en jezelf aanpakt voor dit nieuwe begin, lees meer hier.

Dit zou je alvast kunnen doen:

Reinigingsritueel voor je huis
Met dit ritueel verdrijf je negatieve energieën uit je huis. Het idee is dat je met zoveel mogelijk lawaai de boze geesten verdrijft uit alle hoeken van je huis. Neem daarvoor van alles dat lawaai kan maken – muziekinstrumenten, pannen, je eigen stem en ga beginnend bij je voordeur door elke ruimte en schreeuw, zing, brul zoveel je wilt tot je het gevoel hebt dat alle negatieve energieën gevlucht zijn. Je kunt dit bevrijdende ritueel ook ondersteunen door reinigende wierook van salie en bijvoet te branden.
Zet dan een glas rode wijn bij je voordeur. Leg zoutkorrels op elke dorpel en zeg: “Het zout van de zee reinigt deze ruimte en laat energie stromen”. Smeer dan een druppel melk op de dorpel en spreek “De melk van Brigit voedt deze ruimte met liefde.” Met een druppel maanolie verzegel je de ruimtes tegen negatieve invloeden. Als laatste drink je een slok van de rode wijn en gooit de rest voor je huisdeur met de spreuk: “Ik dank alle krachten die mij beschermen.”

Bezoek een beek, rivier of bron
Van oudsher was Imbolc een tijd om heilig water te bezoeken; een bron of een bron, om ons zowel te zuiveren als vruchtbaarheid te brengen in onze dromen. Om deze traditie voort te zetten maak je een wandeling eventueel met familie en vrienden om wat water bij je thuis te vinden: een rivier, beek of bron. Als het water schoon is, spat er wat over jezelf terwijl je je intentie instelt om te reinigen en te zuiveren. Probeer een stuk lint in het water te dopen en het dan aan een nabijgelegen boom te hangen (bomen in de buurt van water zijn vooral heilig) om boodschappen van hoop en genezing te dragen. Bedank de spirits van de plek die je bezoekt en pak de vuilnis op die je in de buurt ziet als een daad van dankbaarheid.

Nog wat tips:

 • Loop een (lichtjes-)labyrint.
 • Reinig jezelf en elkaar met een berkentak, door deze over je lichaam te strijken.
 • Brand veel kaarsen of waxinelichtjes om het tere licht te verwelkomen.
 • Maak een gedicht of tekst over wat je de volgende cyclus wilt zaaien.
 • Zaai spelt in een potje, als symbolische daad voor wat je gaat zaaien dit jaar.
 • Maak vrolijke muziek om de zon te verwelkomen.

Voorwerpen en gebruiken:

Kristallen
Hier zijn wat stenen die nuttig kunnen zijn bij het omgaan met de vele emoties en thema’s van dit seizoen, zijn Rozenkwarts, Boomagaat, Howliet, Amazoniet, Citrien, Serpentine, Maansteen, Charoite, Amber, Blauwe Veter Agaat

Thema’s:

Spiritueel:
begin, voorbereiding, geduld, ontwaken, spaarzaamheid, nieuwheid/vernieuwing, onschuld, verandering, opkomst uit slaap/winterslaap, reiniging, ontspruitende zaden, vruchtbaarheid, overgangen

Magisch:
reiniging, bescherming, waarzeggerij, geboorte/wedergeboorte, transformatie, jeugd, welzijn, opkomst, ontwaken

Magische handelingen:
Labyrint lopen, veel kaarsen aansteken, Brigidpop of -kruis maken, spelt zaaien, lampen in huis aansteken

Kleuren:

 • Lichtgroen: overvloed, groei, vruchtbaarheid, gezondheid, rust, nieuw begin, welvaart
 • Roze: harmonie, tederheid, genegenheid, liefde, spiritueel, genezing, deugd, lente, eer, tevredenheid
 • Wit: reiniging, vrede, bescherming, genezing, waarheid, waarzeggerij, zuivering, jeugd, onschuld
 • Geel: vreugde, vitaliteit, creativiteit, communicatie, de zon, planning, paranormale vermogens, aantrekkingskracht

imbolc blessing

Bron: Mumble, Tanja en Pythia

d4e4d7b44e6211e70402d51d94179375

Inspiratie voor de maand januari

januari collage 1

Een blog voor deze maand met vreugdevolle eenvoud voor deze maand.
Deze inspiraties deelde ik in mijn nieuwsbrieven, maar nu kun je het vaker terugkijken.

Waar kun je in januari mee beginnen en wat is er te doen:

 • Schrijf, nu het nieuwe jaar is begonnen, je meest verborgen ambities en hartenwensen op.
 • Loop thuis al je persoonlijke papieren na en ruim je bureau op, zodat je in het nieuwe jaar een frisse start maakt. Gooi zo veel mogelijk weg. Hang je nieuwe kalender op. Probeer je eigen plek, de plek waar je al je papierwerk doet, zo uitnodigend mogelijk te maken. Begin ook in je huis met een schone lei en vol wensen in huis. Afnemend maan is ook de tijd van grote schoonmaak of het opruimen van kwesties die al lang opgelost hadden moeten zijn. In mijn cursus die start op 1 februari leer je van jouw een huis vol bezieling te maken en hoe daarmee je leven verandert.
  Lees meer hier 
 • Hier is al een voorproefje: Reinigingsritueel voor je huis. Met dit ritueel verdrijf je negatieve energieën uit je huis. Het idee is dat je met zoveel mogelijk lawaai de boze geesten verdrijft uit alle hoeken van je huis. Neem daarvoor van alles dat lawaai kan maken – muziekinstrumenten, pannen, je eigen stem en ga beginnend bij je voordeur door elke ruimte en schreeuw, zing, brul zoveel je wilt tot je het gevoel hebt dat alle negatieve energieën gevlucht zijn. Je kunt dit bevrijdende ritueel ook ondersteunen door reinigende wierook van salie en bijvoet te branden. In de cursus maak je wierook die op je huis is afgestemd.
 • Zet dan een glas rode wijn bij je voordeur. Leg zoutkorrels op elke dorpel en zeg: “Het zout van de zee reinigt deze ruimte en laat energie stromen”. Smeer dan een druppel melk op de dorpel en spreek “De melk van Brigit voedt deze ruimte met liefde.” Met een druppel maanolie verzegel je de ruimtes tegen negatieve invloeden. Als laatste drink je een slok van de rode wijn en gooit de rest voor je huisdeur met de spreuk: “Ik dank alle krachten die mij beschermen.”
 • Vier op 21 januari volle IJsmaan. Deze volle maan in januari staat ook in het teken van Reiniging en nieuw begin. Goede tijd om te beginnen met vasten. Wil je afvallen, begin dan ca 3 dagen na volle maan als zij begint af te nemen. De periode van de afnemende maan is een rustperiode. Alles neemt af. Afvallen, het stoppen met roken of een andere verslaving gaat in deze periode gemakkelijker. Je stroomt dan met de afnemende energie mee.
 • Ga naar een goede kantoorboekhandel of een grote boekwinkel en koop een mooi gebonden boek met lege bladzijden om er je dankdagboek van te maken. Misschien wil je in de kantoorboekhandel ook wel uitkijken naar verschillende kleuren inkt en pennen.
 • Breng een bezoek aan een winkel voor teken- en schilderbenodigd- heden en kijk er gewoon eens rond. Zie hoeveel verschillende manieren er zijn om je creatief te uiten: in heldere kleuren, met papier, op linnen, met klei. Lijkt het je al wat? Nu je er toch bent kun je direct een paar simpele schetsboeken meenemen die je kunt gebruiken voor het geïllustreerde ontdekkingenboek dat je gaat maken. Mijn favoriete formaat is 16 bij 24 centimeter.
 • Doe een paar mooie magneetjes op je koelkastdeur, zodat je er een collage mee kunt maken van dingen om dankbaar voor te zijn. Doe er foto’s achter van degenen om wie je geeft en voor wie je dankbaar bent, zoals je gezinsleden en familie, vrienden, huisdieren. Doe er ook de kleine dingen achter waar je dankbaar voor was, bijvoorbeeld de rekening van de auto reparatie die lager uitviel dan je gevreesd had. Als er iets is wat je graag zou willen hebben, hang er dan een plaatje van op en wees op voorhand dankbaar.
 • Tref voorbereidingen voor een winterse idylle. Zet echte cacao in je keukenkastje, kleine marshmallows en een reep chocola van goede kwaliteit (om er geschaafd chocoladestrooisel van te maken). Koop een pakje houdbare slagroom en zet het klaar in de koelkast. Als het zó hard gaat sneeuwen dat de scholen dichtgaan, blijf dan thuis met de kinderen. Hang lekker rond in je pyjama. Als je een open haard hebt, stook dan de hele dag een vuurtje.
 • Maak na sneeuwval een sneeuwpop, ga sleeën en neem daarna een hete kop tomatensoep met warme kaasboterhammen. Doe een dutje. Wentel je in de luxe van een onverwachte vrije dag.
 • Breng binnen wat lentebloemen tot bloei: mininarcissen, krokussen, tulpen en hyacinten, die jou en je huis midden in de winter met hun geur en kleur kunnen opvrolijken. Ga naar een plaatselijke kwekerij en vraag daar naar bloembollen die speciaal voor dit doel gekweekt zijn.
 • Snuffel deze maand de catalogi van tuincentra door. Knip je favoriete bloemen uit en plak met de plaatjes je ideale tuin of balkon op papier. Ga je bij je collage over tuinieren te buiten aan je vurige liefde voor met rozen overdekte balkons of tuinhuisjes en plak hem in je ontdekkingenboek. Doe alsof je een geheime tuin aan het creëren bent waar je helemaal alleen kunt zijn. Hoe ziet die tuin eruit? Welke tuinartikelen en tuinmeubelen spreken je aan? Plak ze bij je collage. Laat allereerst je fantasie op papier tot leven komen.
 • Bestel zaaigoed voor eenjarige planten die je volgende maand binnenshuis kunt gaan inzaaien.
 • Maak voorbereidingen voor het Imbolc of Maria Lichtmis feest 1 of 2 februari, het feest van een nieuw begin voor het leven dat onder de aarde groeit.  Het feest voor het Lentebegin. Imbolc kan stilletjes worden gevierd met een brandende kaars die symbool staat voor de Godin en Lichtmaagd Birgit en het vuur en spreekt in stilte van het tere beginnende licht. De dagen beginnen meer en meer langer te worden. Meer over de Imbolc, zie strak mijn volgende blog.

januari

Ik wens jullie een hele fijne maand Januari!

Er is meer te doen in deze maand. Lees de 

Agenda

Nieuwsbrief januari

d4e4d7b44e6211e70402d51d94179375

Kompas reading voor 2019

kompasreading 2019 Asteriacoaching

Beleef jouw korte krachtige richting voor 2019.
Bestellen of eerst mee loten?

Een nieuw jaar staat voor de deur, dus een nieuwe start om onze doelen te realiseren.
En daar is de maand januari uitstekend voor geschikt.
Je kunt je afvragen: wat wil ik werkelijk, waar ga ik aan werken, hoe wil ik overkomen naar de ander, hoe bepaal ik mijn grenzen?
Oké, veel ik? Maar ja daar begint het toch mee. Jij moet toch in je kracht komen om daadwerkelijk voor een ander iets te kunnen betekenen of jouw missie te kunnen laten slagen.

Als ik 2019 optel krijg ik het getal 3. Dit is het algemene jaargetal van 2019

Jaargetal 3 brengt je geluk, vreugde en vrolijkheid. Wees creatief; het is een ideaal jaar om nieuwe ideeën en nieuwe uitdagingen uit te proberen. Verwezenlijk je artistieke aspiraties. De plannen die je vorig jaar gesmeed hebt, kun je nu met energie realiseren. Concentreer je met optimisme, daadkracht en besluitvaardigheid op een project. Het verlangen naar echte liefde en vreugde verleent je een positieve uitstraling.
Neem enthousiast deel aan maatschappelijke activiteiten. In een 3-jaar ben je vaak op een geestelijke zoektocht en wil je je op dat gebied verder ontwikkelen. Tracht door middel van het stellen van vragen de samenhang van het leven te doorgronden. Geef gehoor aan de antwoorden.

Affirmatie: Ik ben doelgericht, creatief en communicatief!

Jaargetal 3 helpt je:

 • betrekkingen en vriendschappen te onderhouden en gezellig te zijn,
 • je talenten en gaven te ontdekken,
 • seminars en workshops te bezoeken,
 • te leren wat het beste is voor jezelf, voor je lichaam, je familie en je medemensen,
 • bereid te zijn je schaduwzijden te erkennen en je eigen onvolkomenheden onder ogen te zien en te transformeren,
 • vrolijk, beweeglijk, grootmoedig en gelukkig te zijn,
 • veranderingen te verwelkomen,
 • te werken aan de relatie met je moeder,
 • je verwarde gevoelens te beheersen,
 • bij het proces van losmaken van afhankelijke relaties en negatieve verbindingen en het vinden van je ‘soulmate’.

Dit jaargetal kun je gebruiken om in januari een invulling maken waar je komend jaar aan wil gaan werken. Maar het kan nog persoonlijker. Een uitgebreide kompasreading kun je je altijd voor aanmelden. Lees hierover meer: klik hier

Met een persoonlijke reading kun je nog verder. Dit werkt als een kompas die jou je richting aangeeft met jouw persoonlijk jaargetal, een aantal persoonlijke boodschappen om te werken aan jouw doelen, inzichten, valkuilen en elementen.

Tot 15 januari kun je je voor een persoonlijke kompasreading aanmelden voor slechts € 20, – Klik op de button aanmelden en je krijgt van mij zo snel mogelijk een bericht.
Maar wacht wel even tot en met 3 januari a.s. Je kunt eerst meedoen met een loting want ik geef er 3 gratis weg.
Ga dan naar de post op mijn facebookpagina en zet je naam eronder of de naam voor degene die je het gunt.

aanmelden

 

 

En voor straks een hele fijne jaarwisseling.

812baa1e652940d49fe0a186d9105ac5
trek zelf een dagkaartje, dat kan ook

 

Afeelding: kaart uit het Universal Goddess Tarot — Wheel of Fortune

d4e4d7b44e6211e70402d51d94179375

Kerstverhaal

59a4e836a195e075a5a59cfc22c908deAls vervolg op mijn vorige blog over de kerstboom is hier een mooi kerstverhaal geschreven door Hans Christiaan Andersen in het oud Hollands hier verteld uit het oude sprookjesboek van mijn oma. En elk jaar ontroerd dit verhaal mij weer en wil dit met jullie delen.

Het Sparreboompje

IN het bosch stond een sparretje, o, zoo’n aardig klein boompje! Het had een goede plaats, zon en lucht zooveel het maar wou en om hem heen stonden een heeleboel groote kameraads, dennen en sparren; maar het sparretje had zoo’n erge haast om te groeien. Het dacht heelemaal niet aan de warme zon en aan de frissche lucht, en ’t gaf ook niets om de kinderen, die er liepen te babbelen als ze boschbessen en frambozen zochten.
Soms hadden ze een heel pannetje vol, of ook wel aardbeien aan een strootje geregen en dan gingen ze bij het boompje zitten en zeiden: ‘Och! wat is het aardig klein!’ En dat kon het boompje nu juist niet uitstaan.

Het volgende jaar was hij een heelen scheut langer, en een jaar daarna was er weer een bijgekomen; want bij een pijnboom kun je altijd tellen aan de scheuten hoeveel jaren hij gegroeid is.
‘Ach, was ik toch maar een groote boom zooals die anderen!’ zuchtte het sparretje, ‘dan kon ik mijn takken zoover uitbreiden en met mijn top de wijde wereld inkijken. De vogels zouden hun nesten bouwen tusschen mijn takken en als de wind er tegen aanblies zou ik net zoo voornaam kunnen knikken als de anderen!’
En het voelde den zonneschijn niet, en het lette niet op de vogels en op de roodgetinte wolkjes, die ’s morgens en ’s avonds er overheen zweefden.
Als het winter was en de sneeuw schitterend wit over alles lag uitgespreid, kwam er soms een haas en sprong recht over het boompje heen. – O, dat was verschrikkelijk! – Maar er gingen twee winters voorbij en toen de derde kwam was het boompje zoo gegroeid dat de haas er om heen moest loopen. O, groeien, groeien! groot en oud worden! dat was toch het eenige ware geluk, meende het boompje.

In het najaar kwamen altijd de houthakkers en velden eenige van de grootste boomen; dat gebeurde ieder jaar, en de jonge spar, die nu geheel volwassen was, zag het met angst aan; want de groote, prachtige boomen vielen met gekraak op den grond; de takken werden er afgehouwen, ze zagen er naakt en lang en smal uit; ze waren haast niet te herkennen. En dan werden ze op wagens gelegd en de paarden trokken ze voort, uit het bosch weg.
Waar zouden ze heengaan? Wat stond hen te wachten?

In het voorjaar, als de zwaluwen en de ooievaars kwamen, dan vroeg het boompje: ‘Weet je niet waar ze heengebracht zijn? Heb je ze nergens gezien?’
De zwaluwen wisten er niets van, maar de ooievaar keek bedenkelijk, knikte met zijn kop en zei: ‘Ja, ja, ik geloof het wel: ik ben een heeleboel nieuwe schepen tegen gekomen op mijn weg van Egypte; er waren prachtige masten op die schepen: het waren zeker de boomen wel, ze roken naar hars; ik moet je groeten van ze. O, wat zijn ze trotsch!’
‘Was ik toch maar groot genoeg om ook zoo over de zee te gaan! Wat is toch eigenlijk de zee; hoe ziet ze er uit?’
‘Ja, dat is zoo moeielijk uit te leggen,’ zei de ooievaar en toen ging hij weg.
‘Verheug je in je jeugd!’ zeiden de zonnestralen, ‘en in je groei en in je frissche, jonge leven!’
En de wind kuste het boompje, en de dauw weende over hem, maar dat begreep hij niet.

Als het tegen Kerstmis was, werden altijd heel jonge boomen geveld, soms waren ze niet eens zoo groot of zoo oud nog als het jonge sparretje, dat altijd zoo onrustig was en altijd weg wou. Die jonge boomen mochten hun takken houden; het waren ook altijd de allermooisten; ze werden op wagens gelegd en de paarden trokken ze weg uit het bosch.
‘Waar gaan ze toch heen?’ zei de spar, ‘ze zijn niet grooter dan ik, er was er een bij, die veel kleiner was; en waarom houden ze al hun takken, o, waar rijden ze toch naar toe?’
‘Dat weten wij! dat weten wij!’ sjilpten de muschjes. ‘Wij hebben in de stad door de ruiten gekeken! Wij weten waar ze naar toe gaan! O, ze komen tot de grootste pracht en heerlijkheid, die je maar denken kunt!
We hebben door de ramen gekeken en we hebben gezien, dat ze geplant werden midden in de warme kamer; en ze werden versierd met de heerlijkste dingen: vergulde appelen, koekjes, speelgoed en honderden lichtjes.
‘En dan -?’ vroeg de spar en al zijn takken beefden. ‘En dan? Wat gebeurt er dan?’
‘Ja, meer hebben wij niet gezien, maar het was prachtig!’
‘Misschien zal het mij wel zoo gaan!’ jubelde het boompje, ‘misschien heb ik daarom moeten wachten! Dat is nog beter dan over de zee te gaan. O, hoe verlang ik, hoe verlang ik! Was het toch maar Kerstmis! Ik ben nu hoog genoeg en strek mijn takken ver uit, zooals de anderen, die verleden jaar weggingen. O, was ik maar op dien wagen! was ik toch in die warme kamer, met al die pracht en heerlijkheid! en dan – ja, dan wordt het zeker nóg beter, nóg mooier, waarom zouden zij mij anders zoo versieren? Dan komt er zeker iets nóg mooiers, nóg heerlijkers! Maar wat? wat? O, ik verlang, ik verlang! Ik weet zelf niet meer wat ik voel!’
‘Wees blij, wees gelukkig!’ zeiden de lucht en de zonnestralen, ‘verheug je toch in je jonge leven en in de heerlijke buitenlucht!’
Maar dat deed het in ’t geheel niet; het groeide en groeide; het was groen, winter en zomer, mooi donkergroen; en de menschen, die er voorbijkwamen zeiden: ‘Wat is dát een mooie boom!’

En toen Kerstmis kwam werd hij het eerst van allen geveld. Diep ging de bijl door het merg; de boom viel met een zucht neer op den grond; hij voelde een pijn en een smart, hij kon heelemaal niet aan geluk denken: hij was bedroefd, dat hij weg zou moeten van zijn thuis, van de plek waar hij was opgeschoten en opgegroeid; hij wist dat hij nooit zijn oude kameraads meer zou terugzien en de lieve boschjes en bloemen om hem heen, ja, misschien niet eens de vogels. En het weggaan was ook niet prettig.
Hij werd pas zichzelf weer, toen hij werd uitgepakt met de andere boomen en een man hoorde zeggen: ‘Die is prachtig! wij hebben geen andere meer noodig!’
Toen kwamen er twee lakeien in volle statie en droegen de spar in een groote, mooie zaal. De muren waren met groote familieportretten behangen en bij de porceleinen kachel stonden Chineesche vazen met leeuwen op de deksels. Er waren schommelstoelen, met zijde, bekleede sofa’s en groote tafels vol boeken en speelgoed, voor wel honderdmaal honderd rijksdaalders – ten minste dat zeiden de kinderen. En de spar werd geplant in een groot vat met zand; maar niemand kon zien, dat het een vat was, want het werd met groen doek behangen en het stond op een mooi Smyrnaasch tapijt. De boom trilde: Wat zou er wel gebeuren! Dames en bedienden begonnen hem toen te versieren. Aan de takken hingen ze kleine netjes, die geknipt waren van gekleurd papier; ze waren allemaal gevuld met suikergoed: Vergulde appelen en noten hingen alsof zij er aan gegroeid waren, en meer dan honderd gekleurde lichtjes werden in de takken vastgezet, roode, witte en blauwe. Poppen die er als echte menschen uitzagen en zooals de boom ze nog nooit gezien had, zweefden in het groen, en boven, heel boven in den top werd een ster gezet van klatergoud. Het was alles wonderbaar prachtig.
‘Van avond,’ zeiden ze allemaal, ‘van avond, dan zal hij schitteren!’
‘O,’ dacht de boom, ‘was het toch maar avond! werden de lichtjes toch maar aangestoken! En wat zou er dan gebeuren? Zouden dan de boomen uit het bosch komen om mij te zien? Zouden de musschen tegen de ramen vliegen? Zou ik hier misschien vastgroeien en winter en zomer zoo versierd blijven staan?’
Hij kreeg eindelijk schorspijn, van verlangen, en schorspijn voor een boom is net zoo erg als hoofdpijn voor ons.
Nu werden de lichtjes opgestoken. O, wat een glans, wat een pracht! De boom beefde er van in al zijn takken, en daardoor kwam er brand, want een van de lichtjes raakte het groen.
‘Lieve hemel!’ riepen de dames en ze bluschten het gauw.

Nu durfde de boom niet eens meer beven; dat was verschrikkelijk! Hij was zoo bang om maar iets van al zijn pracht te verliezen; hij was verblind door zijn eigen glans. – Daar gingen de beide vleugeldeuren open, en een menigte kinderen kwam binnenstroomen alsof zij den boom wilden omverloopen; de groote menschen kwamen bedaard achteraan. De kinderen waren één oogenblik heelemaal stil, maar niet langer dan één oogenblik, toen jubelden ze weer, dat de zaal er van galmde; ze dansten om den boom en het eene geschenk na het andere werd er afgetrokken.
‘Wat doen ze nu?’ dacht de boom: ‘wat zal er gebeuren?’ De kaarsjes brandden op tot bijna aan de takken, toen werden ze allemaal uitgedoofd en de kinderen kregen verlof den boom te plunderen. O, wat vielen ze er op aan! het kraakte in al de takken; en als hij niet met de gouden ster aan de zoldering was vastgemaakt geweest, zou hij zeker omgevallen zijn.
De kinderen dansten rond met al hun prachtig speelgoed. Niemand lette op den boom behalve de oude kindermeid, die heel oplettend naar de takken keek; maar dat was alléén om te zien of er soms nog een vijg of een appel vergeten was.
‘Een verhaaltje, een verhaaltje!’ riepen de kinderen, en ze trokken een kleinen, dikken man naar den boom toe; hij ging er dadelijk onder zitten. ‘Want,’ zei hij, ‘dan zitten wij in het groen; en voor den boom is het misschien ook wel eens goed mee te luisteren: Maar ik vertel maar één verhaaltje. Wat moet het zijn: ‘Ivede Avede, of Klompe Dompe die van de trap viel en toch op den troon kwam en de Prinses kreeg?’
‘Ivede Avede!’ schreeuwden sommigen.
‘Klompe Dompe!’ riepen anderen: ’t was een geraas en getier om je ooren dicht te houden; alléén de spar stond heel stil en dacht bij zichzelf:
‘zou ik nu niet mee mogen doen? heb ik niets meer te zeggen?’ Maar hij hád meegedaan en gezegd wat hij te zeggen had.

De man vertelde van ‘Klompe Dompe, die van de trappen viel en toch op den troon kwam en de prinses kreeg.’ En de kinderen klapten in de handen en riepen: ‘Vertellen! vertellen!’ want ze wilden ook ‘Ivede Avede’ hebben en ze hadden alleen maar ‘Klompe Dompe’ gehad. Desparstond stil en in gedachten. Zoo iets hadden de vogels in het bosch nog nooit verteld. ‘Klompe Dompe viel van de trap en trouwde toch met de prinses!’ Ja, ja, zoo gaat het in de wereld toe! En hij dacht dat het allemaal waar gebeurd was omdat het zoo’n deftig heer was, die het verteld had. ‘Wie zal ’t zeggen, misschien val ik ook nog eens van de trap en trouw een prinses!’ En hij verheugde zich op den volgenden dag, dan zou hij wel weer opgesierd worden met lichten en speelgoed, goud en vruchten. ‘Morgen zal ik niet beven!’ dacht hij. ‘Ik zal mij alleen maar recht verheugen in al mijn glans en heerlijkheid. En morgen zal ik ook weer hooren van Klompe Dompe, en mogelijk ook wel van Ivede Avede. En de boom stond stil en in gedachten den heelen nacht.

’s Morgens kwamen de knecht en de meid binnen.
‘Nu begint de pracht weer!’ dacht de boom, maar zij sleepten hem uit de kamer en de trappen op naar den zolder, en daar zetten zij hem in een donkeren hoek waar nooit de zon scheen. ‘Wat zou dat beduiden?’ dacht hij, ‘wat moet ik hier nu doen? Wat zou ik hier nu weer te zien en te hooren krijgen?’ En hij heesch zich op tegen den muur tot hij recht stond en dacht en dacht! – En hij had er al den tijd voor, want dagen en nachten gingen voorbij, en er kwam niemand boven. En toen er eindelijk iemand kwam was het alleen maar om een paar zware kisten te bergen.
De boom stond heelemaal verstopt, men zou denken, dat hij glad vergeten was.
‘Nu is het winter buiten!’ dacht hij: ‘De grond is hard en met sneeuw bedekt; ze kunnen mij nu niet planten; daarom moet ik hier zeker bewaard worden tot het voorjaar.
‘Wat is dat goed bedacht! Wat zijn de menschen toch zorgzaam! – Was ’t hier nu maar niet zoo donker en zoo akelig eenzaam! – Niet eens een klein haasje! Dat was toch zoo gezellig buiten in het bosch als er sneeuw lag en er sprong een haas voorbij. Zelfs al sprong hij over mij heen; maar dat vond ik toen niet prettig. Hierboven is het toch verschrikkelijk eenzaam!’
‘Piep, piep,’ kwam het uit een hoek en er sloop een muisje voor den dag en toen kwam er nog eentje. Ze snuffelden om den boom en kropen tusschen de takken door.
‘Het is gruwelijk koud!’ zeiden de muisjes; ‘anders is ’t hier wel een heerlijk verblijf! Niet waar, ouwe spar?’
‘Ik ben in ’t geheel niet oud!’ zei de spar, ‘er zijn er een heele boel, die veel ouder zijn dan ik!’
‘Waar kom je vandaan?’ vroegen de muisjes, ‘en wat weet je te vertellen?’ Ze waren verbazend nieuwsgierig. ‘Vertel ons toch eens van die allerheerlijkste plaats van de wereld! Ben je dáár geweest? Ben je in de provisiekamer geweest, waar kazen op de planken liggen en hammen aan de zoldering hangen? Waar je danst op de kaarsen, en waar je mager ingaat en vet uitkomt.’
‘Daar weet ik niets van,’ zei de boom, ‘maar het bosch ken ik, waar de zon schijnt en de vogels zingen!’ en toen vertelde hij alles van zijn jeugd en de muisjes hadden nog nooit van zulke dingen gehoord, en ze luisterden heel aandachtig en zeiden:
‘O, wat heb je veel gezien! Wat ben je gelukkig geweest!’
‘Ik?’ zei de spar, en hij dacht er nog eens goed over na wat hij zelf verteld had; ‘ja, ’t was eigenlijk een heel prettige tijd!’ en toen vertelde hij van den Kerstavond, toen hij zoo mooi gemaakt was met kaarsjes en lekkers.
‘O,’ zeiden de muisjes, ‘wat bén je toch gelukkig geweest, ouwe spar!’
‘Ik ben zoo oud niet!’ zei de boom, ‘ik ben pas in dezen winter uit het bosch gekomen; ik ben in de kracht van mijn leven.’
‘Wat kun je toch mooi vertellen!’ zeiden de muisjes, en den volgenden nacht brachten zij vier andere muisjes mee, die den boom ook moesten hooren vertellen, en hoe meer hij vertelde, hoe beter hij het zich alles herinnerde en hij dacht: ‘het was toch een erg prettige tijd! maar het kan wel weer terug komen! Klompe Dompe viel van de trappen en kreeg toch een prinses; misschien krijg ik ook wel een prinses.’ En toen dacht de spar aan een klein allerliefst berkeboompje, dat in het bosch groeide, dat was voor hem zoo goed als een echte prinses.
‘Wie is Klompe Dompe?’ vroegen de muisjes. En toen vertelde de spar het heele sprookje, want hij herinnerde zich nog ieder woord er van en de muisjes hadden wel tot in den top van den boom willen springen zoo mooi vonden ze het. Den volgenden nacht kwamen er nog een heeleboel muizen bij en ’s Zondags zelfs twee ratten; maar die zeiden dat het heele verhaal eigenlijk niets waard was, en dat was jammer voor de muisjes, want die vonden er nu ook zooveel niet meer aan.
‘Ken je niets meer dan dat ééne sprookje?’ vroegen de ratten.
‘Neen, dát maar alleen: dat heb ik gehoord op mijn gelukkigsten avond, maar toen wist ik zelf niet hoe gelukkig ik was!’
‘’t Is een zeldzaam onnoozel verhaaltje! Ken je er geen met spek en vet en kaarsen er in, geen provisiekamer sprookjes?’
‘Neen!’ zei de boom.
‘Nu, dan gaan wij maar weg!’ zeiden de ratten en ze maakten rechtsomkeert.
De muisjes bleven eindelijk ook weg en toen zuchtte de boom: ‘Wat was het toch gezellig toen al die aardige muisjes om mij heen zaten te luisteren als ik vertelde! Nu is dat ook weer voorbij! – Maar ik zal wel oppassen, dat ik pleizier heb als ik hier weer van daan kom!’
Maar wanneer gebeurde dat! – Ja, dat was op een vroegen morgen, toen kwamen er menschen op zolder rommelen. De kisten werden verschoven en de boom werd uit zijn hoek gehaald; ze gooiden hem wel wat hard tegen den vloer, maar heel gauw daarna kwam er een knecht en sleepte hem naar de trap toe waar het wat lichter was.
‘Nu begint het leven weer!’ dacht de boom; hij voelde weer de frissche lucht, den eersten zonnestraal, en zoo kwam hij buiten op de plaats. Alles ging zoo gauw; hij vergat heelemaal op zichzelf te letten zóó veel was er om hem heen te zien. Aan het eind van de plaats was een tuin, en daar stond alles in bloei. Over het hekje hingen rozen, frisch en geurig, de linden bloeiden en de zwaluwen vlogen rond en zongen: ‘widewidewiet mijn man zal komen!’ maar den sparreboom meenden ze niet.
‘Nu zal ik leven!’ jubelde hij en hij spreidde zijn takken wijd uit: maar ze waren allemaal geel en verwelkt. Hij lag in een hoek tusschen onkruid en brandnetels. De gouden ster zat nog in den top en schitterde in de zon.
In den tuin speelden een paar vroolijke kinderen; ze hadden met Kerstmis om den boom gedanst. Een van de kleinsten liep er heen en trok de ster er af.
‘Kijk eens wat er nog aan dien leelijken ouden Kerstboom zit!’ zei hij, en hij trapte op de takken, dat zij onder zijn schoenen kraakten.

En de boom keek naar al de frissche kleurige bloemen in den tuin, en hij keek ook naar zich zelf en hij wenschte, dat hij maar in zijn donkeren hoek op zolder gebleven was; hij dacht aan zijn jeugd in ’t bosch, aan den vroolijken Kerstavond en aan de kleine muisjes, die zoo aandachtig geluisterd hadden naar de historie van Klompe Dompe.
‘Voorbij, voorbij!’ zuchtte de arme boom: ‘had ik toch maar mijn geluk gevoeld toen het tijd was! Voorbij, voorbij!’
Toen kwam er een knecht en hakte den boom in kleine blokjes. Er lag een heele stapel. Mooi vlamden ze op, onder den grooten brouwketel; en ze zuchtten, iedere zucht was als een schot; daarom kwamen de kinderen, die buiten speelden, binnenloopen, en gingen in het vuur zitten kijken en riepen: ‘pief, paf!’ Maar bij iederen knal, die eigenlijk een diepe zucht was, dacht de boom aan een zomerdag in ’t bosch, en aan een winternacht daar buiten als de sterren lichtten, hij dacht ook aan den Kerstavond en aan Klompe Dompe, het eenige sprookje, dat hij ooit gehoord had en vertellen kon – en toen was hij opgebrand.
De jongens speelden in den tuin en de jongste had de ster van goudpapier op zijn borst, die de boom op zijn mooisten avond gedragen had. Nu was dat uit, en de boom was uit, en de geschiedenis is ook uit: Uit, uit uit! zoo gaat het met alle geschiedenissen.

 

d4e4d7b44e6211e70402d51d94179375

De Kerstboom met Magie & Feng Shui

bomencollage

Een Magische Kerstboom- en wintergeurentip
Wat is de beste plaats voor de kerstboom volgens de Feng Shui begrippen. En is het een echte of nep boom.
Een echte naaldboom blijft groen in de winter en wordt gezien als het symbool van onsterfelijkheid.
Dennengeur geeft rust, vrede en ontspanning.
Bij een nep boom is dat iets anders, maar je kunt er wel een etherische olie den of zilverspar bij verdampen. De planten boodschap voor deze oliën zijn: “Kom tot rust en laat je niet gek maken”.
Zelf heb ik een kunstkerstboom in verband met onze huisdieren, want dennennaalden zijn giftig
Feng Shui gezien hoort de kerstboom bij het element hout (zuid oosten= overvloed). Het element hout wordt gevoed door het element water (noorden/carrière) Het element hout voedt weer het element vuur (zuiden=reputatie). Voor mij is de beste plek het zuiden, ook gezien de stekels. Dit zijn voor mij prikkels, af en toe een rode kerstbal vertegenwoordigt de kleur van het element vuur en het voelt goed. Daar gaat het vooral om! Het moet voor jou kloppen.
Wel is belangrijk dat de boom in je huis geen doorgang belemmert, want dan stagneert de energie.

Haal heerlijke geuren in huis

Ook geuren spelen in huis een grote rol, want die werken mee aan de sfeer. Ze doen iets met je. De energie in huis verandert in de goede zin.  Dan bedoel ik wel natuurlijke geuren van goede etherische oliën en géén chemische kant en klaar geuren die te koop zijn.

Goede mengsels voor nu kun je zelf maken en verdampen in een met water gevulde aromalamp.
Hier zijn wat receptjes:

 • Ontspanning
  4 dr Lavendel-. 4 dr rozenhout-, 4 dr geraniumolie
 • Boswandeling
  4 dr zilverspar-, 4 dr pijnboom-, 2 druppels cerderhoutolie
 • Winterstemming
  5 dr sinaasappel-, 3 dr kaneel-, 1 dr vanilleolie

Meer leren om van je huis een thuis te maken?

Vele elementen uit mijn studie Feng Shui vanaf 1993 met haar vele vormscholen ben ik veel gaan integreren in mijn eigen Magie & Feng Shui, met een beetje heksenkunde en veel symboliek inclusief nuchtere benadering met heel veel voelen wat iedereen kan leren. Aangevuld met interieurstyling en kleurentherapie kun je van je huis een thuis maken en de plekken inrichten die voor jou kloppen. Het gaat erom dat de positieve energie door je huis blijft stromen.
 
lees meer:
https://asteriacoaching.nl/godinnen/je-huis-hestia/magie-feng-shui/
Op 1 februari is er een cursus waarmee je voortaanzelf met je huis aan de slag kunt. Lees meer
https://asteriacoaching.nl/activiteit/hestia-cursus/