Inspiraties

“Heksen” in de Randstad.

Voel jij je aangetrokken tot de natuur, krijg je heldere ingevingen of heb je helende kwaliteiten?
Maak je zelf al intuïtief kruidenmengsels of verzorg je rituelen voor jezelf en anderen?
Dan wordt er al snel gezegd: “Je bent een Heks”.
Een benaming die je met trots mag dragen, maar helaas nog steeds bij velen een smet op ligt.
En de heks in jou wilt verder, maar hoe. Je hebt geen tuin om je kruiden te verbouwen of een aparte ruimte om je rituelen te doen. Je woont midden in een woonwijk op 1 hoog met een balkon van 1 x 1 m2 . Hoe dan?

Wat is heks zijn?
Voor mij is heks een heel krachtige spirituele energie, die in een persoon resoneert met de kwaliteiten die bij een persoon past. Een oeroude wijsheid, een gave met een missie. Die met magie vanuit haar/zijn hart werkt met beide voeten op de grond en met de juiste intentie.
Zo heb ik het geleerd uit de lijn van mijn voormoeders.

Open staan voor alles wat mogelijk is. Andere denkwijze hebben en geen hokjes. Iedereen heeft een gave. Als kind maakte ik al kennis om anders te denken. Dit voorrecht had ik half jaren 50. Ik leerde op mijn 10de jaar met waarzeggerskaarten te werken, het ‘zicht’, kruidenmiddelen te maken voor schoonheidsverzorging, engelen aanroepen en doden te begeleiden en nog veel meer uit de traditionele hekserij. Later heb ik veel bijgeleerd en eigen gemaakt.
Maar er was ook een andere kant. Mijn oma en ik werden veel gemeden.
In de jaren ’70 vorige eeuw kreeg je meer verandering en “het alternatief” werd populair. Het woord heks is nog steeds een label met taboe.
Het voordeel nu is dat er door veel mooie en bekende media heksen in Nederland ruimte hebben gekregen. Heksen zijn zichtbaar geworden, maar dat kan nog steeds beter

Als Crone, de ervaren heks in mij, werk ik nog steeds met licht en donker, dus lichtwerk en rouwbegeleiding. Ik gebruik daarbij kleur, weerkaatsing van het licht, en kaartlegkunde. Hierin geef ik als Helpende Heks Omtover consulten en Individuele Magische lessen om deze oude mooie kennis niet verloren te laten gaan. Kleurentrainingen zijn alleen nog op afspraak.
Daarnaast hebben we een kleine Coven om bij te blijven en onze seizoensfeesten vieren.

Voor mij is belangrijk: liefde voor de natuur, kracht en magie uit de woorden en helder zicht door luisteren naar je intuïtie.
En vooral de wet van aantrekking, de kracht van dankbaarheid en de pracht van de Godin, die dit voor mij mogelijk maakt.

Hoe je een magisch leven in de stad kunt leiden:

  1. Werk met wat je in je omgeving tegenkomt.

Steden kunnen een schatkamer zijn voor het goed getrainde oog. Let op onkruid waarvan je weet dat je het in je magie kunt gebruiken, bloemen, veren van lokale vogels, mooie pakjes of potten die je misschien opnieuw kunt gebruiken. Ook in steden worden allerlei dingen achtergelaten en zelfs als iets niet zomaar rondslingert, geven veel plaatsen je graag allerlei spullen gratis of bijna gratis. Denk aan houten wijnkisten, kringloopverkopen, projectresten en meer.

  1. Leer hoe je je magie kunt aanpassen voor een kleinere ruimte.

Wonen in een stedelijk gebied betekent vaak wonen in een kleine ruimte. Weet je waar deze heks geen ruimte voor heeft? Een ketel, een bezem, een groot altaar of een enorme verzameling rituele voorwerpen. In plaats daarvan moet je het doen met de ruimte en de hulpmiddelen die je hebt. Creëer altaren op planken of misschien zelfs gewoon als wandkleed. Haal het meeste uit vensterbanken, kastplanken en, als je echt geluk hebt, je balkon.

  1. Verander je alledaagse voorwerpen in magische voorwerpen.

Deze is vrij eenvoudig. Als het iets is dat je al bezit en regelmatig gebruikt, kun je er waarschijnlijk magie mee doen. Verander je slow cooker in een ketel, gebruik schoolspullen om sigils te maken, charmeer je sieraden, gooi magie op je make-up en gebruik je koptelefoon om naar meditaties en heksenmuziek te luisteren terwijl je onderweg bent.

  1. Creëer je eigen groene ruimte.

Als je meer groene ruimte nodig hebt, wordt het tijd om uit te zoeken hoe je die zelf kunt creëren.
Maak een kring van planten in je woonruimte als meditatie plek. Als een Grove.

Als je een balkon hebt, kun je helemaal losgaan met containertuinen. Dan is het geen probleem om je kruiden te verbouwen. Hergebruik plastic containers, houten kisten, pallets, canvaszakken, potten, alles wat je maar kunt pakken dat vuil vasthoudt en niet te snel uitdroogt.
Als je geen balkon hebt, kijk dan eens in bloembakken. Onderzoek wat je binnen kunt laten groeien en zet hangende plantenbakken in je woonkamer. Als je huis niet veel natuurlijk licht krijgt, overweeg dan om planten met weinig licht te kiezen of te investeren in een kleine kweeklamp.
En kleine planten in de vensterbanktuinen kunnen echt helpen: zoals citroengras, rozemarijn, munt, aloë, slangenplant, wortels, bieten, sjalotten, sla, spinazie, knoflook, bieslook, peterselie, oregano, tijm en goudsbloem.

Nog wat eenvoudige tips van mij voor stadsheksen en vooral degene die in een appartement wonen:

  • Als je geen wierook kunt branden i.v.m. overlast, maak dan je spuitbare wierook, een verstuifflesje met een laagje alcohol. Ik gebruik jonge jenever met een paar druppels etherische olie mengen en aanvullen met mineraalwater, in de lucht te spuiten om als wierook te werken
  • Vul een pot of glas met gewoon water en bewaar het op balkon om het op te laden met de wind, geluid en de geur van de regen buiten. Werkt als regen en stormwater.
  • Zeezout vermengd met regen-/stormwater kan een uitstekende vervanger zijn voor zeewater.
  • Maak maanwater in je vensterbanken. Gebruik het voor reiniging, schoonheid, waarzeggerij, helderheid, bescherming en zuivering
  • Nog meer watervervangers: als je geen sneeuw kunt verzamelen, is gemalen ijs uit je vriezer voldoende.
  • Bescherm of beveilig je appartement: spuit maanwater, zout water of spuitbare wierook je appartement, plaats tekens onder de deurmat, meubels, in kasten, enz.; plaats kristallen verborgen of open, veeg het stof richting deur of ramen naar buiten.
  • Glow in the dark-sterren op je plafond kunnen net zo goed werken voor visualisatie en bij meditatie. Vaak zijn de sterren in het echt heel moeilijk te zien.
  • Als je om wat voor reden dan ook een kaars moet branden neem dan kleine kaarsen of verjaardagkaarsen. Ze smelten snel en creëren niet veel rook of rokerige geur
  • Open je raam zodat de wind en lucht van buiten je kunnen helpen energie te krijgen en negatieve energieën binnenin te verwijderen.
  • Leuke plekken om sigils te plaatsen: onder meubels, in zeep gesneden, op shampooflessen, op je make-up, in telefoonhoesjes, in schoenen, onder verband, ingenaaid in kussenslopen en dekens, achter foto’s in lijstjes, sleutels en sleutelhangers, achter spiegels of in medicijnkastjes, op medicijnflessen en waterflessen.
  • Droommagie is een andere vriend van de stadsheks! Gebruik kristallen, sigils, kruiden, enz. in de buurt van je bed voordat je gaat slapen, drink wat kamille, koop een droomdagboek, bewaar het en een pen bij je in de buurt. Schrijf ’s ochtends je dromen op, je gedachten, hoe je je voelt (moe, verfrist, duizelig, enz.) en interpreteer ze.
  • Thee- en koffiemagie is geweldig, maak je eigen theemelanges met de kruiden die jij lekker vindt. Of koop gewoon eenvoudige groene of zwarte thee en voeg suiker, melk, enz. toe, afhankelijk van je bedoelingen
  • Slowcooker magie. Ook wel crock-pot genoemd, de Moderne Ketel: brouw en kook er de hele dag mee, vul je appartement met de geur van de kruiden en het voedsel om het te vullen met de energieën waarmee ze corresponderen en je krijgt een heerlijke maaltijd om bij thuis te komen!
  • Spreukenboeken en grimoires zijn krachtige hulpmiddelen: Gebruik een notitieboekje of ordner voor een leuke grimoire en versier deze aan de binnenkant zoveel je wilt. Print foto’s uit van de natuur, dieren, planeten, sterren, plaatsen, kristallen, enz. die je niet kunt openen/betalen en gebruik ze in jouw handwerk.
  • Betover en laad je potten, pannen, koekenpannen en ander kookgerei op om elke maaltijd magisch te maken
  • Wandelingen maken. Ook al is het een stad, er is nog steeds natuur. Duiven die rondvliegen, bloemen in potten buiten de winkels, gras dat groeit in de voortuinen, etc. Geniet ervan, ook al is het niet een wild, uitgestrekt bos waar je nog steeds verbinding kunt maken met de lokale natuur.
  • Ruim zwerfvuil of afval op dat je buiten ziet, in de stad zien we het allemaal. De natuurlijke wereld om je heen zal het waarderen dat je helpt. Neem een tas mee als je gaat wandelen of reizen en vul deze met wikkels die je op de grond ziet liggen.

De meeste tips komen in de individuele opleiding voorbij, die nog meer gericht is op jouw persoonlijke heks energie. Lees meer bij Kus de Heks in je wakker (link)

Bron: Avery en Pythia

Rouw

Betekenisvol verlies

RouwAsteriaCoaching

Vandaag gaat mijn blog over Rouw, om maar met de deur in huis te vallen.

Mijn aanbod op Asteria Coaching is vooral ontstaan vanuit mijn kennis uit overlevering en levenservaring. Ik ben natuurlijk al een Crone. Er is dus al het nodige voorbijgekomen.
Uiteraard gebruik ik daar de kennis vanuit mijn opleidingen bij om het e.e.a. goed te laten verlopen zoals o.a. coaching en counseling, lees meer over mijn opleidingen hier.
In mijn cursussen en consulten word ik bijgestaan door de Godinnen. Zo help ik bij persoonlijke ontwikkeling waarbij je zelf aan je spirituele ontwikkeling, je intuïtie, je gezondheid, je woonomgeving en je uitstraling werkt. Als medium krijg ik er ook persoonlijke informatie bij.

Er komt natuurlijk een donkere tijd in je leven dat je mag loslaten of dat het beter is voor je om los te laten, hangt ervan af waarover het gaat. Dan is er onoverkomelijk een tijd van rouw. Dat kan ontstaan na het overlijden van een dierbare, maar ook na een burn-out, ziekte, echtscheiding – of die nu in goed overleg of in vijandige sfeer verliep –, doordat je geen kinderen kunt krijgen, het verlies van je jeugd, gemiste kansen in het leven, de overgang, ontslag, zelfs een mooi project dat niet door kon gaan, kan je in de rouw brengen.
Deze vormen van rouw heb ik zelf meegemaakt. Velen dierbaren zijn niet meer hier.

Ik werd geboren tijdens rouw. Mijn opa stierf een paar uur voordat ik geboren werd. Mijn vader stierf niet lang erna met gevolgen van een niet goede verwerking, mijn oma’s, broer en nog vele anderen.
Er zit rouwcounseling in mijn opleiding en ik ben nu zover om zelf met mijn kennis anderen vooruit te helpen.
Dit onderdeel over Rouw hoort toch ook bij mijn aanbod. Waarom dan nu pas?

Nou, het begon zo.
Vorig jaar op Moederdag overleed mijn moeder ’s avonds om 21.00 uur precies
Met mijn verdriet, natuurlijk nog steeds, volgde er een rollercoaster van negatieve gebeurtenissen. In die tijd stierf ook mijn geliefde huisdier.
Mijn rouwproces werd hierdoor bemoeilijkt. Ik werd erg ziek. Niet alleen de persoon sterft, maar ook alles er omheen. Ik besloot bij de huisarts een verwijzing te vragen voor hulp bij rouwverwerking.
Dat kon, maar jammer genoeg kon ik pas na 2 maanden bij iemand terecht. Intussen ben ik zelf aan de slag gegaan met mijn ooit opgedane kennis.
Ik keek er echt naar uit om met een deskundige aan de slag te gaan.

Mijn rouwconsult in het kort.
Er zat een jonge vrouw achter het bureau regelmatig geeuwend mij aan te spreken met: enne, heee … Ik voelde me niet serieus genomen. Haar zoontje had niet geslapen. Net afgestudeerd en totaal geen ervaring. Dit merkte ik aan de vragen die ze stelde, basislesstof. Ze vroeg wat ik al zelf had gedaan en daaruit trok ze de conclusie dat ik goed bezig was. Het kwam erop neer dat ik zo goed als klaar was met mijn rouwproces en wat kwam ik eigenlijk hier nog doen. Ik moest maar zo doorgaan. Toen vroeg ik of er niet iets van creatieve therapie is dat ik kan volgen (geef ik namelijk zelf ook en ik vis graag). Ik hoorde van iemand dat dit goed werkt bij rouwverwerking. Dat vond ze dus helemaal een goed idee en dat ik even naar Action kon gaan en een paar stiften kon kopen om lekker te kleuren. Nee, ik hoefde geen volgende afspraak en ging totaal verward naar buiten.

Toen dacht ik, ik kan mensen veel beter helpen met mijn ervaring en kennis.
Er is hierin een workshop, klik hier, of persoonlijk consult, klik hier..

Het belangrijkste vind ik:

Een woord van troost, een arm om je schouder en een luisterend oor is vaak genoeg en kan de juiste zorg zijn.

Maar er zijn natuurlijk ook de nodige handreikingen.

Keltische Kat

De legende van de Keltische kat

In de Keltische mythologie is de kat een beest dat zowel wordt aanbeden als veracht. Degenen die op zoek waren naar buitenaardse vermogens zochten hem, maar niet op een vriendelijke of medelevende manier. Voor degenen die bang waren voor bovennatuurlijke krachten waarvan men dacht dat ze buiten de kerk bestonden, was de kat een teken dat de hand van de duivel nabij was. Dit idee zou uiteindelijk zo wijdverbreid worden dat alleen het bezit van een kat als buitengewoon gevaarlijk zou worden beschouwd.

In de Keltische folklore is er een magisch stel katten of ” sprookjeskatten “. In Schotland staan ze bekend als de cait sith. In Ierland worden ze cait sidhe genoemd. De cait sidhe is een mythisch sprookjeswezen in de Schotse en Ierse folklore. Of het nu Gaelic of Scotch Gaelic is, ze worden allebei uitgesproken als “caught shee”. De cait sidhe zijn geen gewone katachtigen, ze worden beschouwd als feeën, zelfs heksen, en als spirituele wezens die slechts de vorm van een kat aannemen. Degenen die ze hebben gezien, beschrijven ze als ongewoon groot, allemaal zwarte katten met een witte vlek op hun borst. Over het algemeen de cait sidhe wordt als angstaanjagend beschouwd en werd door Keltische krijgers als symbool gebruikt.

In de Keltische mythologie is de kat een wezen dat zowel wordt vereerd als gevreesd. Degenen die geïnteresseerd waren in het verwerven van talenten uit andere werelden zochten hem, maar ze schuwden het niet om er hard over te zijn. Mensen die niet geloofden in het bestaan van machten buiten de kerk interpreteerden de aanwezigheid van de kat als een teken dat de duivel naderde.

Wordt aangenomen dat zwarte katten geluk brengen in Ierland?

Vanwege de wijdverbreide overtuiging dat het zien van een zwarte kat ongunstige gebeurtenissen of moeilijke tijden voorspelt, kan het zijn dat je humeur slechter wordt als je aan deze katachtigen denkt. In Ierland is er echter een bepaalde zwarte kat, bekend als de Lucky Black Bog Cat, waarvan wordt gedacht dat deze geluk, rijkdom en geluk brengt aan iedereen waarmee hij in contact komt.

De gelukkige zwarte moeraskat

Er wordt verteld dat een mysterieus wezen dat bekend staat als de Bog Cat vroeger langs de oevers van Lough Neagh zwierf en zich voedde met alles wat het kon vinden om te eten, inclusief verschillende insecten, kleine dieren en andere soortgelijke dingen. De moeraskat wordt verondersteld enorme welvaart en geluk te brengen aan mensen die het geluk hebben erover te struikelen, wat in schril contrast staat met de verouderde en eenvoudigweg beledigende opvattingen die we tegenwoordig hebben over zwarte katten in deze samenleving. Het is sluw, snel en vooral enorm groot. Verder is er niet veel bekend over de mythologie of hoe deze is ontstaan.

Keltische astrologie

Ben jij geboren tussen 21 januari – 17 februari, dan is jouw Keltisch sterrenbeeld een Kat

Betekenissen, eigenschappen, persoonlijkheid en compatibiliteit

Mensen geboren onder het Keltische sterrenbeeld de kat hebben een fijne geest. Je intelligentie en humor dienen om de mensen om je heen te charmeren, te intrigeren en soms te verwarren. Er is heel weinig dat een kat uit balans brengt. Op je voeten landen? Zeker weten!
Zoals met de meeste Pussycats hou je van aandacht op jouw voorwaarden. Als je alleen tijd wilt, kan niemand je vinden. En wanneer de omgeving onaangenaam wordt, haalt je snelle beweging je ver uit de schijnwerpers totdat je klaar bent om opnieuw deel te nemen.

Als dit je Keltische geboorteteken is, hou je van een beetje kattenkwaad in je leven. Dit gebeurt niet met boosaardigheid, maar eerder met speelse vrolijkheid. Je houdt ervan om verrassingen op te zetten en ze te zien ontvouwen. Als er glimmend lint bij betrokken is, is dat nog beter, maar dan zou je er zelf in kunnen wikkelen.

Katten zijn zo psychisch bewust dat ze mensen soms nerveus maken. Je snorharen trillen als er iets aan de hand is, of het nu goed of kwaadaardig is. Je beantwoordt vragen van mensen nog voordat ze deze stellen, en kunt situaties vanuit verschillende perspectieven bekijken voordat je een conclusie trekt. Observeren is in feite een hobby in je leven. Je vindt het heerlijk om informatie te verzamelen en die voor het juiste moment in je zak te stoppen, vooral als het betekent dat je een vriend in nood moet helpen.

Katten drukken zich vocaal en via lichaamstaal uit. Niemand hoeft zich zorgen te maken dat u zich afvraagt wat u bezighoudt, tenzij u besluit iets geheim te houden. In Keltische verhalen bewaakten katten immers vaak de poort naar de Andere of Onderwereld. Hier blijven ze mysterieus en stil, wachtend op nieuwkomers en houden ze hun begrip dicht bij de borst.
In een wereld die vaak niet verder wil kijken dan de concrete werkelijkheid, kunnen kattenmensen verkeerd begrepen worden. Ze komen over als esoterische zieners, enigszins grillig en onvoorspelbaar. Onorthodox zijn is voor Cat vanzelfsprekend, samen met een stevige dosis creativiteit en stoeien.

Het Celtic Cat-teken is er een die spreekt van illusie. Katten kunnen niet tot dwaasheid worden misleid. Ze wantrouwen onwetendheid en hebben geen zin om te flirten met valse dogma’s. Katten inspireren ons om onze innerlijke stem te vertrouwen in plaats van de waarschuwingen te negeren. Het is van binnen dat Cat de persoonlijke waarheid ontdekt.
Het is interessant om op te merken dat de Keltische Lore de kat vaak afbeeldt als onderdeel van de sprookjeswereld – woest en beschermend, omringd door magie. Wanneer Cat zich bedreigd voelt, wees dan voorbereid op een gebogen rug en moordende klauwen. Hoewel kattenmensen niet van vechten houden, zullen ze dat wel doen als ze in het nauw worden gedreven en het zal niet mooi zijn.

De Keltische mythologie verbindt Cat met de godin Ceridwen, die wijsheid en betovering belichaamt, en baarde de wonderbaarlijke bard Taliesin. Ceridwen hield toezicht op een ketel van inspiratie, waarvan een deel op Cat-mensen is gespat en zich op verrassende manieren manifesteert. Kattenmensen kunnen ook berichten van de godin naar de alledaagse wereld brengen, dus let op dat spinnen.

Het heilige kristal geassocieerd met degenen die geboren zijn onder het teken van de kat is amethist. Deze levendige paarse steen opent het derde oogchakra, wat veel verklaart over de paranormale gaven van de kat. Amethist wordt ook geassocieerd met een scherpe geest en hoge intelligentie, waar onze kattenmensen algemeen bekend om staan.

De bloem voor het Celtic Cat-teken is Violet. Het is niet verrassend dat dit mooie kleine ding een rol speelt in de sprookjestraditie. Nogmaals, dit illustreert de sterke banden tussen Cat-mensen en de wereld van Deva’s en Spirits. Heb je je ooit afgevraagd wat je kat midden in de nacht laat zien? Nu weet je wat dat “niets” kan zijn!

Het teken van de kat is verbazingwekkend analytisch. Hoewel je misschien denkt dat deze persoon in een opwelling handelt (en soms doen ze dat), is er toch ergens een denkproces bij betrokken. Kattenmensen hebben geen behoefte aan aandacht, maar ze kunnen ongelooflijk liefdevol en gevoelig zijn. Hun charme is bijna onweerstaanbaar. Een van de beste eigenschappen van kattenmensen is zeggen wat ze bedoelen en menen wat ze zeggen. Er bestaat nooit twijfel over een eerlijke mening, zelfs niet als die de kern van een zaak raakt.

Keltische volksverhalen vertellen ons dat mensen kattenkruid zouden gebruiken om katten weg te lokken van lichamen. Dit kwam voort uit de overtuiging dat de grote Cat Spirit dode zielen kon opeisen. Een ander geschenk aan Cats was de schotel met melk, die ervoor zorgde dat Cat Spirit de koeien gezond zou houden.

Wat dit ons over onze katten vertelt, is dat er manieren zijn om in haar gunst te komen, vooral door aromatische of smakelijke lekkernijen.
Het lijdt geen twijfel dat kat een speciale plaats innam in de Keltische ziel. Kat wordt gezien als een fijne metgezel. Deze mensen zijn onopvallend, diepgaand en doordrenkt van magie. Van druïde priesteressen werd gezegd dat ze een speciaal soort kattenmedicijn hadden dat hen hielp om andere rijken te bereiken, die die kattenmensen van nature zien.

bron: beautifulsouls, Pythia

Gepubliceerd in Blog

Reis door de Heilige Nachten

Vandaag is het volle maan en doe ik mijn voorbereidingen voor de winterzonnewende en mijn reis door de heilige nachten.
Eerder heb ik hierover workshops gegeven en nu deel ik hier om jou te inspireren.
Reis je met mij mee?

Winterzonnewende en de Heilige Nachten

De winterzonnewende is de donkerste nacht van het jaar. Het is de dag dat het licht herboren wordt. Oorspronkelijk werd op deze dag de geboorte van de terugkerende zon gevierd. Meer hierover lezen: klik op de afbeelding bovenaan.

Met de winterzonnewende stappen we de magische cirkel van de heilige nachten binnen. In sommige culturen en tradities is dit de eerste heilige nacht. In andere, die ook bij ons vaker voorkomen, begint de eerste heilige nacht op kerstavond. Deze nachten duren tot 6 januari.
Sluit jouw magisch werk in de 13de nacht af en vier het met een traditionele Twelfth night cake of driekoningenbrood. De recepten links staan hier onderaan.

Voorbereiding.

Om jouw heilige nachten reis te maken:

  • Installeer je heilige plek in huis op een rustige plek.
  • Bouw een heilige nachten altaar,
  • Leg jouw lievelingswierook klaar. Voel zelf wat erbij past. Natuurlijk kun je ook een mengsel van 3 of 9 verschillende harsen en kruiden maken en op een kooltje branden.
  • Zo ook de kleuren van je kaarsen op jouw altaar. Zelf gebruik ik zilver en indigo en in plaats van wierook zalf ik de kaarsen met mijn Yule mengsel van etherische oliën.
  • Een keteltje of vuurvast schaaltje om te verbranden.
  • Werk in je cirkel of Grove
  • En leg een mooi boekje of schrift klaar, waarin je jouw heilige nachten en ervaringen in kunt schrijven en tekenen.
    Schrijf je inspiraties, doelen of voornemens voor het komende jaar op in de 13 heilige nachten. Ga deze nachten bezinnen en bezielen met kleurpotloden, plakplaatjes, foto’s. Maak je eigen zielscollage in jouw boek. Dit geeft een mooie bijdrage aan je persoonlijke spirituele ontwikkeling.

Hoe ga je te werk?

Schrijf elke nacht (dag is ook goed) in het boekje waaraan je zou willen werken.
Een nacht is een maand. Thema’s voor de komende 12 maanden zouden kunnen zijn: 1 innerlijke vernieuwing, 2 grote schoonmaak, 3 zaaien, 4 opstarten, 5 waarnemen, 6 ontplooien, 7 je kracht, 8 je rijping, 9 kwaliteit, 10 balans, 11 transformatie, 12 je licht. Geef er je eigen invulling aan.

Mediteer hierop en werk de volgende dag uit.
Volgens Steiner is de kersttijd een gunstige tijd voor meditatiewerk en het is een gunstige tijd om een ‘luisterend leven te leiden’: innerlijk stil en ontvankelijk te worden en nieuwsgierig wat deze tijd van de heilige nachten je te bieden heeft.

Vul dit aan met het 13 wensen ritueel.

Het magisch 13 wensen ritueel.

De heilige of rauh nachten is de tijd van rituelen. Met dit ritueel schrijf je je richting voor het nieuwe jaar.
Twaalf wensen, in de vorm van verbranding, worden aan het universum gegeven met het verzoek om vervulling.
Er blijft één wens over: het lot heeft jou in gedachten om die te vervullen.
De energie tussen de winterzonnewende (21 december) en kerstavond is de juiste om de zorgvuldig overwogen wensen op 13 kleine stukjes papier te schrijven.

  • Formuleer je wensen kort en nauwkeurig.
  • Schrijf positief in de tegenwoordige tijd, alsof de wens al in vervulling is gegaan. Schrijf bijv. “Ik ben gezond.” En niet “ik wens mezelf gezondheid.” of “Ik wil niet meer ziek zijn.”
  • Wens alleen voor jou – niet voor anderen.
  • Stel jezelf voor in de situatie van vervulling – leef dit moment met elke cel in je lichaam.

Ga verstandig om met je verlangens. Neem je verantwoordelijk voor elke wens.
Vouw de 13 verlanglijstjes zo en stop ze in een zak of in een mooie doos.

Jouw ritueel

Elke heilige nacht, beginnend in de nacht van 24 december, indien mogelijk wanneer het donker of het licht op zijn minst zwak is, ga naar buiten en

  • trek een van de stukjes papier uit de zak of doos.
  • Je geeft het over aan de spirituele wereld door het ongeopend te verbranden (in een vuurvaste schaal).
    Kijk niet welke wens het is … hogere krachten zullen er de komende maanden voor zorgen.
  • Kijk hoe het briefje in rook opgaat. Blijf heel stil en let op wat er in je hoofd en hart beweegt. Misschien wil je het hier later in je dagelijkse aantekeningen onder woorden brengen.
  • Geef de as aan de aarde en bedank ten slotte de elementen voor hun steun.

Je zult zien dat de afzonderlijke stukjes papier heel verschillend branden. Sommige ontbranden bijna vanzelf en branden heel snel. Anderen daarentegen zijn echt “koppig” … vallen naar beneden, de wind blaast ze weg, de lucifer breekt of de vlam gaat steeds uit … Blijf branden en zorg ervoor dat alles opbrandt. Het is natuurlijk verleidelijk om te zien wat weerstand biedt, maar we kunnen erop vertrouwen dat alles precies zal gebeuren zoals het het beste is voor ons en onze ontwikkeling!

Doe dit nu twaalf keer. Op 6 januari, de dag van de Drie Koningen, open je het allerlaatste vel papier uit je doos.
Steek een wierook aan en bereid je voor op een heel bijzonder moment.
Haal het er plechtig uit en vouw het papier open. En lees dan de wens waar je om vraagt.  Dit is het thema voor het nieuwe jaar dat net begint.

Je kunt de wensen ook op laurierblaadjes schrijven en in papier wikkelen om te verbranden. Laurier is een magische plant, waarmee men de diepste krachten en rituelen ondersteunt.

Vier het leven!

Vier je magisch werk tot slot met een twelfth night cake van Mary Berry of traditionele driekoningen brood van Heel Holland bakt winnaar Rutger

Wat is driekoningenbrood?
Driekoningen is het eerste feest na nieuwjaar, op 6 januari. Het is de dertiende dag na kerst..
Het Driekoningenbrood heeft een oud Romeinse oorsprong en werd in relatie gebracht met vruchtbaarheid en de verwachting van de komst van de lente en nieuw leven, gesymboliseerd door de boon. Via Frankrijk en Engeland is het in Nederland bekend vanaf ongeveer de 13e eeuw.

Hier zijn originele links met recepten

https://www.bbc.co.uk/food/recipes/twelfth_night_cake_53367
https://rutgerbakt.nl/bladerdeeg-recepten/driekoningentaart-recept/

Ik wens je mooie magische nachten en een fantastisch 2022

Keltische maan(d): Wijnrankmaan

De maanmaand van de wijnrank geeft je de kans je plannen uit te voeren voordat de winter begint.
Deze maan duurt van 2 tot 30 september, waarin nieuwe man op 7 september en we vieren Mabon of Alban Elfed met volle maan op 21 september.

De herfstevening, waarop dag en nacht even lang zijn, vindt plaats in de maand van de Wijnrankmaan. De herfstevening geeft energie voor de donkere helft van het jaar.
Het is het moment waarop je moet samenwerken met anderen. Dit geeft goede inzichten. Contacten gesloten onder de Wijnrankmaan komen de maanden erna van pas.

Werk deze maand oplossingsgericht: doe een vredesbetovering om een ruzie bij te leggen of gebruik welvaartsmagie om steun te krijgen bij het betalen van rekeningen en schulden. Profiteer van de energie-uitbarsting van de natuur met zijn schitterende herfsttinten en rond projecten af die je eerder bent begonnen.
Investeer in je gezondheid: eet veel vitamine C om verkoudheden te verjagen en drink kruidendrankjes om je energie op peil te houden.

De maand van de Wijnrankmaan is een keerpunt: de dagen worden korter dan de nachten.

Vruchtbaarheid en Concentratie

De wijnrank is de enige uitheemse plant van de Keltische Boomkalender. Hij werd in het bronzen tijdperk veel afgebeeld. De wijnrank werd meegenomen door migranten uit Zuid-Europa.
De Engelse term ‘vine’ (wijnrank) komt van het Keltische ‘viere’, ofwel ‘kronkelen’. Dit staat voor spirituele ontwikkeling.
In het koude noorden verving de bramenstruik de wijnrank. Beide fruit- soorten worden in geld- betoveringen gebruikt.

In het oude Rome moesten afbeeldingen van druiventrossen op tuin muren vruchtbaarheid in huis brengen. Het eten van druiven en bramen sterkt het geheugen en de concentratie.

Wijnrank maanmagie
In de maand van de Wijnrankmaan kunt je verstoorde verhoudingen verbeteren en welvaart en vruchtbaarheid in je leven brengen. De beschreven betoveringen is slechts een algemeen voorbeeld. In mijn cursussen leer je specifiek magie toepassen.

Herfstmagie
Met de volgende betoveringen en amuletten houdt je contact met de magische kracht van het seizoen.

  • Grijp een vallend blad en doe een wens.
  • Drink bij vollemaan een glas rode wijn met een druivenpit erin, om rijkdom aan te trekken.

Herfstevening Vredesbetovering

Met deze betovering herstelt je relatie- problemen en lost je slepende conflicten op.

Je hebt nodig::

  • een witte kaars
  • een wit lint
  • pen en papier
  1. Pak de kaars en zeg: “Ik wijd deze kaars aan vrede.”
  2. Schrijf de oorzaken van het conflict op.
  3. Ontsteek de kaars en stuur je liefde naar de ander.
  4. Verbrand het papier en zeg: “Voor de vrede laat ik het los.”
  5. Steek elke nacht de kaars even aan en denk aan vrede.
  6. Knoop het lint aan een braamstruik of wijnrank. Als de bladeren zijn gevallen, is de vrede hersteld.

Vruchtbaarheidsamulet

Met deze oude betovering neemt je vruchtbaarheid in dit jaargetijde toe.

  • Leg een tros druiven op je slaapkamer (of je kantoor, als je vruchtbaar wilt zijn in de zin van productief)
  • Zeg: “Wijngeest, ik sta open voor je kracht.”
  • Concentreer je en doe een wens.
  • Eet tot slot een druif en zeg: “Moge het zo zijn.”

Veel plezier met het uitvoeren van de betoveringen.

Bronnen: BMS, Pythia en Etsy (kaars)

Gepubliceerd in Blog

Keltische maan(d): Hazelaarmaan

De hazelaar geeft je kracht. Wees tijdens deze maand alert, zodat je van deze kracht gebruik kunt maken.
Deze maan duurt van 5 augustus – 1 september. Nieuwe maan is dit jaar op 8 augustus en volle maan op 22 augustus a.s.

De Keltische naam voor de hazelaar is ‘coll’, wat ‘negen’ betekent. De Hazelaarmaan is de negende maand van de Keltische kalender. Volgens een mythe vielen negen hazelnoten van wijsheid uit een hazelaar in een rivier, waar ze door een magische zalm werden opgegeten.
De zalm werd erg aantrekkelijk om te vangen; hij kon van vorm veranderen en had oneindige wijsheid.

De hazelaar brengt je in contact met jouw wijsheid en intuïtie. Elke studie wordt tijdens de Hazelaarmaan gezegend, dus ook magie die gebruik- maakt van oude kennis is nu zeer effectief.
Deze periode is ook zeer geschikt om runen- en tarotkaarten te leren lezen, omdat de maanenergie je geheugen en innerlijke kracht vergroot.
Ik kan je zeker hiermee begeleiden met kaarten en orakel. Klik op de schuingedrukte woorden

Wichelroedes van hazelaar hout werden traditioneel gebruikt om water- en aarde-energieën op te sporen. Het hout is buigzaam en reageert direct op subtiele energietrillingen en veranderingen in de omgeving..

mijn druïde staf van een hazelaartak

De eiwitrijke hazelnoten zijn lange tijd gebruikt als magische vruchtbaarheidsamuletten. Draag een hazelnoot bij je als je zwanger wilt worden of verzamel een aantal hazelnoten om cadeau te doen aan een bruid. Hazelnoten brengen geluk. Als je twee hazelnoten vindt in een omhulsel, eet er dan een op en gooi de andere over je linker- schouder. Je wens zal vervuld worden.

Magie van de hazelaarmaan:
Je kunt de magische krachten van de hazelaar in je betoveringen gebruiken. Maak in deze periode gebruik van je creativiteit en wijsheid.

  • Maak een geluksamulet. Bind een kruis van hazelaartakjes met een lint aan elkaar.
  • Maak een toverstokje van een rechte hazelaartak. Laad het op tijdens voile maan en gebruik het om bij betoveringen energie te richten.
  • Trek met een hazelaartak een cirkel om je bed. Zo houdt je nachtmerries op afstand.
  • Eet een maaltijd van zalm en hazelnoten voor een examen. Hiermee verhoogt je je concentratie en geheugen

Meditatie
Deze meditatieoefening verhoogt je creativiteit en ontwikkelt je intuïtie.

  • Benader een hazelaar vanuit het noorden tot je bij de takken bent. Maak jezelf kenbaar en vraag toestemming om dichterbij te komen.
  • Loop met de klok mee een rondje om de boom.
  • Voel de geest van de boom en open je hart.
  • Ga met je rug tegen de boomstam zitten en haal diep adem.
  • Voel de energie van de boom.

Maak een wichelroede
Gebruik de magische krachten van de hazelaar door je eigen wichelroede te maken.

  1. Splijt de tak een stukje in tweeën.
  2. Bedank de boom voor het water waarmee hij zijn wortels voedt.
  3. Houd de tak boven brandende wierook en zeg dat je de mysteries van de natuur wilt leren begrijpen.
  4. Trek met beide handen de uiteinden van de ge- spleten takjes uit elkaar.
  5. Als je over een waterbron of energiebaan loopt, zal de wichelroede bewegen.
  6. Ontdek met je wichelroede de energieën van heilige plekken, oude gebouwen en zelfs je eigen huis.

De energie van de hazelaar
De hazelaar stimuleert creativiteit en inspiratie. Maak er thuis en op je werk gebruik van.

  1. Dit is de tijd om iets nieuws te leren. Geef je op voor een schilder-, dans- of taalcursus.
  2. Schrijf je wensen en ervaringen op in een dagboek. Zo komt je dichter bij je innerlijke wijsheid.
  3. Ga ’s nachts naar buiten om naar de maan te kijken. Door je contact met de natuur blijft je met beide benen op de grond.
  4. Stimuleer je intellect. Koop een boek met inspirerende citaten en lees er elke dag een.

Bron: BMS en Pythia

Gepubliceerd in Blog

Gieselbaarg

Een gruwel wandeling voor de noodlottigen

In een prachtig natuurgebied van Westerwolde in de provincie Groningen speelt er in mijn beleving de Wedderborg of het Kasteel van Wedde historisch gezien een grote rol, maar geen fijne. Er doen daarover vele verhalen de ronde, maar om het kort weer te geven zijn de geborenen en bewoners veelal drosten, richters en ketterjagers. In de borg zou het er spoken, want velen hebben s nachts rammelende kettingen gehoord afkomstig van een drost die ooit door een opstandig volk in de boeien werd geslagen.

Als je nu de borg bezoekt ziet het er lieflijk uit met een prachtig park eromheen en voor kinderen een heerlijke plek.
Om even terug in de tijd te gaan zijn er toch wel gruwelijke dingen gebeurd.
Na velen witchtrails vooral in Engeland, Pendlehill – Lancashire is er een van, te hebben gevolgd, besloten Peter en ik de witchtrail naar de Gieselbaarg te maken.
Een stille tocht, die ik al in de loop van 45 jaar had willen maken, want mijn familie woont in Westerwolde. Nu is het er toch van gekomen.

De Gieselbaarg (Geselberg) is een plek waar noodlottigen na de terechtstelling te voet hun dood tegemoet gingen. Tenminste degenen die de folteringen hadden overleefd. Voor deze tocht had ik bij mijn moeder mooie rozen in de tuin geplukt om tijdens de tocht te strooien. Rozen staan voor mij voor licht, liefde en bescherming.
Het is een vredige wandeling in de mooie natuur voor wilde bloemen en kruiden, zeerzeker de moeite waard. Vanaf de Wedderborg naar de Gieselbaarg duurt de wandeling ongeveer 45 minuten. Bij de Gieselbaarg staat een monument met de namen van de noodlottigen. Het is mooi om te zien dat er velen met hun lot begaan zijn en bloemen neerleggen. Ook mijn overgebleven rozen kleurde de voet van het monument roze.
Hier deel ik een stukje van Jan Hidde Wilzing uit de Schakel wie deze noodlottigen waren.
Hun namen staan op het monument geschreven om nooit meer te vergeten

De Gieselbaarg: Heksenprocessen 1587 en 1589

Eeuwenlang geloofden mensen dat heksen en hun magische krachten de oogst lieten mislukken, iemand ziek konden maken en slecht weer veroorzaakten. In de 16e eeuw hadden allerlei vormen van bijgeloof mensen in hun greep. Zo geloofden mensen in tovenaars, spoken, geesten en heksen. Volgens de kerk was tovenarij een daad van de duivel en het kwaad. Wanneer de een oogst mislukte, door ziekte vele dorpelingen stierven of andere tegenslagen plaatsvonden, werd dit gezien als een straf van God. En de mensen zochten dan een zondebok: iemand aan wie ze de schuld konden geven. Dit leidde tot beschuldigen van hekserij. Tijdens de scherpe verhoren werd vrij snel duidelijk wie er aan de heksenkring of heksensabbat had deelgenomen.
Vanuit de Wedderborg bestuurde in die tijd ook Matthias Ort, als drost van Wedde, “de Heerlijkheid Westerwolde”.
Door zijn aantekeningen en rekeningen zijn de gebeurtenissen rondom de heksenprocessen redelijk goed te achterhalen.

Aangeklaagd in de heksenprocessen van 1587 in het kort:
op 13 mei na gefolteringen veroordeeld en levend verbrand zijn Anna van Mekelenburgh, Dorothea van Danswick en Aleith Wachters.
23 juni na de waterproef gegeseld, maar vrijgekocht voor 200 guldens: Ricque Sebes.
6 juli na folteringen veroordeeld en levend verbrand: Trine van Quakenbrugge, Fenne Egberts (Onstwedde), Anna Radtmaeckers (Wessinghuizen), Allicke Tensinck (72 j. Veenhuizen). Uit een andere bron, maar ik wile persé alle namen noemen

In September 1589 worden in Wedde weer vier personen terechtgesteld: Het betreft hier voor het eerst een man, Johan Tonnis, knecht van Johan Rensinck uit Wessinghuizen. Verder Hille Willems Sickes, een huisvrouw, Geescke Hummelinck, ook huisvrouw en Taelcke Albers, maagd van Volcker Volckers. Alle drie de vrouwen zijn afkomstig uit Onstwedde. Ook twee vrouwen uit Blijham worden beschuldigd, Lumme Drents en Henrich Smitts. De beschuldigden zitten opgesloten in de burcht te Wedde. Waarschijnlijk is eerst Johan Tonnis verhoord en gemarteld en heeft hij vervolgens de namen van de andere vrouwen genoemd. Op vijf September wordt Johan Tonnis op het water geworpen en daarna ‘ter tortuir’ gesteld’. Een dag later overkomt Hille Sickes hetzelfde. Weer een dag later zijn ook Geescke Hummelinck en Taelcke Albers aan de beurt.

Op 11 September vindt het oordeel plaats. Johan te Veenhuis, richter van Westerwolde, zit het halsgericht voor. Een halsgericht is een soort rechtbank dat bevoegd was om ook een doodvonnis uit te spreken. Aanwezig zijn verschillende geestelijken uit Westerwolde en enige notabelen: Johan Nannes uit Vriescheloo, Ocke Tammes uit Blijham, Nanne ter Walslage uit Sellingen en Frerick te Velthuis uit Vlagtwedde. De vier beschuldigden worden veroordeeld tot de brandstapel. De terechtstelling vind dezelfde dag nog plaats op de Gieselbaarg.

Op 12 september Alheit Hindricks, vrouw van Hindrick Essinck uit Vlagtwedde, op het water geworpen en daarna scherp verhoord. Een dag later ondergaan Hidde Busemansuit Bellingwolde, Wobke Holschemaekers, een huisvrouw uit Jispinghuizen en Swantke Wilts, vrouw van Imel Wilts uit Vlagtwedde, hetzelfde lot. Na meerdere verhoren en martelingen bekennen de vrouwen. Op 15 September worden Hidde, Swantke en Alheit veroordeeld en verbrand. Op 17 September is het volgende proces met uitspraak: Lumme Drents, Henrich Smitts en Wobke Holschemaekers worden eveneens veroordeeld tot de brandstapel.

En het is nog niet afgelopen. Op 19 September worden Trine Hindricks en Temmeke Johans op het water geworpen. Temmeke wordt onschuldig bevonden en mag naar huis. Trine wordt twee dagen lang verhoord en gefolterd. Op 27 September komt er opnieuw een vonnis van richter ten Veenhuis: Trine Hindricks en Geeske Kupers, vrouw van Herman Kuiper uit Veele, worden na een bekentenis te hebben afgelegd eveneens veroordeeld tot de brandstapel. Geeske was al op 16 September verhoord en waarschijnlijk genoemd door een van de terechtgestelde vrouwen.

De nabestaanden van alle terechtgestelden moeten opdraaien voor de gemaakte kosten. In het Breuckenregister lezen we dat o.a. 12 halskettingen, 12 lijfkettingen, 12 voetkettingen en 24 ijzeren halsbanden zijn aangeschaft. Het hoogste bedrag betaalde boer Johan Rensinck uit Wessinghuizen. Opvallend is dat er voor Trine Hindricks niet betaald is. Of er was geen familielid, die aansprakelijk kon worden gesteld of door armoede kon er geen bedrag betaald worden. Hoe dan ook, September 1589 was een drukke maand voor de scherprechter uit de stad Groningen en voor richter Johan ten Veenhuis.

Het laatste heksenproces 1597

In 1596 is Ludolphus Antonius predikant te Blijham. De dominee staat bekend ais een felle heksenvervolger. In juli van dat jaar wordt de dochter van de dominee, Trijntje, ziek. Wat er ook wordt geprobeerd, Trijntje wordt steeds zieker en sterft ongeveer drie maanden later. Dominee Antonius en zijn vrouw herinneren zich dat kort voordat hun dochter ziek werd, het kind een appel had gekregen van een oude vrouw uit Blijham, Alcke Engels. Trijntje had de appel opgegeten en was kort daarna ziek geworden. Alcke Engels, een vrouw die inmiddels de 70 ruim was gepasseerd en weduwe van Engel Jans, wordt opgepakt en komt in de kerker van de burcht te Wedde terecht. Het is dan 24 januari 1597. Alcke wordt verhoord, op een ladder uitgerekt en al snel volgt de bekentenis: ze heeft de appel met rattenkruid vergiftigd. Ook bekent ze deel uit te maken van een heksenkring, waarbij ook de duivel aanwezig was.

Alcke meldt echter ook dat de appel niet van haar was geweest, maar dat ze de vrucht had gekregen van Hemcke Aaldricks. Ook de zuster van Alke, Bertien Thijes wordt opgepakt. Verder noemt Alke de zwangere Johanna Lubberts uit Wedde, die ook bij de heksenkring zou horen. Johanna zou haar eigen kind hebben betoverd, waarna het is gestorven. Kort daarna gingen er ook nog een paar koeien dood van de pastoor, zonder dat er een duidelijke oorzaak voor was! Ook Johanna wordt ‘uitgerekt’ en gemarteld, waarna ook zij snel een bekentenis aflegt. Ook Johanna noemt Hemcke Matrix, die echter naar de Duitse stad Meden is gevlucht. Haar familie, overtuigd van haar onschuld, haalt Hemmen over terug te keren. Op 15 februari wordt ook Hemcke Matrix in de boeien geslagen en ontkent aanvankelijk alle aantijgingen. In de cel probeert Bertien Thijes zichzelf van het leven te beroven door zich twee keer met een mes in de buik te steken. Twee dagen later sterft ze in de gevangenis. Voor de rechters een duidelijk bewijs dat deze ‘heks’ schuldig was!

Op 17 februari worden Alcke Engels en Johanna Lubberts op de brandstapel op de Gieselbaarg verbrand. Hemcke Aaldricks, die ook een volledige bekentenis had afgelegd, zou hetzelfde lot ondergaan. Omdat ze uit een gegoede familie afkomstig was, werd ze na het betalen van een boete vrijgelaten. De boete werd vastgesteld op 600 gulden, waarvan er 150 gulden direct moest worden betaald door haar echtgenoot, Estrik Blijkens. Estrik moet een deel van zijn landerijen verkopen om de boete te voldoen. Hemcke moest wel plechtig beloven zich niet langer in te laten met deze schandelijke praktijken. Inmiddels worden nog twee vrouwen opgepakt, uiteraard genoemd door de beschuldigde en gefolterde vrouwen. Het betreft Wipke Boelens en Heijlcke Hinrichs. Wipke wordt, nadat ze ‘kreupel en lam’ is gemarteld vrijgelaten. Haar zoon Sibke Boelens heeft een boete betaald van 50 daalders. Ook Heijlcke, die zwanger is, wordt vrijgelaten na het betalen van een boete. Een laatste slachtoffer is Houwe Eggericks uit Winschoten, die ook door Alcke Engels is genoemd tijdens de verhoren. Houwe bekent op 17 maart 1597 dat ze het toveren van Alcke heeft geleerd en dat ze deel heeft genomen aan een heksenkring. Op 23 maart wordt Houwe Eggericks in Winschoten verbrand.

Hiermee is het verhaal nog niet teneinde. Aan het eind van de 16e eeuw komt er steeds meer weerstand tegen de heksenprocessen en heksenvervolgingen. Na haar vrijlating, herroept Hemcke Aaldriks alle bekentenissen die ze tijdens de verhoren had gedaan. Aeldrik Lipkens besluit om de drost van Wedde (Jacob Enthens) en richter Elso te Veenhuis aan te klagen. Hij eist namens zijn vrouw schadevergoeding en eerherstel. Aeldrik voert aan dat zijn vrouw van goede en vrome afkomst is en dat zij altijd aanzien hebben genoten en gerespecteerde mensen in Blijham waren. Aeldrik is bovendien een tijdlang kerkvoogd in de parochie van dominee Antonius geweest. De aanklacht komt terecht bij de Hoofdmannenkamer in de stad Groningen. Aeldrik eist als schadevergoeding een bedrag van 6000 gulden.

Drost Jacob Enthens en richter te Veenhuis voeren aan dat de 600 gulden boete nodig was om alle gemaakte proceskosten te dekken en als vergoeding voor het ‘verblijf van Hemcke in de kerker van de burcht te Wedde. Aeldrik reageert hierop door vast te stellen dat ‘de moordkuilen in het Huis van Wedde wel erg dure verblijfplaatsen zijn geweest: honderd vijftig gulden voor een verblijf van twaalf dagen in een donkere kelder’. De Hoofdmannenkamer komt niet tot een oordeel en schuift het proces door naar een hogere instantie in Den Haag. Uiteindelijk worden drost Enthens en richter te Veenhuis toch in het gelijk gesteld.

Het is wel het laatste heksenproces in Westerwolde geweest. Graaf Willem Lodewijk maakt Jacob Enthens duidelijk dat hij moet stoppen met de heksenjacht die gepaard is gegaan met folteringen en wreedheden. Wel bleef het bijgeloof in tovenarij en heksen nog lange tijd bestaan in Westerwolde

Op de website van Marieke Smink zijn in een bijzondere kunstvorm deze mensen herdacht: 7 Jurken

De 7 jurken staan voor de 7 keren waarop de brandstapel heeft gewoekerd.
Iedere jurk staat voor de verbranding van onschuldige “heksen”, die nadat ze dagenlang gemarteld waren, de dood vonden in het vuur.
De stof is verminkt, net als zij
De dag is rood gekleurd
Hun onschuld is wit
Zij lijken weg te zweven
Bij iedere steek voel je hun pijn
Een monument voor allen die onnodig geleden hebben
Om nooit te vergeten…
Een ode aan:
Anna van Mekelenburgh
Dorothea vann Danswick
Aleith Wachters
Johan Tonnis
Hille Willems oder Sickes
Geeske Hummelinck
Taelke Albers
Hidde Busemans
Swantke Wilts
Lumme Drents
Wobke Holschemaeckers
Henrich(je) Smitts
Geeske Kupers
Trine Hendricks
Alke Engels
Geertken Johans anders Tijs
Johanne Lubberts

Tot slot wil ik ook alle andere noodlottigen van alle historische, oude en nieuwe “heksenjachten” eren . Zo zal het zijn!

Bronnen: Jan Hidde Wilzing uit de Schakel uit Onstwedde, Pythia druïdeks en Peter, haar echtgenoot
Nog meer lezen: https://groninganus.wordpress.com/2011/04/08/stromen-bloed-over-westerwolde/
https://www.facebook.com/OMD.Westerwolde/posts/nog-een-facet-van-een-vreemd-soort-vermaakde-16e-eeuwse-heksenprocessen-in-de-he/843247479369850/

Gepubliceerd in Blog

Keltische maan(d): Hulstmaan

De Keltische maanmaand Hulst is de perfecte tijd om je prestaties te vieren en vooruit te kijken.
Deze maan(d) van 8 juli tot 5 augustus. Nieuwe maan is 10 juli en vol op 24 juli

De achtste Keltische maanmaand luidt het korter worden van de dagen in. De kracht van de Zon wordt overgebracht naar de Aarde en legt de nadruk op praktische wensen. Op 1 augustus kondigt het Keltische vuurfestival Lammas of Lughnasadh het begin van de oogst aan, klik hier om er meer over te lezen.
Het is dan tijd om stil te staan bij wat je allemaal heeft bereikt en aan wat je in de toekomst nog zou willen bereiken.

Volgens de druïden beheerst de hulst de donkere helft van het jaar.
De plant wordt geassocieerd met dood en wedergeboorte.

Deel je succes

Volgens traditie werd het eerst geoogste graan gebruikt in een brood. Dit brood stond symbool voor de ‘geest van het gewas’. Het werd tijdens een ceremonie voorgeschoteld aan alle dorpsbewoners, om hun rijkdom veilig te stellen.
Het is nog steeds een ideale maand om uw successen te vieren en om uw rijkdom met anderen te delen.

Bescherming en vernieuwing

De hulst bezit magische, beschermende krachten. De Engelsen geloofden dat ze beschermden tegen heksen en blikseminslag. De groenblijvende bladeren staan tijdens de donkere maanden symbool voor vernieuwing en herstel. Ook beschermen ze tegen jaloezie en machtsmisbruik.

Herstel

Hulst staat onder invloed van de planeet Mars, die de boom drie kwaliteiten meegeeft: het vermogen om je levenspad bij te stellen, om energie te groeperen en in evenwicht te brengen en om je nuttig te laten voelen.
Volgens heidense traditie, dragen mannen vaak zakjes met hulstbessen om hun mannelijkheid te vergroten.

Gebruik de magische zegeningen van de Hulstmaan om uw prestaties te vieren en om uw toekomstige geluk en succes te verzekeren.

Oogstbrood bakken

Bak tijdens de Hulstmaan je eigen magische oogstbrood. Doe dat op de volgende wijze:

  • Maak brooddeeg van bloem, gist, olie, honing, water en zout. Laat het op een warme plek een uur lang rijzen.
  • Strooi zaden en noten op het deeg. Ze symboliseren alle zegeningen in je leven, zoals een comfortabel huis of een liefhebbend gezin. Denk hieraan terwijl je kneedt.
  • Kneed een rond brood en leg het op bakpapier.
  • Leg je handen op het brood en visualiseer dat er goud licht het brood instroomt.
  • Bak het brood en zeg: “Oogstbrood, dank voor alles wat ik kreeg. U zij gezegend.”
  • Begraaf de eerste snee van het gebakken brood in de grond. Fluister je toekomstwensen.
  • Deel de rest van het brood met je vrienden en vier de overvloed.

Bedank Moeder Aarde voor het voedsel uit haar schoot en zeg: “Laat ons eten, opdat niemand honger heeft. Laat ons drinken, opdat niemand dorst ervaart.”

Bron: BMS en Pythia

Keltische maan(d): Eikmaan

 

De Eikmaan is in hartje zomer en de perfecte periode voor betoveringen die de groei in alle dingen stimuleren.
Met nieuwe maan ingegaan 10 juni en duurt tot 7 juli.
De maan is vol op 24 juni.

De langste dag van het jaar — de zomerzonnewende — valt tijdens de Eikmaan. Dan wordt de kracht van de zon op zijn hoogste punt gevierd. In volksverhalen staat: “Wie gedurende de kortste nacht slaapt, zal het hele jaar slapen.” Het is geen tijd van rusten, maar van doen.
Richt je magie in dit jaargetijde op gebieden die onder de bescherming van de zon vallen, zoals gezondheid, succes, voorspoed en zegeningen. Breng zonne-energie in je projecten door je altaar met goud en geel te versieren. Draag oranje om je vitaliteit en weerstandsvermogen op te peppen.
Midzomer is de perfecte gelegenheid om de geesten te hulp te roepen, met name bij het uitvoeren van creatieve plannen.

De Eikmaan brengt een vleugje maan- energie in je leven en helpt je het beste van dit jaargetijde te maken.

De Eik is een boom van weldaad en vrede.
Zoek rust en vertroosting voor je geest onder de enorme takken van de eik. Veel heilige rituelen in het oude Engeland werden in de schaduw van deze boom opgevoerd.
Mediteer met je rug tegen de stam om gevoelens van innerlijke vrede op te roepen.
Eiken zijn doortrokken van de energie van volharding en kracht. Ze helpen daarom tegen angst en wanhoop. Ook zorgen ze voor moed en bescherming tegen ongelukken.
Door zijn omvang en leeftijd is de eik vaak een symbool van het voortbestaan van een gemeenschap. Het water in de takken zou heilig zijn en werd gebruikt om het lichaam te reinigen van negatieve energie.

Laad jezelf op met de kracht van de zon en de eik tijdens deze magische periode.
Gebruik de krachtige zonne-energie voor Eikmaanbetoveringen om vreugde en succes te brengen.

Eikmaanmagie

Ga in dit magische jaargetijde de natuur in en ervaar de kracht van de zon en de eik. De tijd rond de zonnewende is ideaal om je inzicht in de energie van de zon te vergroten. Aangezien je hiervoor een nacht buiten moet doorbrengen, kunt je dit het best met een vriend(in) doen.

  • Ga naar een plaats waar je zonsondergang en zonsopgang duidelijk kunt zien.
  • Begin bij zonsondergang en ga na zonsopgang naar huis.
  • Vraag de grote eik bij zonsondergang of hij je wil leiden.
  • Zoek naar tekens, zoals dieren op je pad, of vallende sterren.
  • Noteer tijdens de sessie je gevoelens en gedachten.
  • Dank de natuur bij zonsopgang voor hetgeen je van haar heeft ontvangen.

Verzamel na volle- maan eikenbladeren voor een magische wierook om te zuiveren.

Eikmaan activiteiten

Wanneer de zon gedurende Eikmaan zijn hoogste punt bereikt, bruisen ook de energieën van de natuur en je geest. Gebruik deze gevoelens van vitaliteit om uzelf af te stemmen op het seizoen en deel te nemen aan enkele van onderstaande activiteiten.

  • Dans buiten in de zon – heel stimulerend.
  • Maak elke dag een wandeling en geniet van de lange, lichte zomeravonden.
  • Bewaar een eikel uit de herfst en gebruik hem als amulet tijdens de Eikmaan.
  • Organiseer een etentje met het thema goud om de zon te gedenken.
  • Brandt een gouden kaars
  • Begraaf onder een eikenboom een brief met je aan de elfen.
  • Draag een eikenblad in haar; dat brengt geluk.
  • Kus een eik om je aantrekkelijkheid te vergroten.
  • Draag een eikel uit de herfst en gebruik hem als amulet tijdens de Eikmaan.

Bron: bms en Pythia

Keltische maan(d): Meidoornmaan

Meidoornmaan in een vruchtbaarheidsmaand en het is nu de tijd om je op je geliefde te richten en de intimiteit en kameraadschap te hernieuwen..
Deze maan duurt van 13 mei – 9 juni.
De maan is vol op 26 mei 2021

In de Keltische maanmaand Meidoorn werken geliefden aan hun relatie. Ondertussen kondigt Beltane het begin van de zomer aan. Tijdens dit vuurfeest – op de eerste vollemaan na de bloei van de meiboom – werden runderen tussen twee vuren door gedreven om ze te louteren voordat ze hun zomerwei mochten betreden.

Jonge mensen werden getooid met bloesem en geliefden lagen in het gras om hun relatie en de gewassen te bekrachtigen met vruchtbaarheid.

De meiboom is een symbool van de vereniging van mannelijke en vrouwelijke energieën. Een meiboom versieren met linten staat voor het huwelijk en dit is een gunstige tijd voor een bruiloft. Nu uitgevoerde betoveringen versterken de intimiteit en de passie in een bestaande relatie.
Nieuwe romances zijn duurzaam en als je geliefde je meibloemen geeft, zal hij/zij je altijd trouw zijn.

De drie gezichten van de Godin

De meidoorn heeft bloemen in de lente, bessen in de herfst en kale doorns in de winter. Om deze reden wordt de meidoorn geassocieerd met de drie gezichten van de Grote Godin: maagd (witte lentebloemen); moeder (rijke herfstbessen); en oud vrouwtje (gemene winterdoorns).

Meidoorns hebben sterke, magische associaties; men geloofde dat het heksen waren die in bomen waren veranderd. Magie die naast een meidoorn of tijdens de Meidoornmaan wordt uitgevoerd, zou tweemaal zo krachtig zijn als gebruikelijk. Meidoornhout werd traditiegetrouw in amuletten gebruikt. Het hout, dat in ingewikkelde kronkelpatronen groeit, zou de oorsprong zijn van het liefdesknoopamulet. De bloemen zouden, als amulet gebruikt, depressiviteit afwenden. De Romeinen plaatsten deze amuletten in wiegjes om hun baby’s te beschermen tegen vervloekingen.

Magie van de Meidoornmaan en haar betoveringen.

Gebruik de kracht van meidoorn om je zielsverwant te vinden, een relatie te redden of je leven spannender te maken en je hartchakra nieuwe energie te geven.

Zielsverwant
Het vinden van de juiste persoon om een relatie mee aan te gaan is niet eenvoudig. De magische krachten van de Meidoornmaan helpen je die persoon te vinden.

  • Plaats naast een meidoorn een rode kaars in de aarde, steek hem aan en zeg: “Vertrouwen van witte bloemen, passie van rode bessen en bescherming van doorns, laat ons samen groeien.”
  • Omschrijf je ideale partner op een rood vel papier en begraaf het. Versier je deur met meibloesem. De volgende zomer zal je een nieuwe geliefde brengen.

Maak je leven avontuurlijker
Profiteer van de vruchtbare energieën van de Meidoornmaan om je leven avontuurlijker te maken.

  • Draag vuurrood ondergoed en doe een meibloem in je haar om indruk te maken op je speciale ‘afspraakje’.
  • Jonge meidoornbladeren smaken goed in salades. Hun ontgiftende werking helpt bij de voorbereiding op een dieet.
  • Was je in de ochtenddauw na de nieuwe maan om je aantrekkingskracht te vergroten.
  • Versier de eettafel met meidoornbloemen en felrode kaarsen om een magische sfeer voor een intiem etentje te kweken.

Hartmeditatie
Deze meditatie stimuleert je hartchakra en helpt jezelf open te stellen voor het ontvangen van liefde tijdens de Meidoornmaan.

  • Plaats een rode kaars in een cirkel van meibloemen en ontspan. Voor de juiste atmosfeer kunt je het licht dimmen of rustige achtergrondmuziek opzetten.
  • Steek de roze kaars aan. Concentreer je op de vlam.
  • Haal adem. Stel je  voor dat je hart wordt gevuld met zachtroze licht – een kleur verbonden met de hartchakra.
  • Blijf het roze licht inademen totdat het begint op te lossen. Keer vervolgens langzaam terug.

Bron: BMS en Pythia

Gepubliceerd in Blog