Beltane

collage

Beltane vieren vol Magische Spiritualiteit, Kleuren en Kristallen.

Beltane  of Bealtain wordt bij ons rond en op 1 mei gevierd. Het is het feest van liefdevol ontwaken.
Beltane brengt warmte en licht terug naar de wereld om ons heen. Wij vieren het uitbundige lente-zomerfeest met Beltanevuur.
In deze eerste meinacht dansen de natuurgeesten, het elfenvolk vliegt jubelend uit. En wij vliegen met hen mee. Het is het vrijgezellenfeest vóór het goddelijke huwelijk.
Traditioneel was Beltane een festival voor vruchtbaarheid en geluk voor het groeiseizoen. De drievoudige godin in haar eerste gedaante en de gehoornde god of groene man zouden een huwelijk aangaan dat liefde, vruchtbaarheid en leven bracht.
We zijn op het hoogtepunt van de lente en de zomer ligt op de hoek. Alles wordt lichter en de dagen worden langer. Op dit moment eren we vruchtbaarheid, aardse energie, seksualiteit en passie. Het is een tijd om de aarde te vieren en het nieuwe leven.

Hoe kun je Beltane vieren? Hier zijn wat tips

 • Word een baken van vreugde
  Word wakker op Beltane en wees een baken van vreugde voor anderen en jezelf. Als je jezelf in de spiegel ziet, vertel dan aan je spiegelbeeld hoe geweldig je bent. Geef complimenten aan anderen. Gebruik deze dag als een gelegenheid om willekeurige om attent naar anderen te zijn.
 • Geef een rozenkwarts
  Een mooie traditie is om een stuk rozenkwarts te geven aan iemand van wie je houdt. Deze steen werkt tegen woede, jaloezie of emotionele negativiteit. Of deze emoties nu in je relatie is geslopen of je iemand kent die ermee worstelt, rozenkwarts wordt de Liefdessteen genoemd en het zit vol met zachte, kalmerende energie.
 • Mediteer op het Hart Chakra
  Wanneer je hartchakra actief en in balans is, word je compassievoller, meer begripvol, liefhebbend tegenover jezelf en anderen, empathisch en vredig.
 • Breng tijd door in de natuur
  Maak een wandeling, alleen of met je geliefden. Let op de kleine veranderingen die je kunt zien. Lopen de bladeren op bomen en struiken? Zijn er bloemen in bloei? Is het gras groener? Als je uit bent, wil je misschien wat tekenen van de lente verzamelen. Probeer alleen dingen te verzamelen die al van planten zijn gevallen. Als je iets van een levende plant moet nemen, vraag dan toestemming en dank de plant. Zorg ervoor dat je iets nieuws plant wanneer je iets uit de natuur haalt.
 • Versier je altaar
  Tijdens je wandeling heb je misschien wat bloemen en takken verzameld. Daarmee zou je je altaar mee kunnen versieren. Meidoorn en berken zijn erg belangrijk in deze tijd van het jaar. Gebruik groene doeken en linten. Lichtrode en groene kaarsen om liefde en groei te vertegenwoordigen. Verbrand bloemige wierook.
 • Ga met je balkon of tuin aan de slag
  Vandaag is een geweldige dag om planten.  Als het nog te vroeg is voor je kun je altijd binnen zaden beginnen. Je zou kunnen beginnen met een magische kruidentuin, een bloementuin of een moestuin. Wat je ook plant, zorg ervoor dat je de magische, vruchtbare aarde-energie van Beltane gebruikt.
 • Zoek een meiboom
  Er wordt ook een meiboom opgezet, bestaand uit een kale berkenstam met een groene kroon met eromheen een bloemenkrans met kleurrijke linten. Rond die boom wordt uitbundig gedanst en gefeest met veel wijn en bier erbij.
  Deze oude traditie begon als een vruchtbaarheidsritueel, maar het blijft het heden als een leuke en feestelijke activiteit om met kleurrijke linten een tapijt om een centrale paal te weven om de lente te vieren. Er zijn plaatsen die een meiboomfestival hebben of op sommige evenementen zoals Elfia wordt dit gedaan.
 • Breng tijd door met geliefden
  De liefdesenergie van Beltane is niet alleen voor romantische partnerschappen. Zorg ervoor dat je  ook tijd doorbrengt met familie en vrienden. Ga picknicken naar een natuurgebied tussen de wilde bloemen. Neem vers en licht voedsel mee, dat doet denken aan de lente.
 • Handvasting
  Het meest bekend is de ceremonie van handfasting/handvasting. Twee mensen staan hand in hand terwijl een ander persoon rood lint om hen heen wikkelt. De ceremonie symboliseert een verbintenis, die de twee mensen met elkaar hebben. Als ze het lint eenmaal hebben verwijderd, weten ze dat ze bij elkaar blijven, zonder dat ze hun handen hoeven te binden. Handvasten kan gedaan worden voor een romantisch koppel, vrienden, ouders met kinderen of om het even welke twee mensen die willen laten zien hoeveel ze van elkaar houden.
 • Vreugdevuur van met negen houtsoorten.
  In de Walpurgisnacht werd in Keltische landen een nieuw vuur van negen houtsoorten gemaakt: eik, voor de god; berk, voor de godin; den, voor geboorte; wilg, voor de dood; lijsterbes, voor magie; appel, voor liefde; wijnstok, voor vreugde; hazelaar, voor wijsheid; meidoorn, voor reinheid. Wie samen over dit vuur springt, brengt het jaar met elkaar door!
  Een praktische oplossing zijn negen waxinelichtjes, die je elk de naam geeft van een hierboven genoemde houtsoort.
 • Vergeet niet wat  eten en drinken voor de elfen neer te zetten.

Nog meet tips die je kunt gebruiken:

Kristallen

 • Rozenkwarts, Jade , Rhodoniet , Seleniet, Serpentijn , Mos agaat, maansteen, zonnesteen, elfensteen

Thema’s

 • Spiritueel: overvloed, creatie, vruchtbaarheid, groei, liefde, paranormale begaafdheid, zuivering, seksualiteit, unie
 • Magie: overvloed, samenwerking, vruchtbaarheid, groei, liefde, manifestatie, passie, bescherming, zuivering, unie
 • Aanrader: het bouwen van heilige vuren, het geven van offers, handfasting, het beschermen van planten, dieren, mensen en bezittingen, het bezoeken van heilige bronnen, het wandelen over de grenzen van uw eigendom, het werken met elfen

kleuren

 • Bruin – dieren, aarde-energieën, familie, bescherming, rijkdom
 • Groen – overvloed, vruchtbaarheid, groei, gezondheid, leven, welvaart, vegetatie, rijkdom
 • Roze – schoonheid, samenwerking, tevredenheid, vriendschap, liefde, opvoeding, romantiek
 • Wit – maan-energieën, zuiverheid, kracht, bescherming
 • Geel – communicatie, droomwerk, geluk, zonne-energie

5f2301ddefa96c895a2f0ea2c11d5e2a